Rămâi conectat

Știri din zonă

Începând din anul 2018, Roșia Montană ar putea intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

Publicat

în

rosia-montana-2015Peisajului cultural minier din Roşia Montană ar putea intra în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2018, dacă se va ”merge pe procedura de urgență” sau în 2019 dacă se va alege ”varianta de procedură normală”, a declarat, vineri, la Alba Iulia, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Oana Bogdan.

Oana Bogdan a participat, zilele trecute, la o ședință tehnică cu Directorul General al Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, Mechtild Rössler, și a primit îndrumări pentru dosarele de nominalizare care vor ajunge la UNESCO în viitorul apropiat, între care și cel privind Roșia Montană.

”Există varianta în care se merge pe procedura de urgență, asta s-ar încheia în 2018, dacă totul merge bine. Există un comitet de experți de la UNESCO care decid. Se fac misiuni, e un proces îndelungat și mai există varianta de procedură normală, care cred că durează un an în plus, e mai lentă”, a spus Oana Bogdan, la Alba Iulia, la finalul unei expoziții de restaurare, fiind întrebată de jurnaliști despre acest subiect.

Ea a adăugat că Roșia Montană ar putea intra în procedura de urgență, spre deosebire de Centrul Vechi al municipiului Sibiu sau Ansamblul de la Târgu Jiu, deoarece ”există o presiune de natură economică” și pericol ca ”acest sit să fie distrus”.

Oana Bogdan a adăugat că nu există șanse mari ca dosarul Roșiei Montane să fie respins, iar peisajului cultural minier să nu fie inclus în patrimoniu, însă a precizat că aceasta e o opinie personală.

”Ce e valoros acolo? Peisajul e frumos. Ai Galeriile Romane, locul acela e într-adevăr incredibil, dar e mai mult de atât, e acea tipologie de locuire, sunt acele case cu soclu de piatră, sunt acele șanțuri pe care curgea nisipul cu aur, sunt acele drumuri care acum nu mai sunt vizibile, drumurile aurului, felul în care sunt puse casele în peisaj. Este ceva extraordinar”, a spus Oana Bogdan.

Ea a subliniat că Roșia Montană respectă criteriul unicității.

”Eu cred că Roșia Montană stă pe o mină de aur și asta e o metaforă. Nu mă refer la aur, la metal, mina de aur e biodiversitatea, valoarea ecologică, culturală a peisajului, toate activitățile umane care s-au desfășurat acolo de-a lungul timpului. Eu sunt fascinată”, a spus Oana Bogdan, precizând că a vizitat localitatea.

Roşia Montană a fost propusă, în februarie 2016, de Ministerul Culturii pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Roşia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munţilor Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate şi perioada medievală, în Epoca Modernă şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional, bazat pe iniţiativa familiilor şi a micilor asociaţii de mineri, s-a încheiat odată cu naţionalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006. La Roşia Montană avem de a face, aşadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiţionale cunoscute în ziua de azi. Anduranţa sa particulară se reflectă într-o interconectare sistematică şi profundă între fundalul natural şi fenomenele culturale – din adâncul munţilor şi până la suprafaţă, de la morfologia peisajului şi până la flora şi fauna locului şi la comunităţile umane locale, totul poartă amprenta interacţiunii semnificative dintre om şi mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate şi spectaculoase peisaje culturale ale României, semnificativ în context global”, a spus Ministerul Culturii.

Potrivit Ministerului Culturii, atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistenţă, de aerisire şi de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană şi continuate în perioada medievală şi modernă, peisajul roman de suprafaţă, peisajul industrial istoric, şi târgul minier Roşia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localităţii însumează mai mult de 80 de kilometri din care 7 kilometri datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast şi mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană, precizează Ministerul Culturii.

Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

18-19 mai 2024: „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa. Vezi programul manifestărilor

Publicat

în

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră. Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.

Program SERBAREA NARCISELOR DE LA NEGRILEASA MAI 2024

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 17:00:

• Calin Buzgariu, Alex Bunea, Alexandra Veres si Daliana Hanes;
• Sandra N. Fata de la munte o sa ne incante cu un recital de 1 ora. O interpreta care se incadreaza perfect cu melodiile ei in cadrul de poveste al Negrilesei.
• Difuzam filmul Avram Iancu impotriva imperiului dupa care urmeaza muzica de toate genurile si tragem cortina;

Duminică, 19 mai, de la ora 9:00:

• Sunet de tulnice
• Formatia Efect Music
• Ansamblul Tarina Cupru Min
• Ansamblul Fii Motilor Buces
• Ansamblul Doina Crisului Brad
• Ansamblul AURARII Bucium
• Monica Blaga
• Denisa Macavei
• Delia Jude si Alin Joldes
• Varul Sandel
• Oana Bozga Pintea
 Lena Miclaus si Septimiu Marisca

„În poiană o să avem și comercianți pe toate gusturile și de la an la an mai încadrați în specificul sărbătorii. O să fie și tobogane pentru cei mici și sperăm să putem să ne ridicăm la așteptările dvs și cu drumul de acces. Încheiem printr-o rugăminte majoră, RESPECTAȚI POIANA, RESPECTAȚI FLORILE, IUBIȚI NATURA ȘI PĂSTRAȚI CURĂȚENIA!”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

18-19 mai 2024: Sărbătoarea Narciselor, la Negrileasa

Publicat

în

„Serbarea Narciselor” de la Negrileasava avea loc, în acest an, în zilele de 18 – 19 mai, iar organizatorii promit un program cel puțin la nivelul anilor trecuți.

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră.

Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați în vârful muntelui să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.

În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai 2024, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.

„În zilele de 18 – 19 mai, Primăria şi Consiliul Local Bucium vor organiza „Serbarea Narciselor” de la Negrileasa”, ne-a confirmat primarul Cornel Napău.

El ne-a dezvăluit că din spectacolul artistic nu vor lipsi ansamblurile folclorice și soliștii din zonă, cum ar fi Alin Joldeș, dar și invitați din Buceș și Brad. „Încă se lucrează la program, dar care o să fie cel puţin la nivelul anilor trecuţi”, a spus edilul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr din Mogoș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive, la Alba Iulia

Publicat

în

Ieri, 27 aprilie 2024, în jurul orei 02.15, polițiștii de ordine publică din Alba Iulia, în timp ce acționau pe strada Vasile Goldiș din Municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din comuna Mogoș, județul Alba.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud