abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Şantierul de strămutare a bisericii de la Vinţa a fost prădat de hoţi. Aceștia au sustras materiale şi scule în valoare de 3.500 de lei

Şantierul de strămutare a bisericii de la Vinţa a fost prădat de hoţi. Aceștia au sustras materiale şi scule în valoare de 3.500 de lei

Publicat în 15.10.2018 la ora 13:17

Activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa, aflată în pericol să fie înghiţită de apele acide şi sterilul din barajul Valea Şesei, se apropie de final.

Muncitorii şi speciliştii care lucrează la activitatea de recuperare a păietrei şi de extracţe a picturii de pe piatră se confruntă, însă, cu un incident neplăcut. Persoane necunoscute au furat materiale şi scule utilizate în ac, întârziind finalizarea activităţii cu mai multe zile.

Paguba estimată se ridică la circa 3.500 de lei, fiind depusă o plângere la Poliţia comunei Lupşa. Hoţii au furat un tronson de schelă, patru cutii de spumă poliuretanică, prize, lămpi, un cort, cuie, patente, şurubelniţe, ochelari de protecţie şi mănuşi, dălţi, folie de protecţie, adică cam tot ce folosesc oamenii în activitatea lor.

Biserica veche de aproape 300 de ani este dărâmată aproape complet, în picioare mai rămânând doar pridvorul. Piatra recuperată din pereţii bisericii va fi transportată la Sibiu, alături de părţi din pictură şi de lemnul recuperat de la acoperiş şi turlă. Aici, lăcaşul de cult va fi reconstruit în cadrul natural al Muzeului ASTRA.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de 216 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.