abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » Urbanistic, Abrudul tânjește după gloria de odinioară, iar piatra cubică din centrul istoric al orașului ar putea reveni la suprafaţă!

Urbanistic, Abrudul tânjește după gloria de odinioară, iar piatra cubică din centrul istoric al orașului ar putea reveni la suprafaţă!

Publicat în 27.01.2017 la ora 10:00

Concurs de arhitectură rezervat studenţilor pentru reabilitarea centrului istoric al oraşului – Posibilă colaborare între Primăria Abrud și două ONG-uri, pentru atragerea fondurilor europene

La sfârșitul săptămânii trecute, la Primăria Abrud au avut loc două ședințe importante pentru viitorul orașului Abrud. Prima dintre acestea s-a desfășurat vinerea trecută, fiind vorba despre o întâlnire a reprezentanților administrației publice locale cu prof. univ. dr. Virgil Pop, directorul Departamentului de Arhitectură al Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Au participat primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, viceprimarul Dorel Pașca, șefa Serviciului Urbanism al Primăriei Abrud, Virginia Pleșa, consilierii locali  Claudiu Stefani, Tiberiu Rațiu, Mircea David, Emil Crişan, Ancuța Simina, Narcis Avram, Virgil Narița, Marius David, Claudiu Burde și Kopenetz Lorand, precum și câțiva localnici interesați de felul în care va arăta în viitor orașul în care trăiesc. Scopul reuniunii a fost realizarea unei legături de colaborare cu arhitecții și specialiștii în urbanism, în vederea demarării acțiunilor de reabilitare a centrului istoric al orașului Abrud. Primarul Nicolae Simina ne-a declarat că discuțiile s-au finalizat cu ideea lansării unui concurs de arhitectură pentru studenți, premiul fiind punerea în operă a variantei câștigătoare, prin care centrul istoric al Abrudului va fi reabilitat, propunere ce va fi inclusă și în Planul Urbanistic General al orașului. „Reabilitarea fațadelor clădirilor și acoperișurilor, să le armonizăm puțin, acum acolo este un haos general, unii le-au reparat cum le-a venit lor prin cap, altele nu sunt făcute deloc, nu s-a mai intervenit la ele de 30 de ani”, a enumerat edilul-șef câteva dintre lucrările vizate de studiul arhitectural. Totodată, va trebui redus traficul rutier din zonă și reamenajat parcul, care „să nu mai fie ca o pădurice abandonată”, iar piatra cubică să fie scoasă la lumină de sub covorul asfaltic turnat peste aceasta, pentru că așa s-a gândit atunci. Primarul Nicolae Simina susține că nu dorește să acuze pe nimeni, dar crede că acest lucru a fost „o crimă”, deoarece existau alte locuri unde se putea aplica soluția modernă a asfaltării, nu în centrul istoric.

• Colaborare cu două ONG-uri pentru atragerea de fonduri europene

Cea de-a doua întâlnire s-a desfășurat sâmbătă, 21 ianuarie 2017, iar la discuțiile cu reprezentantele a două organizații neguvernamentale din Alba Iulia și Sebeș cu expertiză în elaborarea proiectelor cu finanțare europeană au participat primarul Nicolae Simina, contabilul-șef al Primăriei Abrud, Augusta Felea, câțiva consilieri locali și cetățeni. Scopul reuniunii a fost stabilirea unei colaborări cu cele două ONG-uri pentru elaborarea unor proiecte în vederea soluționării unor probleme ale orașului Abrud, prin accesare de fonduri europene. Primarul Nicolae Simina a spus că deocamdată s-a stabilit ca cele două organizații să țină la curent Primăria Abrud despre deschiderea liniilor de finanțare, deoarece pe POR (Programul Operațional Regional), de exemplu, nu s-au lansat încă măsurile pentru depunerea de proiecte. El a precizat că printre prioritățile de dezvoltare a orașului Abrud se numără modernizarea infrastructurii, construirea unei săli de sport, reabilitarea centrului istoric și promovarea turismului.

Robert GHERGU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 474 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *