abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Masa din altarul bisericii de la Vința, abandonată în apele barajului de steril de la Valea Șesei

Masa din altarul bisericii de la Vința, abandonată în apele barajului de steril de la Valea Șesei

Publicat în 14.03.2019 la ora 11:34

Chiar dacă cea mai mare parte din biserica ortodoxă din satul Vința, comuna Lupșa, amenințată de apele barajului de decantare a sterilului din Valea Șesei, a fost salvată a mai rămas, totuși, la fața locului, un obiect foarte important al lăcașului de cult.

Este vorba despre masa din altarul bisericii, denumită în limbajul canonic ortodox ”Sfânta Masă”. În cazul strămutării unui lăcaș de cult, așa cum este cazul bisericii din satul Vința, pentru ridicarea mesei din altar era nevoie de o slujbă specială oficiată de către un preot. În perioada cât s-a lucrat la demontarea bisericii, s-a făcut o solicitare către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia pentru a fi citită slujba necesară ridicării acesteia, preotul paroh fiind mandatat să realizeze acest lucru. Din motive necunoscute oficial slujba nu a fost citită, astfel încât oamenii care au lucrat la demontarea bisericii au lăsat masa pe loc.

Lucrările de demontare a lăcașului de cult au fost finalizate în octombrie 2018. După patru luni de la acel moment, apele din ”coada” haldei de steril au ”urcat” ajungând până la zona în care a fost altarul bisericii. Masa rotundă din piatră este, în prezent, înconjurată de ape și va dispărea în curând dacă nu se ia o decizie rapidă. Pentru a nu pierde acest obiect important al bisericii, reprezentanții Muzeului ASTRA din Sibiu au decis să vină la Vința cu preotul lor pentru a se citi slujba. Ulterior, masa va fi preluată și transportată la Sibiu, unde au ajuns, la sfârșitul anului trecut, acoperișul și pictura. Biserica de la Vința va fi reconstruită cu elementele originale în incinta complexului muzeal ASTRA. Strămutarea a fost finanțată de către compania minieră Cupru Min SA, administratorul barajului unde se depozitează sterilul rezultat din activitatea industrială de la uzina din Roșia Poieni.

Potrivit teologiei ortodoxe, ”Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taină și scaunul ceresc pe care s-a așezat Hristos după învierea Sa”. La piciorul Sfintei Mese sunt îngropate, de obicei, Sfinte Moaște, act care urmează unei vechi tradiții, când credincioșii săvârșeau Liturghia, în perioada persecuțiilor, pe mormintele martirilor. Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii s-a păstrat pictura realizată în 1821.

Acest articol a fost citit de 214 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.