Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Abrudeni

Ultimul veteran de război rămas în viață la Abrud, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani de familie și autoritățile locale

Publicat

în

Astăzi, 6 octombrie 2021, Ioan Jurca, ultimul veteran de război rămas în viață la Abrud și cetățean de onoare al orașului a împlinit vârsta de 100 de ani.

Faptele sale de vitejie și eroism nu au fost uitate de oficialii orașului, care l-au sărbătorit la vârsta centenarului.

„Cu prilejul aniversării de 100 de ani a Domnului Căpitan în rezervă Ioan Jurca, erou în cel de-al II-lea Război Mondial, îi dorim multă sănătate, bucurie și o viață cât mai liniștită! La mulți ani, Domnule Căpitan în rezervă!”, au transmis reprezentanții primăriei Abrud.

Născut în 6 Octombrie 1921, în satul Buninginea (Abrud Sat), actuala comună Ciuruleasa, din părinții Petru și Elena, crește împreună cu frații săi – Eleonora, Ilie, Florentin și Iosif, își termină clasele primare în satul natal, apoi vine la Școala de Ucenici din Abrud, de unde pleacă la Alba și se încorporează în Unitatea militară 91 Infanterie.

Urmează o școală de specializare în dezamorsări de bombe anglo-americane la București, de unde pleacă direct pe front, în Rusia. În 1944, la întoarcerea spre casă este rănit și își pierde o parte din brațul drept, motiv pentru care este operat, declarat inapt de război și eliberat din armată cu grad de Locotenet major în rezervă.

Întors în Abrud, se căsătorește cu Maria și au împreună 4 copii: Maria, Silvia, Remus și Lucia. După zece ani, se recăsătorește cu Eugenia Simina, căsnicie din care primesc viață Lucia și loan.

Profesional, deși invalid de război, lucrează 8 ani la mina de uraniu de la Băița Bihor și 18 ani la mina din Gura Barza.

A trăit războiul, iar acum își aminteşte foarte clar, ca și când s-ar fi întâmplat ieri, cum soldații români au rezistat pe front pentru un viitor sigur al românilor uniți într-o singură țară. Ioan Jurca povestește cum soldaţii români, în ciuda lipsurilor, aveau curaj și o dorință de libertate care le oferea rezistenţă fizică. Fie ploi de toamnă, ploi de primăvară, ger năpraznic, condiții greu de îndurat prin lipsa hranei, lipsa unei uniforme adecvate, nu au existat ostaşi răciți, ci doar soldați răniți sau omorâți de inamic. Eroismul şi dragostea faţă de ţară au fost cea mai bună armă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Abrudeni

Abrudeanca Elena Maria Toma premiată de Cupru Min pentru rezultatele obținute la Balcaniadă de Canotaj din Turcia

Publicat

în

Cupru Min a premiat-o cu Diploma de Excelență a companiei și o sumă de bani pe abrudeanca Elena Maria Toma pentru rezultatele obținute la recenta Balcaniadă de Canotaj din Turcia. Elena s-a întors cu 3 titluri care au ajutat România să se claseze, în competiție, pe locul 1 pe națiuni: 2 medalii de aur la echipaj de 4 și 8+1 vâsle și una de argint la proba de simplu.

Pentru înmânarea premiului, campioana din Abrud ne-a vizitat la sediul companiei, împreună cu familia și o colegă de la canotaj, Georgiana Popa, de loc din Alba Iulia. Directorul Cupru Min, Mircea Goia și colegii noștri prezenți la eveniment au felicitat-o în direct pe Elena, apreciind sacrificiile făcute de sportivă pentru performanță.

De asemenea, în urma discuțiilor amicale rezultă că George, mezinul familiei Toma este atras mai mult de minerit decât de canotajul practicat de sora campioană. Drept pentru care i-am făcut cadou un utilaj minier de jucărie și o cască de protecție.

Conducerea și colegii din Cupru Min îi urează succes fetei de aur din Abrud și o așteptăm cu alte rezultate cu care să ne oblige s-o premiem.

Noroc bun, Elena Maria Toma!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Abrudeni

Daiana Narița, elevă a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Abrud, premiul I la Festivalul Național de Folclor de la Orăștie

Publicat

în

La doar 9 ani, Daiana Narița, reprezentantă a Țării Moților, elevă a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud și membră a Ansamblului Folcloric „Aurarii” din comuna Bucium, coordonată de prof. Alexandra Vereș, a câștigat premiul I (categoria de vârstă 9- 15 ani) la Festivalul Național de Folclor de la Orăștie.

Tânăra reprezentantă a Țării Moților, din însăși inima ei, își cântă mândria de a se fi născut aici cu fala specifică moților și gingășia vârstei. Membra a Ansamblului Folcloric „Aurarii” din comuna Bucium, județul Alba, studiază canto și dansuri populare sub coordonarea doamnei profesoare Alexandra Vereș, care a deschis lada de zestre a spiritualității moțești (și nu numai) pentru a transmite mai departe copiilor dragostea pentru folclor.

„Iubesc să îmbrac portul popular, mă identific prin muzica pe care o cânt, aparținând întru totul cântecului popular”, a declarat Daiana Narița.

Festivalul Concurs Național de Folclor „Buna mea m-o învățat” a ajuns la a doua ediție și s-a desfășurat la Orăștie, iar Sala Astra a devenit neîncăpătoare pentru cei veniți pentru a-i vedea pe cei 25 de concurenți care au urcat pe scenă.

La categoria 9-15 ani premiul I, l-a câștigat Daiana Narița din Alba-Iulia, județul Alba care a cucerit publicul cu talentul, naturalețea și gingășia ei. Pentru Daiana de 9 ani a fost primul concurs la care a participat, ne-a mărturisit în culise mama ei în timp ce ne arăta cerceii de buciumană de care tocmai ne vorbise în grai copila, păstrați în cutia veche și moșteniți de la vrednica sa strabunică.

Marele premiu a fost câștigat tot de o tânără din județul Alba, din zona Târnavelor, Mailat Maria. Aceasta a reușit să cucerească publicul și juriul, mai întâi cu doina interpretată și apoi, cu cântecul de joc specific zonei sale de origini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Abrudeni

TikTokerul abrudean Valeruț, SENZAȚIA matinalului Radio ZU de la Alba Iulia

Publicat

în

Palade Valentin, un adolescent de 17 ani din Abrud, județul Alba, a reușit să atragă atenția publicului pe platforma TikTok și a devenit o adevărată senzație online, fiind cunoscut sub numele de Bacalbașa Valeruț. Valeruț a avut oportunitatea de a intra în direct în cadrul matinalului de succes de la Radio ZU, alături de cunoscuții prezentatori Daniel Buzdugan și Mihai Morar.

Valeruț a captat rapid atenția utilizatorilor de pe TikTok, unde a reușit să strângă peste 100.000 de urmăritori și să acumuleze peste 3 milioane de aprecieri la videoclipurile amuzante și creative pe care le postează. Cu videoclipuri amuzante și momente de improvizație, el reușește să aducă zâmbetul pe fețele urmăritorilor săi. Creativitatea sa și abilitatea de a se exprima într-un mod autentic l-au transformat într-o mică vedetă a județului Alba.

Daniel Buzdugan și Mihai Morar nu s-au mulțumit doar să petreacă câteva momente amuzante și pline de voie bună alături de Valeruț în emisiunea lor de dimineață. Impresionați de energia și creativitatea adolescentului, prezentatorii au simțit că ar putea face mai mult astfel că Buzdugan și Morar i-au făcut o propunere neașteptată: să îl ducă pe Valeruț acasă, în Abrud, cu celebra Autorulota ZU. Această ofertă a fost primită cu entuziasm de Valeruț, care a fost cucerit nu doar de popularitatea și umorul prezentatorilor, ci și de generozitatea și implicarea lor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud