Rămâi conectat

Abrudeni

Băiat de 14 ani din Abrud, EROU în timpul inundațiilor: Și-a alertat vecinii înainte ca urgia să lovească strada pe care locuiește și a ajutat la curățenie

Publicat

în

Un băiat de doar 14 ani din Abrud a devenit peste noapte un erou pentru comunitatea sa, în urmă cu două zile, după ce și-a alertat vecinii în legătură cu urgia care era pe punctul de a se petrece în Abrud.

Mai mult, acesta a fost prezent „la datorie” pentru a-și ajuta concetățenii, în timpul viiturilor.

„Oameni mici care fac lucruri mari. Așa este Vlăduț Roba, care la cei 14 ani ai săi s-a dovedit un stâlp al comunității din care face parte.

În momentul în care a realizat cât de puternică este viitura a dat alarma și a anunțat toți vecinii, participând activ la toate activitățile desfășurate pentru înlăturarea pagubelor produse.

Respect, OM mic, dar MARE!”, a scris Sergiu Simina, viceprimarul orașului Abrud, într-o postare publicată în mediul online.

Din cauza distrugerilor provocate de inundațiile din cursul serii trecute, DN74A, Abrud-Câmpeni, este blocat în totalitate.

De asemenea, după încheierea dezastrului, satul Cărpiniș, din comuna Roșia Montană, a fost una dintre multele victime ale vremii instabile de ieri, iar drumul este blocat de aluviuni, deșeuri și lemne, aduse de apă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Abrudeni

TikTokerul abrudean Valeruț, SENZAȚIA matinalului Radio ZU de la Alba Iulia

Publicat

în

Palade Valentin, un adolescent de 17 ani din Abrud, județul Alba, a reușit să atragă atenția publicului pe platforma TikTok și a devenit o adevărată senzație online, fiind cunoscut sub numele de Bacalbașa Valeruț. Valeruț a avut oportunitatea de a intra în direct în cadrul matinalului de succes de la Radio ZU, alături de cunoscuții prezentatori Daniel Buzdugan și Mihai Morar.

Valeruț a captat rapid atenția utilizatorilor de pe TikTok, unde a reușit să strângă peste 100.000 de urmăritori și să acumuleze peste 3 milioane de aprecieri la videoclipurile amuzante și creative pe care le postează. Cu videoclipuri amuzante și momente de improvizație, el reușește să aducă zâmbetul pe fețele urmăritorilor săi. Creativitatea sa și abilitatea de a se exprima într-un mod autentic l-au transformat într-o mică vedetă a județului Alba.

Daniel Buzdugan și Mihai Morar nu s-au mulțumit doar să petreacă câteva momente amuzante și pline de voie bună alături de Valeruț în emisiunea lor de dimineață. Impresionați de energia și creativitatea adolescentului, prezentatorii au simțit că ar putea face mai mult astfel că Buzdugan și Morar i-au făcut o propunere neașteptată: să îl ducă pe Valeruț acasă, în Abrud, cu celebra Autorulota ZU. Această ofertă a fost primită cu entuziasm de Valeruț, care a fost cucerit nu doar de popularitatea și umorul prezentatorilor, ci și de generozitatea și implicarea lor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Abrudeni

Maria Jantea, o tânără profesoară de muzică originară din Abrud, a obținut nota 10 la examenul de titularizare

Publicat

în

Examenul de titularizare din acest an nu a fost nelipsit de rezultate foarte bune, aduse de candidați dedicați meseriei de dascăl și care își doresc să educe tinerele minți ale țării noastre.

Unul dintre aceștia este și tânăra Maria Jantea, din orașul Abrud care a obținut nota 10 la examenul de Titularizare, disciplina Educație Muzicală.

Potrivit tinerei cariera de dascăl nu a fost ceva la care s-a gândit din prima, însă a ajuns să iubească această meserie nobilă.

„Nu m-am gândit să urmez această carieră și la un moment dat chiar îmi displăcea. Într-un concurs de împrejurări am fost nevoită să urmez acest drum, iar copiii m-au făcut să mă îndrăgostesc de ideea de a fi dascăl. Mi-am pus nădejdea în Dumnezeu, care m-a surprins plăcut întotdeauna și am învățat”, ne-a spus Maria.

Despre examenul de titularizare Maria spune ca nu a fost ușor, însă a fost accesibil.

În legătură cu planurile sale de viitor, tânăra profesoară de muzică spune că și-ar dori să poată profesa cât mai aproape de casă, deocamdată fiind nevoită să meargă până în Sebeș pentru norma de bază.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Abrudeni

Ultimul veteran de război rămas în viață la Abrud, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani de familie și autoritățile locale

Publicat

în

Astăzi, 6 octombrie 2021, Ioan Jurca, ultimul veteran de război rămas în viață la Abrud și cetățean de onoare al orașului a împlinit vârsta de 100 de ani.

Faptele sale de vitejie și eroism nu au fost uitate de oficialii orașului, care l-au sărbătorit la vârsta centenarului.

„Cu prilejul aniversării de 100 de ani a Domnului Căpitan în rezervă Ioan Jurca, erou în cel de-al II-lea Război Mondial, îi dorim multă sănătate, bucurie și o viață cât mai liniștită! La mulți ani, Domnule Căpitan în rezervă!”, au transmis reprezentanții primăriei Abrud.

Născut în 6 Octombrie 1921, în satul Buninginea (Abrud Sat), actuala comună Ciuruleasa, din părinții Petru și Elena, crește împreună cu frații săi – Eleonora, Ilie, Florentin și Iosif, își termină clasele primare în satul natal, apoi vine la Școala de Ucenici din Abrud, de unde pleacă la Alba și se încorporează în Unitatea militară 91 Infanterie.

Urmează o școală de specializare în dezamorsări de bombe anglo-americane la București, de unde pleacă direct pe front, în Rusia. În 1944, la întoarcerea spre casă este rănit și își pierde o parte din brațul drept, motiv pentru care este operat, declarat inapt de război și eliberat din armată cu grad de Locotenet major în rezervă.

Întors în Abrud, se căsătorește cu Maria și au împreună 4 copii: Maria, Silvia, Remus și Lucia. După zece ani, se recăsătorește cu Eugenia Simina, căsnicie din care primesc viață Lucia și loan.

Profesional, deși invalid de război, lucrează 8 ani la mina de uraniu de la Băița Bihor și 18 ani la mina din Gura Barza.

A trăit războiul, iar acum își aminteşte foarte clar, ca și când s-ar fi întâmplat ieri, cum soldații români au rezistat pe front pentru un viitor sigur al românilor uniți într-o singură țară. Ioan Jurca povestește cum soldaţii români, în ciuda lipsurilor, aveau curaj și o dorință de libertate care le oferea rezistenţă fizică. Fie ploi de toamnă, ploi de primăvară, ger năpraznic, condiții greu de îndurat prin lipsa hranei, lipsa unei uniforme adecvate, nu au existat ostaşi răciți, ci doar soldați răniți sau omorâți de inamic. Eroismul şi dragostea faţă de ţară au fost cea mai bună armă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud