Rămâi conectat

Știri din zonă

Masa din altarul bisericii de la Vința, abandonată în apele barajului de steril de la Valea Șesei

Publicat

în

Chiar dacă cea mai mare parte din biserica ortodoxă din satul Vința, comuna Lupșa, amenințată de apele barajului de decantare a sterilului din Valea Șesei, a fost salvată a mai rămas, totuși, la fața locului, un obiect foarte important al lăcașului de cult.

Este vorba despre masa din altarul bisericii, denumită în limbajul canonic ortodox ”Sfânta Masă”. În cazul strămutării unui lăcaș de cult, așa cum este cazul bisericii din satul Vința, pentru ridicarea mesei din altar era nevoie de o slujbă specială oficiată de către un preot. În perioada cât s-a lucrat la demontarea bisericii, s-a făcut o solicitare către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia pentru a fi citită slujba necesară ridicării acesteia, preotul paroh fiind mandatat să realizeze acest lucru. Din motive necunoscute oficial slujba nu a fost citită, astfel încât oamenii care au lucrat la demontarea bisericii au lăsat masa pe loc.

Lucrările de demontare a lăcașului de cult au fost finalizate în octombrie 2018. După patru luni de la acel moment, apele din ”coada” haldei de steril au ”urcat” ajungând până la zona în care a fost altarul bisericii. Masa rotundă din piatră este, în prezent, înconjurată de ape și va dispărea în curând dacă nu se ia o decizie rapidă. Pentru a nu pierde acest obiect important al bisericii, reprezentanții Muzeului ASTRA din Sibiu au decis să vină la Vința cu preotul lor pentru a se citi slujba. Ulterior, masa va fi preluată și transportată la Sibiu, unde au ajuns, la sfârșitul anului trecut, acoperișul și pictura. Biserica de la Vința va fi reconstruită cu elementele originale în incinta complexului muzeal ASTRA. Strămutarea a fost finanțată de către compania minieră Cupru Min SA, administratorul barajului unde se depozitează sterilul rezultat din activitatea industrială de la uzina din Roșia Poieni.

Potrivit teologiei ortodoxe, ”Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taină și scaunul ceresc pe care s-a așezat Hristos după învierea Sa”. La piciorul Sfintei Mese sunt îngropate, de obicei, Sfinte Moaște, act care urmează unei vechi tradiții, când credincioșii săvârșeau Liturghia, în perioada persecuțiilor, pe mormintele martirilor. Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii s-a păstrat pictura realizată în 1821.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

18-19 mai 2024: „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Vezi programul manifestărilor

Publicat

în

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră. Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.

Program SERBAREA NARCISELOR DE LA NEGRILEASA MAI 2024

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 17:00:

• Calin Buzgariu, Alex Bunea, Alexandra Veres si Daliana Hanes;
• Sandra N. Fata de la munte o sa ne incante cu un recital de 1 ora. O interpreta care se incadreaza perfect cu melodiile ei in cadrul de poveste al Negrilesei.
• Difuzam filmul Avram Iancu impotriva imperiului dupa care urmeaza muzica de toate genurile si tragem cortina;

Duminică, 19 mai, de la ora 9:00:

• Sunet de tulnice
• Formatia Efect Music
• Ansamblul Tarina Cupru Min
• Ansamblul Fii Motilor Buces
• Ansamblul Doina Crisului Brad
• Ansamblul AURARII Bucium
• Monica Blaga
• Denisa Macavei
• Delia Jude si Alin Joldes
• Varul Sandel
• Oana Bozga Pintea
 Lena Miclaus si Septimiu Marisca

„În poiană o să avem și comercianți pe toate gusturile și de la an la an mai încadrați în specificul sărbătorii. O să fie și tobogane pentru cei mici și sperăm să putem să ne ridicăm la așteptările dvs și cu drumul de acces. Încheiem printr-o rugăminte majoră, RESPECTAȚI POIANA, RESPECTAȚI FLORILE, IUBIȚI NATURA ȘI PĂSTRAȚI CURĂȚENIA!”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

18-19 mai 2024: Sărbătoarea Narciselor, la Negrileasa

Publicat

în

„Serbarea Narciselor” de la Negrileasava avea loc, în acest an, în zilele de 18 – 19 mai, iar organizatorii promit un program cel puțin la nivelul anilor trecuți.

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră.

Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați în vârful muntelui să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai 2024, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.

„În zilele de 18 – 19 mai, Primăria şi Consiliul Local Bucium vor organiza „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa”, ne-a confirmat primarul Cornel Napău.

El ne-a dezvăluit că din spectacolul artistic nu vor lipsi ansamblurile folclorice și soliștii din zonă, cum ar fi Alin Joldeș, dar și invitați din Buceș și Brad. „Încă se lucrează la program, dar care o să fie cel puţin la nivelul anilor trecuţi”, a spus edilul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr din Mogoș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive, la Alba Iulia

Publicat

în

Ieri, 27 aprilie 2024, în jurul orei 02.15, polițiștii de ordine publică din Alba Iulia, în timp ce acționau pe strada Vasile Goldiș din Municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din comuna Mogoș, județul Alba.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud