abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Victor Ponta cere retragerea proiectului privind disponibilizările la Cuprumin Abrud

Victor Ponta cere retragerea proiectului privind disponibilizările la Cuprumin Abrud

Publicat în 28.02.2013 la ora 11:53

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă de pe site-ul instituției proiectul privind concedierile colective în 16 companii de stat printre care se află și Cuprumin Abrud. Vosganian va trebui să identifice persoanele care au publicat documentul care se pare că nu are aprobarea Guvernului.

În legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie, biroul de presă al Guvernului este în măsură să facă următoarele precizări: Guvernul României nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect. Aşa cum a declarat Primul-ministru Victor Ponta ieri, singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116/21.12.2006. Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului României şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul Ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ce prevedea că în mai multe societăţi din domeniul energetic se vor aplica programe de restructurare/reorganizare ce vor presupune concedieri colective până în 2018, salariaţii disponibilizaţi urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială, a fost publicat miercuri pe site-ul Ministrului Economiei.

Potrivit documentului ”programele de restructurare vor include obligatoriu salariaţii care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleşi în organele executive de conducere ale organizaţiilor sindicale”.

Vosganian a declarat miercuri, după ședința de Guvern, că Executivul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012. El a arătat că OUG 85/2009 a expirat la 31 decembrie 2012 şi, “la solicitarea partenerilor sociali”, acest termen urma să fie prelungit până în 2018.

Companiile din domeniul energetic la care se făcea referire în proiectul de pe site-ul Ministerului Economiei sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

 

Acest articol a fost citit de 477 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.