abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Tragedia aurului din Munţii Apuseni

Tragedia aurului din Munţii Apuseni

Publicat în 17.01.2015 la ora 11:00

zacamant-aurFantastica poveste a nababului dac Cotylius Bruda, cel mai bogat, mai faimos şi mai de temut exploatator al minelor de aur din Ţara Moţilor

Datorită aurului lui Bruda, regele Decebal a reuşit să-l învingă pe împăratul Titus Flavius Domiţianus, în anul 89 (după Hristos) şi să impună un tribut ce trebuia plătit de
Imperiul Roman Daciei! Astăzi, Abrudul ar putea să-i dedice măcar… o statuie (nu neapărat din aur) pentru că el ar fi fost cel ce a dat numele oraşului prin bunăvoinţa părintelui Eugen Goia, care în prezent este pensionar şi îşi trăieşte anii bătrâneţii în oraşul Câmpeni, în deplină linişte şi credinţă în Dumnezeu, am intrat recent în posesia unui volum xeroxat de carte (copie) intitulat „TRAGEDIA AURULUI”, scrisă de istoricul Ion Rusu Abrudeanu în anul 1934 şi tipărită la Tipografia „Familia”, într-o ediţie mică (ex-libris), pentru a o lectura. Aşa după cum precizează în prefaţa cărţii, volumul „Tragedia Aurului” constituie cea de-a doua etapă, după volumul „Aurul României”, tipărit în anul 1933, în încercarea de a atrage atenţia tuturor românilor (şi nu numai) asupra bogăţiilor şi frumuseţilor naturale cu care bunul Dumnezeu a înzestrat pitoreasca şi totodată istorica regiune a Munţilor Apuseni.
Autorul, Ion Rusu Abrudeanu, cel ce a scris şi frumoasa şi documentata carte „Moţii – calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit”, apărută în anul 1928, la Editura „Cartea Românească” Bucureşti, pe vremea când era şi deputat de Alba, între altele, precizează: „Noi, români, nu trebuie să uităm că în primul rând comorile, aluviunile aurifere din Munţii Abrudului au fost imboldul principal care l-a îndemnat pe împăratul Traian să pornească războiul împotriva Daciei şi s-o ocupe, pentru ca apoi să aşeze aici pe strămoşii strămoşilor noştri şi să plămădească, în cursul vremurilor, neamul românesc de azi”.
Structurată în 11 capitole, cartea prezintă, pe lângă descrierea fascinantă a istoriei aurului în „Terra Abruttus” (Ţara Aurului) după cum se mai numea, după cuvântul dac „Abrudiom”, care înseamnă aur, încă înainte de Dacia Romană şi până aproape de mijlocul secolului al XX-lea (1934), o uimitoare şi totodată tragică poveste a nababului dac COTYLIUS BRUDA din ABRUDIOM, cel mai priceput, mai bogat şi mai de temut exploatator al minelor de aur din Munţii Apuseni. Faimosul Cotylius Bruda a ajuns la un moment dat să posede enorme cantităţi de aur, fiind considerat, ca bogăţie, al doilea după CRESUS, faimosul rege al Lydiei. Este de-a dreptul fascinantă întrega poveste a celui mai bogat om (dac) din antichitate, mărirea şi decăderea „imperiului” său de aur din Munţii Apuseni, astfel încât nu mă mai lungesc cu alte date interesante  din carte (poate într-un alt articol) şi o să trec, în continuare, la a o vă prezenta, în rezumat. Lectură plăcută!

Acest articol a fost citit de 684 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.