Rămâi conectat

Știri din zonă

Cursă de biciclete cu plecare și sosire în Roșia Montană, la sfârșitul acestei săptămâni

Publicat

în

afis-cursa-biciclete-rosia-montana-aug-2016Asociația „Pachamama România” – organizatoare a maratonului de la Roșia Montană, desfășurat în urmă cu doar câteva săptămâni – organizează pe perioada a trei zile o competiție sportivă sub forma unei curse de biciclete, menită a pune în evidență frumusețile naturii din județele Alba și Hunedoara, denumită sugestiv „În șa, pe urmele lui Decebal”.

Această cursă împărțită pe parcursul a trei zile, va avea plecarea mâine dimineață, la ora 8, din centrul comunei Roșia Montană și sosirea în același loc duminică seara. Bicicliștii vor străbate pe parcursul celor 3 zile drumul aurului de pe vremea dacilor, care era extras și prelucrat în podoabe, monede și obiecte de cult, mai apoi aduse în capitala și centrul spiritual al Daciei, Sarmizegetusa Regia.

Programul propus de organizatori este următorul:

Vineri, 26 august – traseul bicicletelor pe drumul aurului dacic: Roșia Montană – Abrud – Pasul Vulcan – Buceș – Brad – Vălișoara – Ormindea – Băița – Crăciunești – Cheile Crăciuneștiului – Chișcădaga – Șoimuș – Certej – Hondol – Săcărâmb – Codru – Feredee – Bobâlna – Cigmău (cetatea Urieșilor) – Geoagiu – Orăștie – Costești;

Sâmbătă, 27 august – tur la cetățile dacice cu sosire la Sarmizegetusa, la ora 16;

Duminică, 28 august – întoarcerea de la Costești la Roșia Montană pe traseul: Costești – Orăștie – Geoagiu – Bozeș – Ardeu – Balsa – Almașu mic de Munte – Almașu de Mijloc – Almașu Mare – Stănija – Buceș – Abrud – Roșia Montană;

,,Asociația Pachamama România împreună cu Decebal Ștefan Achim vă așteptă la o cursă în unele dintre cele mai frumoase zone naturale ale României, ce conservă și păstrează neîntinate tradițiile și istoria țării noastre! Un drum al redescoperirii istoriei, comunității și naturii pe urmele strămoșilor noștri!” au transmis organizatorii acestei competiții.

Mai multe informații se pot găsi pe pagina de Facebook a evenimentului, la numărul de telefon 0765070707 și pe www.pachamamaromania.ro

Ovidiu Culda


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

18-19 mai 2024: Sărbătoarea Narciselor, la Negrileasa

Publicat

în

„Serbarea Narciselor” de la Negrileasava avea loc, în acest an, în zilele de 18 – 19 mai, iar organizatorii promit un program cel puțin la nivelul anilor trecuți.

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră.

Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați în vârful muntelui să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai 2024, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.

„În zilele de 18 – 19 mai, Primăria şi Consiliul Local Bucium vor organiza „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa”, ne-a confirmat primarul Cornel Napău.

El ne-a dezvăluit că din spectacolul artistic nu vor lipsi ansamblurile folclorice și soliștii din zonă, cum ar fi Alin Joldeș, dar și invitați din Buceș și Brad. „Încă se lucrează la program, dar care o să fie cel puţin la nivelul anilor trecuţi”, a spus edilul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr din Mogoș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive, la Alba Iulia

Publicat

în

Ieri, 27 aprilie 2024, în jurul orei 02.15, polițiștii de ordine publică din Alba Iulia, în timp ce acționau pe strada Vasile Goldiș din Municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din comuna Mogoș, județul Alba.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Aleșii locali din Roșia Montană au aprobat protocolul care va sta la baza realizării unui nou Plan Urbanistic General

Publicat

în

Consiliul local al comunei Roșia Montană a aprobat, în ședința din 18 aprilie 2024, încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Consiliul Județean Alba.

Hotărârea are drept scop inițierea și coordonarea elaborării Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Roșia Montană, document obligatoriu în situația în care localitatea a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Unitatea administrativ-teritorială din Munții Apuseni nu mai deține un PUG din anul 2016, când documentul aprobat de Consiliul Județean Alba a fost anulat definitiv în justiție.

Noua documentație de urbanism PUG Roșia Montană va avea în vedere protejarea valorilor peisajului cultural minier Roșia Montană înscris în Lista Patrimoniului Mondial, printr-o reglementare urbanistică adaptată la condițiile specifice de conservare și protejare a valorilor de patrimoniu și totodată, va respecta legislația națională privind activitățile economice”, se precizează în protocolul adoptat de consiliul local.

Prin protocol, părțile se obligă să pună la dispoziție toate documentele pe care le dețin în mod legal necesare pentru realizarea PUG-ului.

În continuare, Ministerul Dezvoltării va organiza și derula procedura de achiziție publică de servicii pentru elaborarea PUG-ului, instituția fiind cea care va realiza și documentația de atribuire, după ce va primi toate documentele necesare de la celelalte instituții. Ofertele vor fi finalizate de o comisie din care vor face parte și reprezentanți ai Primăriei Roșia Montană, INP și CJ Alba.

În prima etapă, Primăria Roșia Montană va întocmi referatul de specialitate privind necesitatea și oportunitatea elaborării PUG, care va fi avizat de CJ Alba.

Ulterior, toate instituțiile implicate, împreună cu Comitetul de Organizare UNESCO, vor colabora pentru stabilirea elementelor de temă, respectiv obiective, aspecte și prevederi specifice ce urmează a fi abordate în documentația de urbanism.

În final, elementele de temă și lista de avize sau acorduri vor fi transmise către Ministerul Dezvoltării, care va întocmi caietul de sarcini. În final, Consiliul Local Roșia Montană va aproba Planul Urbanistic General, care va intra în vigoare doar după aprobarea prin hotărâre de Guvern. Întregul demers ar urma să dureze cel puțin 1 an de zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud