abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Evaziunea fiscală va fi pedepsită mult mai aspru: 6 ani de închisoare dacă refuzi să prezinți la control documentele firmei

Evaziunea fiscală va fi pedepsită mult mai aspru: 6 ani de închisoare dacă refuzi să prezinți la control documentele firmei

Publicat în 21.02.2013 la ora 16:43

Un proiect de act normativ privind modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost adoptat recent de deputati, in calitate de camera decizională.

Potrivit noilor reglementări,  contribuabilii care nu respecta regulile fiscale vor fi pedepsiți mult mai aspru decât până acum, aceștia riscând pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu”, “impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri” sau “retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa”.

Noile reglementări legislative prevăd de asemenea majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare. În cazul unui prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei nationale, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 5 ani (în prezent, limita maximă este de 2 ani). Dacă prejudiciile depășesc suma de 500.000 de euro, limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 7 ani (de la 3 ani cât este în prezent).

Proiectul de lege mai trebuie să fie promulgat de catre presedintele Romaniei si să fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a-și produce efectele.

Noile prevederi aprobate recent adoptate de Camera Deputaților – articolele din Legea nr. 241/2005, modificate după cum urmează:

Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

Prevederea actuala: Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei (…)

Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

 Prevederea actuala: Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)

Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

 Prevederea actuala: Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)

Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Prevederea actuala: Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda (…)

Acest articol a fost citit de 428 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.