abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Statul român este obligat să returneze firmei canadiene, câștigătoarea licitației pentru Cupru Min Abrud, 1.4 milioane de dolari

Statul român este obligat să returneze firmei canadiene, câștigătoarea licitației pentru Cupru Min Abrud, 1.4 milioane de dolari

Publicat în 31.03.2015 la ora 12:12

cuprumin-abrud-plantCompania Roman Copper Corp., câștigătoare a licitației pentru privatizarea Cupru Min Abrud, va primi înapoi de la statul român garanția de 1,4 milioane de dolari.

Statul român, care deține prin Ministerul Economiei compania minieră Cupru Min Abrud din județul Alba, este obligată printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție să restituie companiei canadiene Roman Copper Corp. garanţia de participare la licitaţie în valoare de 1,4 milioane de dolari și să plătească cheltuielile de judecată.

ÎCCJ a menținut practic soluția soluția favorabilă firmei emisă de Tribunalul București și apoi, în iunie 2014, de Curtea de Apel București, prin care s-a dispus returnarea garanției de participare la licitația din 2012, anulată ulterior de Statul Român.

”Respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimata – reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada prin întâmpinare. Respinge ca nefondat recursul declarat de pârâtul Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie mpotriva deciziei civile nr.501 din 27 iunie 2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulata de intimata – reclamantă Roman Copper Corp Toronto Canada, ca nefondată. Irevocabilă”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Reamintim că la sfârșitul anului 2012, societatea canadiană Roman Copper Corp., câștigătoarea licitației de privatizare a companiei Cupru Min Abrud, licitație anulată ulterior de Statul Român, a renunțat la pretențiile formulate inițial în cadrul procesului intentat Ministerului Economiei, mulțumindu-se cu returnarea garanţiei de participare la licitaţie.

Inițial, canadienii au mai solicitat, pe lângă respectarea contractului de privatizare, plata unor daune de circa 1.122.000 de lei, din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie aflată în subordonarea Ministerului Economiei, respectiv organizatorul licitației.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Societatea canadiană Roman Copper Corp. câștigase licitaţia pentru privatizarea  Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Pentru că firma canadiană nu a semnat contractul cu statul român până la termenul limită, respectiv 6 aprilie 2012, licitaţia a fost anulată.

Motivul din cauza căruia s-a ajuns la această situaţie ar fi faptul că Roman Copper a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, firma canadiană respingând şi publicarea documentului de privatizare.

Acest articol a fost citit de 219 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.