abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Sâmbătă, 18 mai 2019: Primăria comunei Bucium a organizat o nouă ediție a întâlnirii anuale a buciumanilor, cu ocazia Serbării Narciselor de la Negrileasa

Sâmbătă, 18 mai 2019: Primăria comunei Bucium a organizat o nouă ediție a întâlnirii anuale a buciumanilor, cu ocazia Serbării Narciselor de la Negrileasa

Publicat în 20.05.2019 la ora 17:51

În deschiderea tradiționalei Serbări a Narciselor de la Negrileasa, Asociația „Baia Domnilor” și Primăria comunei Bucium au organizat întâlnirea anuală cu buciumanii și iubitorii acestei localități, care s-a desfășurat ca de obicei în Piața Centrală din Bucium Poieni.

În acest an, evenimentul a debutat de dimineață într-un mod inedit prin reconstituirea drumului pe care mergea spre casă minerul Todor Ciuca din Bucium, cel care, atunci când găsea aur, petrecea la restaurantul Detunata din Abrud și mergea acasă cu șareta însoțit de muzicanți, iar pe drum oprea la fiecare „crâșmă”.

După sosirea, în târgul din Bucium Poieni, a celor care au reconstituit drumul, întâlnirea buciumanilor a debutat cu intonarea Imnului Minerilor și a continuat cu programul stabilit de organizatori, acesta fiind coordonat de către președintele Asociației „Baia Domnilor”, inginer Nicolae Țandrău. Astfel, în cadrul întâlnirii a fost lansată cartea „Odiseea buciumanilor – Un veac de zbucium și de speranțe”, scrisă de prof. dr. ing. Ioan Lucian Bolunduț, ocazie cu care au vorbit și și-au exprimat ideile numeroși invitați sosiți din toate părțile țării, iar în partea a doua a evenimentului participanții au fost încântați de spectacolul folcloric prezentat afară, în târg, de către ansamblurile din Abrud „Fii de moți”, „Tradiții”, „Țarina Cupru Min” și Ansamblul „Am fost și-om si” din Ieud, Maramureș.

Totodată, cu această ocazie participanții au putut achiziționa cărțile publicate de Asociația „Baia Domnilor”, scrise de Ioan Lucian Bolunduț și Ioan Bembea, de a degusta bucatele și băuturile buciumănești, de a vizita Muzeul Buciumanilor și expoziția de flori de mină, de a se plimba cu șareta trasă de cai sau să ia parte la alte activități pregătite de organizatori sâmbătă după-amiază în Târgul din Bucium Poieni.

Întâlnirea anuală a buciumanilor va continua duminică, pe platoul de la Negrileasa, acolo sunt așteptați să urce alături de localnici numeroși participanți la Serbarea Narciselor, acest eveniment desfășurându-se în apropierea poienii, declarată arie protejată, în care cresc aceste flori, situată la o altitudine de aproximativ 1.100 m, într-o zonă deosebit de pitorească aparținătoare comunei Bucium. În cadrul serbării câmpeneşti de la Negrileasa se desfăşoară şi etapa I a concursului „Cultură pentru Cultură”, o marcă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” și a Consiliului Județean Alba, acest proiect cultural având ca scop cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial din județul nostru.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 107 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.