Rămâi conectat

Știri din zonă

Un URS a atacat şi ucis mai multe animale, în zona comunei Bucium

Publicat

în

Duminică, 4 septembrie 2022, mai multe animale atacate, dar și rămășițele acestora, au fost descoperite de proprietarii acestora, în  zona comunei Bucium.

„Cele mai grase și frumoase sălbăticiuni cred că se află la Bucium, Alba zona Conțu Vîlcoi. Au trăit bine vara asta, au mâncat 9 animale, 8 de la mine și 1 de la alcineva. Chiar protejăm animalele, le asigurăm și hrana !!!”, a transmis Vasile Morariu, viceprimarul comunei Roșia Montană, prin intermediul paginii de socializare.

Autoritățile locale au fost la fața locului și încearcă să obțină autorizație de recoltare sau relocare.

Potrivit viceprimarului din Roșia Montană, cel care a făcut publice imaginile, anul acesta au pierit 9 animale, dintre care 8 ale sale și una apartinând altei persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Astăzi, 6 februarie 2023, se împlinesc 1892 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi se împlinesc 1892 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană. Alburnus Maior, numele latin al Roșiei Montane, apare menționat în tăblița cerată nr. XVIII găsită în minele de aici și datată 6 februarie 131.

Roșia Montană adăpostește vestigii de o valoare excepțională, mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii. Peisajul cultural al Roșiei Montane, modelat de mineritul tradițional, practicat aici încă din Epoca Bronzului și cu dezvoltări succesive în perioada Romană, Evul Mediu și Epoca Modernă este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.

Vestigiile preistorice care atestă mineritul de suprafață, sistemul vast de exploatări subterane început în perioada dacică, în sec. I a. Chr. și extins până recent, în anii ’70, elementele supraterane care le corespund – micile halde de steril, tăurile, târgul minier, coastele de stâncă, canalele de dirijare a apei sau zonele de prelucrare cu șteampuri sunt caracteristici de o valoare universală.

Patrimoniul din Roşia Montana se bucură acum și de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 41 de ani din Roșia Montană, condamnat la închisoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Marți, 17 ianuarie 2023, polițiștii Postului de Politie Roșia Montană au identificat și reținut un bărbat de 41 de ani, din comuna Roșia Montană, care este posesorul unui mandat de executare a pedepse închisorii.

Acesta a fost condamnat, de Judecătoria Câmpeni, la executarea unei pedepse privative de libertate, de 10 luni închisoare, pentru lovire, tulburarea ordinii și liniștii publice și profanarea lăcașurilor sau obiectivelor de cult.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Punct de belvedere spectaculos situat la 1.000 de metri altitudine, inaugurat la Roșia Montană

Publicat

în

Un punct de belvedere spectaculor a fost inaugurat recent la Roșia Montană, Alba. Amenajarea a fost realizată pe masivul Văidoaia, la o altitudine de circa 1.000 de metri.

Amenajarea punctului de vedere a fost realizată în cadrul programului „Adoptă o Casă la Roșia Montană“. Punctul de belvedere este amplasat exact desupra localității Roșia Montană și permite vizualizarea întregii zone, până în depărtare la masivul Vulcan.

„Sperăm ca informațiile și fotografiile din acest punct să întregească experiența, iar cei care ajung aici să se bucure de priveliște la fel de mult pe cât ne-am bucurat noi să realizăm acest mic proiect. Mai sperăm că cei care ajung aici înțeleg că este o intervenție realizată de voluntari și localnici împreună și să folosească acest loc în scopul și spiritul în care a fost realizat, civilizat, pentru a se bucura și alții de el pe viitor”, au transmis inițiatorii programului.

Adoptă o Casă la Roşia Montană este derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii. A fost inițiat în 2012 în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului și a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei.

Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi. Prin intermediul programului au fost astfel restaurate mai multe imobile istorice din Roșia Montană.

Localitatea din Munții Apuseni este, din 2020, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pe lista siturilor aflate în pericol.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud