abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » România este pe drumul cel bun! – susţine deputatul de Alba Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba

România este pe drumul cel bun! – susţine deputatul de Alba Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba

Publicat în 20.02.2014 la ora 10:00

dirzu„În urmă cu câteva zile, anunţând creşterea economică de 3,5 la sută în 2013, Institutul Naţional de Statistică a oferit încă o certitudine a faptului că România, condusă de Guvernul Ponta este pe drumul cel bun”, este de părere deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu.

Potrivit datelor statistice, România a înregistrat, anul trecut, una dintre cele mai mari creşteri economice din UE. În opinia liderului social-democrat, Guvernul condus de Victor Ponta a reparat nedreptăţile din timpul guvernării PDL şi a repornit motoarele economiei. Aceste rezultate importante au fost atinse cu ajutorul industriei, al agriculturii, al serviciilor, al absorbţiei fondurilor europene, dar şi al exporturilor mari din 2013 ale României. Mai mult decât atât, investiţiile străine au atins anul trecut maximumul ultimilor 4 ani.

  • Creşterea economică– resimţită de români

Potrivit deputatului de Alba, „toate aceste rezultate nu vor rămâne pe hârtie, ele vor fi resimţite direct de români în cel mai scurt timp: au crescut salariul minim, pensiile, veniturile profesorilor şi medicilor debutanţi; s-a redus TVA la pâine, s-au introdus ajutoare pentru plata facturilor, se încurajează crearea de locuri de muncă prin stimularea firmelor. Şi în 2014 se vor aplica astfel de măsuri, astfel încât în special cei cu venituri mici să beneficieze de plusurile din economie. Oficiul European pentru Statistică a anunţat că România a consemnat cea mai mare creştere economică din UE, în trimestrul 4 din 2013, comparativ cu trimestrul precedent, dar şi cu perioada octombrie – decembrie 2012”. Un anunţ la fel de important este atingerea unui minim istoric al ratei inflaţiei. Efectivul salariaţilor va fi în continuare o preocupare a Guvernului Ponta. După căderea abruptă din 2009, există o revenire care trebuie accentuată prin susţinerea firmelor care au peste 20 de angajaţi, prin reducerea CAS şi prin susţinerea IMM-urilor. „Trebuie să remarcăm şi evoluţia ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune. Suntem la un procent dublu faţă de următoarea ţară din UE în ceea ce priveşte creşterea sumelor atrase. Subvenţiile directe pentru agricultură au crescut, ajungând de la 139 euro/hectar în 2013, la 153 euro/hectar în 2014. În 2015 va continua tendinţa de creştere a subvenţiilor. O premieră a ultimilor 20 de ani: România a exportat mai multe produse agricole decât a importat. Această tendinţă de creştere poate fi şi mai rapidă, putem deveni unul dintre cei mai mari exportatori de produse agro-alimentare. Mai amintesc că ţara noastră e recunoscută ca un brand internaţional pe piaţa produselor bio”, a spus deputatul Dîrzu. În opinia sa, chiar dacă aceste rezultate nu au un efect concret imediat, creşterea economică  se va resimţi în veniturile românilor. În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net, acesta a crescut la 1.760 lei, la sfârşitul anului trecut. În măsura în care creditul fiscal care vizează ratele va aduce în piaţă 4 miliarde de lei, acest lucru se va vedea în creşterea consumului şi a nivelului de trai. România şi-a îmbunătăţit radical percepţia pe pieţele financiare private şi asta se va reflecta în dobânzile plătite. „Încă o premieră este dată de emiterea de către ţara noastră a obligaţiunilor în dolari cu o maturitate pe 30 de ani ceea ce este un veritabil semn de încredere. În plus, anul acesta vom împrumuta cu 2 miliarde de euro mai puţin”, a declarat Ioan Dîrzu. El a explicat că „după o cădere constantă între 2008 şi 2011, cu o plafonare în 2012, în 2013 investiţiile străine directe au crescut peste nivelul atins în 2011. Un rol important l-au avut programele de ajutor de stat pentru firmele private. Şi pentru Bursa de Valori 2013 a fost cel mai bun an după criză, profiturile crescând cu 37 la sută”.

  • Trendul ascendent – menţinut de Guvern

Pe viitor, Guvernul condus de Victor Ponta îşi propune ca investiţiile publice să reprezinte de 3 ori deficitul (6% din PIB), peste 2 miliarde de lei să fie daţi pentru subvenţii în agricultură, investiţiile private să crească la 18 miliarde de lei, salariul mediu să fie majorat cu minimum 5%, iar cel minim să depăşească media de 200 euro, crearea a 100.000 de locuri de muncă. Măsurile cuprinse în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2014 – 2016 a Guvernului Ponta sunt obiective asumate în 2012, în programul de guvernare şi oferta electorală a USL: păstrarea plafonului de 16 la sută şi introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu cote de 8 la sută, 12 la sută şi 16 la sută, creşterea salariului minim cu 12,5 la sută până în 2016. Formula de impozitare asumată de USL este una progresivă, cotele de impozitare crescând în măsura în care cresc veniturile. „Pentru ca trendul ascendent şi obiectivele propuse să fie îndeplinite este foarte importantă stabilitatea politică, guvernamentală şi a politicilor economice, iar această stabilitate poate fi oferită doar de USL. Creşterea economică de 3,5 la sută, înregistrată în 2013, este un prim pas în redobândirea stabilităţii economice atât de necesară ţării noastre,  care va fi resimţită de fiecare român”, a declarat deputatul de Alba Ioan Dîrzu.

Acest articol a fost citit de 490 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.