abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Stoparea mineritului de la Roşia Montană se lasă cu încă 500 de şomeri!

Stoparea mineritului de la Roşia Montană se lasă cu încă 500 de şomeri!

Publicat în 14.02.2014 la ora 11:00
 • După blocarea proiectului minier, ţara noastră riscă să plătească despăgubiri uriaşe

manifestare Rosia MontanaDupă ce Parlamentul nu a reuşit să ia o decizie cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană, firma Gabriel Resources va decide în următoarea perioadă dacă mai continuă investiţiile în ţara noastră sau va da în judecată statul român, la o instanţă de arbitraj internaţională. În cazul unui eventual proces, statul riscă să plătească peste 500 de milioane de dolari, care înseamnă investiţiile realizate de canadieni până în prezent şi profitul estimat de companie. Potrivit analiştilor financiari, regulile sistemului bursier din Canada obligă directorii companiei să dea în judecată statul român, pentru a recupera prejudiciul creat investitorilor, iar Gabriel Resources este listată la Bursa din Toronto. Potrivit acordului de garantare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Canada, arbitrajul se va desfăşura cel mai probabil la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cu sediul în Washington. Motivul invocat de canadieni va fi nerespectarea legislaţiei româneşti şi internaţionale şi tratamentul discriminatoriu al unui investitor canadian. Mai precis, se va invoca blocarea arbitrară a investiţiei la Ministerul Mediului, care nici nu respinge cererea RMGC, cu o motivaţie care să poată fi supusă expertizei internaţionale, nici nu o soluţionează, conform legii, de mai bine de 15 ani. Deşi autorităţile române au susţinut că ţara noastră nu riscă decât plata unor sume modice, dacă va pierde procesul, se pare că nu va fi aşa. Mai amintim că despăgubirile sunt calculate de experţi internaţionali cu reputaţie. Rămâne de văzut ce vor spune autorităţile despre pierderea unor investiţii străine directe de peste două miliarde de dolari şi obligaţia de a plăti profitul scontat de investitor.

Acest articol a fost citit de 1979 ori

4 Comentarii la Stoparea mineritului de la Roşia Montană se lasă cu încă 500 de şomeri!

 1. Alexandra Răspunde

  14.02.2014 la 11:07

  nu avem destui someri in tara asta? in loc sa cream locuri de munca intr-o industrie care are potential enorm in Romania, noi aruncam si mai multi oameni in strada? Cine sa ne mai inteleaga?

  • eva Răspunde

   14.02.2014 la 20:20

   daca s-ar aproba investitiile de la rosia s-ar putea relua mineritul si s-ar genera si locuri de munca, dar ai nostri se pierd in amanari

 2. eva Răspunde

  14.02.2014 la 20:19

  pacat, mie mineritul mi se pare solutia. sa presupunem ca intra in unesco si apoi? va supravietui economis locala numai din turism? nu mai are cine investi in zona si nici traditia in minerit nu poate fi continuata. ma uit la alte zone din unesco si nu le ingrijeste mai nimeni, pe cand cu mineritul ar fi niste avantaje clare

 3. anonim Răspunde

  05.03.2014 la 15:46

  Nu este niciun pacat! Solutia ar fi anularea declararii Rosiei Montana zona monoindustriala iar autoritatile sa faca bine si sa dea voie fiemelor romanesti sa se infiinteze si dezvolte. Se poate dar NU se vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.