abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Un nou Consiliu de Administraţie pentru relansarea Cupru Min Abrud?

Un nou Consiliu de Administraţie pentru relansarea Cupru Min Abrud?

Publicat în 25.07.2016 la ora 11:00

cupru-min-abrud-uzinaPoate e momentul ca guvernul tehnocrat să preţuiască „comoara” cupriferă din Munţii Apuseni la adevărata ei valoare!

Din 18 iulie, când a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor, societatea Cupru Min Abrud are un nou consiliu de administrație, cei 5 noi membri fiind Radu Claudiu Roşca, Radu Călin Coşarcă, Romeo Jantea, Dumitru Remus Vulpescu şi Gheorghe Chindriş. Radu Claudiu Roşca are peste 10 ani experienţă profesională în domeniul auditului şi managementul riscului, iar Radu Coşarcă este cunoscut publicului ca fost prezentator la TVR, Tele 7 ABC, Antena 1 și Național TV, devenind acum specialist în economie.  Romeo Jantea are peste 30 de ani de experienţă profesională în domeniul economic şi financiar, dintre care peste 19 ani în poziţii de top management. Remus Vulpescu are peste 20 de ani de experienţă profesională, dintre care peste 14 ani în domeniul juridic, iar Gheorghe Chindriş, cu peste 34 de ani de experienţă profesională în industria minieră, a fost director general la Minvest Deva și general manager la Mineral Mining SA. Se pare că cei ce fac parte din Consiliul de Administrație al Cupru Min sunt destul de bine plătiți pentru munca depusă. Un fost membru al acestui organism a câștigat, în ultimul an, din această activitate, peste 14.000 de lei. În total pe cele 5 posturi din consiliul de administrație au concurat, cu CV-uri cu tot, 11 tehnocrați pe loc, care mai de care mai specialist. La final, au fost selectați cei mai desăvârșiți specialiști: un prezentator TV, alături de alți 3 tehnocrați ce s-au remarcat de-a lungul timpului.

• Câțiva nu sunt străini de companie

Așa cum ne-a declarat directorul societății Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, câțiva dintre noii membri ai Consiliului de Administrație au informații despre activitatea companiei. ”Aștept să ne întâlnim, peste două-trei săptămâni și să ne cunoaștem mai bine. Pe trei dintre ei îi cunosc, dar e prematur să mă pronunț despre cum vom lucra. Vom discuta despre activitatea noastră și cred că putem merge înainte pentru că oamenii au informații despre companie, ele urmând a fi completate. Deocamdată suntem în etapa de întocmire a documentelor. În ceea ce-l privește pe Radu Coșarcă, îl știu numai de la televiziune, dar poate să fie un real câștig pentru companie”, ne-a declarat Nicolae Turdean.

O avere de miliarde de euro

Țara noastră are cele mai mari rezerve exploatabile de cupru din Europa, dar din păcate nu știe să le prețuiască la adevărata lor valoare. Înainte de 1989, în România erau mai multe unități de exploatare și prelucrare a acestui zăcământ, dintre care a supraviețuit, până în zilele noastre, doar Cupru Min Abrud. Rând pe rând, exploatările de la Moldova Nouă, Bălan, Certej, Băița și Maramureș s-au închis. Cupru Min nu mai poate să prelucreze minereul în țară, așa că societatea e nevoită să vândă minereul la export. Privatizate inițial, 3 combinate din țară, care prelucrau minereul, printre care era și Ampelum Zlatna, au ajuns pe butuci… După anul 2000, a existat o strategie în sectorul mineritului, care cuprindea și exploatațiile de la Roșia Poieni și Roșia Montană, dar ea a fost abandonată cu timpul, nefiind înțeleasă importanța documentului. Nici măcar tehnocrații nu înțeleg că trebuie să se schimbe ceva! Exportăm concentrat de cupru, care conține și aur, și aducem în țară cupru, pe care îl avem acasă, dar nu îl mai putem prelucra. O fi bine, și așa rău?

Licitație pentru concentratul de cupru

La licitația organizată recent, pentru vânzarea a 40.000 de tone de concentrat de cupru, s-au depus 4 oferte. Dosarele au fost analizate, iar câștigătoare a fost desemnată firma cu care Cupru Min a mai colaborat – Ronefer SRL Voluntari. ”Licitația se adjudecă, iar săptămâna viitoare vom începe livrările. Câștigătorul, Ronefer, a venit cu o ofertă mult mai mare decât în cazul contractelor trecute”, a spus Nicolae Turdean, directorul companiei. Cupru Min are în prezent 540 de angajați, iar în 2015 a avut o cifră de afaceri de 141 de milioane de lei. Profitabilitatea societății depinde mult și de prețul cuprului la nivel internațional, dar și de raportul leu-dolar. După ce la Bursa metalelor de la Londra, prețul cuprului a ajuns la valoarea maximă de 10.000 de dolari/tonă, anul trecut acesta a scăzut la 5.900 de dolari/tonă, iar în prezent a ajuns la 4.900 de dolari/tonă. Compania este de ani de zile profitabilă, nu are datorii la bugetul de stat și concentrează forța de muncă din Apuseni. Poate de aceea ar trebui ca statul să sprijine mai mult societatea, singura care mai exploatează cuprul în țara noastră. E nevoie de retehnologizare, care ar duce la reducerea costurilor, dar și la creșterea producției și, desigur, la crearea de noi locuri de muncă. Până acum, Ministerul Economiei a avut câteva soluții sortite eșecului. Cu ani în urmă societatea a fost scoasă la vânzare, dar fără sorți de izbândă. Apoi, s-au căutat firme care să investească în schimbul asocierii, dar am rămas cu proiectul… Fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, ne spunea că vrea să listeze compania la bursă, însă nu s-a mai întâmplat nimic. Așteptăm ca guvernul tehnocrat, prin ministrul Economiei, Costin Borc, să vină cu soluții, dacă le are. Cupru Min trebuie să se dezvolte, asta își doresc locuitorii zonei Munților Apuseni, mulți punându-și speranțe că acolo își vor găsi un loc de muncă. Din păcate, treptat, zona Apusenilor se depopulează, investitorii nu se prea grăbesc să ajungă aici, așa că tinerii pleacă să-și facă un rost în viață departe de casă. Poate, cine știe, nu e prea târziu ca statul să prețuiască minereul de cupru la adevărata lui valoare!

Acest articol a fost citit de 263 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.