abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Cupru Min SA Abrud va investi în securizarea iazului de la Valea Şesei

Cupru Min SA Abrud va investi în securizarea iazului de la Valea Şesei

Publicat în 26.08.2017 la ora 14:16

După accidentul ecologic din luna aprilie, când s-a produs o poluare accidentală la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesei, care se află în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud, unitatea are în vedere o serie de investiții.

În 3 aprilie 2017, una dintre sondele inverse ale iazului a cedat, iar sterilul a fost deversat în Valea Şesei și apoi în râul Arieş. Cupru Min va demara proiectul ”Închidere suplimentară a fostei galerii de evacuare sonde inverse, pentru o mai bună siguranță în funcționarea Iazului Valea Șesei”, în comuna Lupșa.

Prin acest proiect Cupru Min vrea să prevină deversarea apei din iazul de decantare Valea Șesei, prin galeria abandonată. Totodată, se urmărește o închidere suplimentară (blindare) a fostei galerii de evacuare, abandonată în anul 1988, pentru a nu se mai produce fenomene asemănătoare celui din 3 aprilie, la iazul de decantare Valea Șesei, care ar pune în pericol siguranța iazului. Incidentul din aprilie a avut loc din cauza unei defecţiuni la sonda inversă situată pe conducta de evacuare amplasată pe Valea Şesei. Defecţiunea s-a produs la o adâncime de aproape 65 de metri, sub plaja actuală a iazului.

Pe amplasamentul unde se vor realiza lucrările de blocare a galeriei existente nu există fluxuri tehnologice. Concluziile expertizei tehnice relevă faptul că închiderea căii exfiltrațiilor trebuie să se facă la debușare, în aval de baraj. Soluția recomandată constă în astuparea căii de scurgere prin închiderea galeriei cu un dop de beton, realizat în amonte de vechea blocare a galeriei, respectiv în amonte de zona izbucului. Se recomandă ca formarea dopului să fie realizată prin injectarea în galerie a unor mortare cu acceleratori de priză, utilizând echipamente folosite de obicei la galeriile hidrotehnice. Trebuie să mai spunem că investiția va cuprinde și montarea unui sistem de evacuare cu posibilitatea de control al debitului de exfiltrat, astfel încât să nu se antreneze steril.

• Cupru Min, un exemplu de bună practică

Prezent la Cupru Min la finele lunii iulie, ministrul Economiei Mihai Fifor a precizat: ”Nu cred foarte mult în această idee, a privatizării. Eu cred că în momentul de faţă Cupru Min SA arată că trăieşte. Cu investiţii foarte serioase şi sănătoase, Cupru Min SA este o companie care arată că putem produce la noi în ţară fără niciun fel de problemă”.
El a adăugat că în cazul companiei Cupru Min, care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, cu aproape 60% din rezerva de cupru a României, statul va rămâne acţionar majoritar, fără niciun fel de dubiu. ”Noi dorim să încurajăm această zonă, să dezvoltăm această zonă. Ştim foarte bine că întreaga zonă stă pe această industrie”, a mai spus ministrul, adăugând că ”societatea este un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reuşit să depăşească o perioadă foarte grea în existenţa sa şi care, în momentul de faţă, produce foarte bine”. Prin programul de guvernare, PSD şi ALDE şi-au asumat să sprijine această companie pentru a se dezvolta şi pentru a se retehnologiza. ”Desigur, sunt foarte multe alte probleme care se discută încă la nivelul Cupru Min SA şi la nivelul Ministerului Economiei, sunt planuri de investiţii foarte interesante pentru perioada imediat următoare.

În programul de guvernare noi avem în intenţie să reluăm şi industria metalurgică în zonă. Încă discutăm să vedem care este cea mai bună opţiune pentru acest lucru. S-a discutat despre Zlatna, o să vedem în ce măsură şi cum vom dezvolta acest lucru”, a declarat ministrul. El a mai spus că societatea este pe profit şi are nevoie de retehnologizare şi investiţii în perioada imediat următoare.

”Are câteva chestiuni, nu neapărat urgente, dar chestiuni pe care trebuie să le rezolve şi cred că cea mai importantă este aceasta a investiţiilor în retehnologizare, pentru că asta înseamnă creşterea capacităţii de producţie, înseamnă scăderea costurilor, un acces mai uşor pe piaţă. Ne dorim ca cei de la Cupru Min să nu mai vândă pur şi simplu minereul, ci să-l dezvoltăm aici, în zonă”, a spus ministrul Economiei.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 130 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.