Rămâi conectat

Politică

Traian Băsescu: „Cred că, la ora actuală, nici investitorii canadieni nu ar mai prea fi dispuşi să continue proiectul Roşia Montană!”

Publicat

în

traian-basescu-rosia-montanaAşa după cum aţi aflat deja din ziarul Unirea, fostul preşedinte Traian Băsescu, împreuna cu soţia sa, doamna Maria, au participat duminică seara, la Câmpeni, la nunta fiicei fostului deputat al Munţilor Apuseni, Corneliu Olar, Iulia, cea care şi-a unit destinele cu un tânăr şi chipeş moţ din Bistra, pe numele său Andrei.

Pe lângă nunta tradiţională frumos organizată, cu întreg alaiul de nuntă – mirii, naşii, domnişorii de onoare şi numeroasele rubedenii ale tinerilor însurăţei, dar şi alţi localnici îmbrăcaţi în frumoase costume populare, unele vechi de peste o sută de ani, care i-au încântat de-a dreptul pe horeni, prezenţi în număr mare în centrul comunei, la petrecerea organizată la Sala Regal din Câmpeni au luat parte peste 1.000 de invitaţi. Şi între aceştia, aşa după cum vă spuneam, ca oaspeţi de seamă ai mirilor, şi-au făcut apariţia duminică seara fostul preşedinte al României, Traian Băsescu şi soţia sa, Maria. Iar dacă mai la începutul petrecerii cei doi au stat o vreme la masă alături de părinţii mirilor, la o „mică poveste”, şi au observat că nuntaşii moţi se comportă, totuşi, civilizat, făcând astfel diferenţa între o manifestare politică şi un eveniment important din viaţa unor tineri ce şi-au jurat credinţă unul altuia pe veci în faţa Altarului din „Catedrala Albă” a Apusenilor, în cele din urmă amândoi au ieşit la joc alături de aceştia, simţindu-se deosebit de încântaţi, relaxaţi şi chiar cu poftă de petrecere. Mai ales că printre cei ce au cântat la nuntă s-a aflat şi unul dintre preferaţii fostului cuplu prezidenţial, cantautorul Aurel Tămaş. Apoi, după intrarea în scenă a lui Traian Ilea şi Valeria Codorean, cu arhicunoscutul de pe acum cântec popular „Puşca şi cureaua lată”, la un moment dat, fostul preşedinte chiar s-a dus repede la microfon şi le-a spus nuntaşilor: „Nu e aici, dar eu nu o să-l uit niciodată pe fostul premier, Emil Boc. Omul ăsta, de aici din Apuseni, care mi-a fost partener la greu şi a fost un om cinstit pentru România, când auzea cântecul ăsta, încerca să-l cânte şi el, aproape dându-i lacrimile: Ce bărbat eram odată! (…) E ca şi cum aş spune şi eu acum: ce preşedinte eram odată!” No comment!

Într-o mică pauză muzicală (greu cu pauzele la nunţile moţeşti deoarece se fac undeva…din oră în oră!), am reuşit totuşi să-l abordez pe fostul preşedinte, spunându-i că sunt jurnalist la ziarul Unirea, cotidianul cu cel mai mare tiraj şi cei mai mulţi abonaţi şi cititori din Transilvania, şi că aş dori să-mi ofere un mic interviu cu privire la unele probleme actuale ale locuitorilor Munţilor Apuseni, dar şi ale ţării în ansamblu. La început m-a privit destul de circumspect, încercând să  mă determine să renunţ cu totul, pe considerentul că… suntem cu toţii la nuntă şi ar fi bine să ne limităm doar la… a ne simţi bine cu toţii. Nu m-am dat bătut şi i-am explicat faptul că noi, jurnaliştii de la cotidianul Unirea, încercăm, şi reuşim, de ani buni, să facem ,totuşi, o altfel de presă, ceva mai responsabilă, mai serioasă, decât cancanul politic ce-l oferă zilnic unele televiziuni, dar şi ziare şi reviste din Capitală sau regionale. Şi fără să mai aştept vreun răspuns, spunându-i că nu înregistrez nimic, ci este vorba de o simplă discuţie, de o părere a domniei sale, l-am întrebat direct:
– Domnule preşedinte, ce părere aveţi de situţia actuală mineritului în Apuseni? Ce credeţi că se va alege de proiectul auro-argentifer de la Roşia Montană?
– Ce pot să spun, este faptul că nu este una deloc favorabilă nouă, românilor, mai ales în aceste vremuri. A fost poate o perioadă, mai la început, când preţul aurului şi al argintului pe pieţele internaţionale explodase de-a dreptul şi poate atunci ar fi fost rentabil să fie exploatate rezervele de metale preţioase de aici, din Apuseni. Din păcate, modul de exploatare propus, cu cianură, nu a corespuns nici cerinţelor oamenilor de aici, nici exigenţelor statului român şi ale Uniunii Europene în domeniu. Iar de câţiva ani, după cum se ştie, preţul aurului şi argintului au scăzut drastic pe pieţele de profil, astfel că nu cred că mai sunt şanse reale ca acest proiect să meargă mai departe.
–  Totuşi, statul român, nu poate face nimic să exploateze, cum a făcut-o şi în trecut, o cantitate mult mai mică, de 2-3 tone pe an, astfel încât să dea de lucrul celor câteva sute de mineri ce mai există în zonă la ora actuală?, am întrebat eu.
– Nu prea cred, deoarece, din câte ştiu eu, pentru dreptul de preemţiune pe care l-ar avea Banca Naţională a României, a făcut, şi poate să facă o ofertă în lei, astfel că la preţurile actuale la care au ajuns aurul şi argintul pe pieţele internaţionale, nu mai rentează din punct de vedere economic o asemenea exploatare.
Deşi l-am contrazis, spunându-i că, din câte ştiu eu, conducerea Băncii Naţională ar fi renunţat cu totul la dreptul de preemţiune pe considerentul că România are în prezent o cantitate suficientă de aur în tezaurul său, 103 tone, şi că nu vor mai mult deocamdată, l-am întrebat în continuare:
– Şi atunci, ce se va întâmpla, deoarece statul român a fost deja acţionat în judecată de cei de la Roşia Montană Gold Corporaţion, solicitând, în baza unui arbitraj comercial internaţional, despăgubiri de peste 2 miliarde de euro? Vom ajunge să plătim o asemenea sumă importantă ca despăgubire?
– Da. S-ar putea ajunge şi la asemenea situaţie. Să fim nevoiţi să plătim cu titlu de despăgubiri 2 sau cine ştie, poate chiar 2,5 miliarde de euro! Cu toate că, repet, la nivelul preţului actual al aurului pe pieţele internaţionale, nici ei (consorţiul canadian promotor al proiectului –  n.a.) nu prea cred că ar dori să mai continue proiectul, deoarece ar fi foarte costisitor, deci nerentabil din punct de vedere economic şi pentru ei.

Acum, eu ce să mai zic, aceasta este părerea fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Una ce, dacă se va confirma în viitorul apropiat, nu prea va fi deloc confortabilă pentru noi, românii. Poate că guvernanţii actuali, deşi nu prea am auzit, să aibă alte păreri, şi mai ales soluţii, atât în privinţa reluării mineritului în Apuseni sau oferirea unei alternative roşienilor şi celorlalţi locuitori din zonă, unde la ora actuală şomajul este de circa 80 la sută! Şi, desigur şi în privinţa eventualelor despăgubiri cerute de consorţiul canadian, promotor al proiectului de la Roşia Montană, care, dacă ar trebui plătite, ar seca serios bugetul ţării. În final, aş mai aminti faptul că, iniţial, proiectul prevedea exploatarea zăcămintelor auro-argentifere de la Roşia Montană în baza unei cotaţii de 800 – 900 de dolari pe uncie (o uncie este egală cu 31,1 grame), însă pe parcurs, când au fost prezentate beneficiile acestuia pentru România avea la bază un preţ al aurului de 1500 de dolari pe uncie. Între timp, după cum se ştie, preţul aurului pe pieţele internaţionale a scăzut dramatic. Astfel, dacă în august 2011, aurul avea o cotaţie destul de ridicată, de 1.909 dolari/uncie, în septembrie 2015, a ajuns să aibă o cotaţie de doar 1.119 dolari/uncie pe bursa de la Londra. Iar unii analişti vorbesc de faptul că preţul va scădea şi mai mult, în perioada viitoare, până pe la circa 900 de dolari/uncie!

Tinu MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Alex

    05.11.2015 la 15:54

    Domnule Mates, puteti pune la dispozitie documentul Agentiei Fortei de Munca care mentioneaza un somaj de 80%, va rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Radu Tuhuț: Vreau o conducere a administrației locale căreia îi pasă de locuințele abrudenilor!

Publicat

în

Radu Tuhuț: Vreau o conducere a administrației locale căreia îi pasă de locuințele abrudenilor!

Renovarea și reabilitarea clădirilor publice și private din Abrud, pentru a schimba înfățișarea orașului, dar și pentru a crește calitatea vieții oamenilor, este obligatorie. Știm cu toții cum arată blocurile din Abrud, la fel cum știm că acestea puteau fi reabilitate cu fonduri europene.

În calitate de deputat, am realizat un proiect de lege care prevede subvenționarea cheltuielilor pentru constituirea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dar și a cotei de contribuție a proprietarilor pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe. Astfel, dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, blocurile vor putea fi reabilitate fără contribuții din partea proprietarilor.

Citește și: Radu Marcel Tuhuț – parlamentarul care a adus cei mai mulți bani de la bugetul de stat pentru orașul Abrud!

În calitate de primar al orașului Abrud, voi identifica sursele și voi aduce bani în oraș pentru a renova aceste blocuri și pentru a realiza reparațiile necesare la acoperișuri și subsoluri. În același timp, îi voi sprijini pe proprietarii de case în ceea ce privește absorbția de fonduri nerambursabile dedicate reabilitării și renovării locuințelor lor.

Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Comunicat de presă | Candidez pentru primăria orașului Abrud, pentru un viitor mai bun pentru fiecare abrudean!

Publicat

în

Candidez pentru primăria orașului Abrud, pentru un viitor mai bun pentru fiecare abrudean!

Nu îmi asum o candidatură, ci dezvoltarea Abrudului, oraș care are nevoie urgentă de investitori și locuri de muncă. Împreună cu echipa PSD Abrud și cu cetățenii acestui oraș am decis că este momentul unei schimbări reale. Voi folosi întreaga mea experiență din administrația locală, dar și conexiunile dezvoltate la București, pentru a schimba fața orașului Abrud și pentru a reda oamenilor o calitate mai bună a vieții.

Alături de echipa PSD Abrud, vin cu o nouă viziune de dezvoltare a orașului!

Este o decizie bine cântărită, chibzuită și știu din prima zi ce am de făcut. Atragerea investitorilor și crearea locurilor de muncă, reabilitarea infrastructurii rutiere și a blocurilor de locuințe, investiții în educație și sănătate, gestionarea problemei câinilor fără stăpân, dezvoltarea turismului, atragerea fondurilor europene și respect pentru fiecare cetățean, ocupă locuri centrale pe agenda mea.

Citește și: Proiect de lege depus de Radu Tuhuț: Reabilitarea blocurilor din Abrud – fără contribuții din partea proprietarilor

Știm cu toții că este timpul să schimbăm lucrurile în Abrud! E timpul să fim o comunitate prosperă. Trebuie să ne luăm viitorul în propriile mâini și să schimbăm lucrurile în bine, acum, dacă vrem ca noi și ai noștri să aibă un trai mai bun acasă, iar copiii să nu ne plece pe te miri unde, la Alba Iulia, Cluj-Napoca ori prin țări străine.

Împreună cu PSD Abrud, dar și cu voi, oameni harnici și mândri, vom da orașului șansa unui mâine mai bun!

Cu o echipă serioasă, o să atragem fonduri europene, o să ne îngrijim de spital, de școli și grădinițe, o să reparăm drumurile și clădirile, o să dăm o față turistică orașului și, cel mai important, o să facem o prioritate din a atrage investitori. Vreau un Abrud în care vin companii cu bani, care investesc, care fac locuri de muncă bine plătite și care lasă ceva în urmă, pentru oameni. Vreau mai mult pentru orașul Abrud și mai bine pentru fiecare abrudean. Pentru această schimbare în bine, am nevoie și de tine alături de mine și echipa mea!

Din 9 iunie, începem! Cu Dumnezeu înainte!

Radu TUHUȚ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Radu Marcel Tuhuț – parlamentarul care a adus cei mai mulți bani de la bugetul de stat pentru orașul Abrud!

Publicat

în

Radu Marcel Tuhuț – parlamentarul care a adus cei mai mulți bani de la bugetul de stat pentru orașul Abrud!

Radu Marcel Tuhuț este parlamentarul din județul Alba care a adus, în acest an, cei mai mulți bani de la Guvern pentru orașul Abrud. În urma amendamentului său la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024, sunt alocați 500.000 de lei pentru investiții la Spitalul Orășenesc ”Dr. Alexandru Borza” și alți 200.000 de lei pentru investiții la bisericile ortodoxe ”Pogorârea Sfântului Duh” și ”Sfânta Treime”.

”Orașul Abrud are nevoie de o nouă viziune de dezvoltare, cu mai multe perspective de viitor pentru tineri și o calitate mai bună a vieții pentru seniori.

Citește și: Radu Tuhuț, deputat PSD: „Am obținut bani de la Guvern pentru Spitalul Orășenesc Dr. Alexandru Borza, din Abrud”

Orașul Abrud are nevoie nu doar de bani de la Guvern pentru investiții, ci și de locuri de muncă. În calitate de parlamentar, voi iniția un proiect de lege care prevede facilități fiscale importante pentru Munții Apuseni. Mai exact, voi iniția o propunere legislativă pentru scutirea impozitului pe venit, de 10%, pentru cei care investesc și creează locuri de muncă în orașul Abrud și în celelalte localități din Apuseni, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996.

În această săptămână am vorbit despre acest proiect de la tribuna Parlamentului. Inițiativa reprezintă o metodă concretă pentru ca Abrudul să fie atractiv pentru investitori, iar astfel vor fi create mai multe locuri de muncă”, a transmis Radu Marcel Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud