abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » RMGC va investi în Apuseni aproape 7 milioane de euro în 3 unităţi de producţie care vor valorifica resursele locale

RMGC va investi în Apuseni aproape 7 milioane de euro în 3 unităţi de producţie care vor valorifica resursele locale

Publicat în 22.08.2013 la ora 20:00

La începutul acestui an, prefectul Gheorghe Feneşer a discutat cu deputatul în Colegiul Apuseni – Teiuş, Ioan Dîrzu, despre necesitatea revigorării Ţării Moţilor, căutând împreună soluţii pentru stimularea crescătorilor de animale şi atragerea investitorilor în zonă.

Gheorghe-FeneserÎn urma discuţiilor, prefectul Feneşer i-a solicitat ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de către Compania Roşia Montană Gold Corporation să se ţină seama (specificându-se în caietul de sarcini) de obligativitatea investitorului de a se implica în realizarea a 3 obiective: un abator şi o fabrică de industrializarea cărnii; o fabrică de industrializarea laptelui; un centru de achiziţie şi prelucrare a fructelor de pădure. Valoarea celor 3 investiţii se va ridica la 6 – 7 milioane de euro, fiind create alte 150 – 200 de locuri de muncă,  pe lângă cele din sectorul minier. „Am venit cu această propunere pentru că, de mulţi ani, în Apuseni e nevoie de un abator deoarece  localnicii nu au unde să predea animalele pentru sacrificare. Trebuie să avem în vedere că odată cu demararea proiectului minier, Roşia Montană şi zonele vecine vor atrage numeroşi turişti, iar toate restaurantele şi pensiunile din zonă se vor aproviziona cu mezeluri, carne şi alte produse direct de la producător, fără a mai fi nevoie ca cei implicaţi în turism să facă nenumărate drumuri la Alba Iulia, parcurgând aproape 200 km dus-întors. Regiunea are un potenţial zootehnic ridicat şi el trebuie valorificat”, a explicat prefectul Feneşer. În Apuseni, se simte lipsa unei fabrici de lapte. Din păcate, în prezent, laptele este aruncat sau este folosit pentru hrana animalelor şi, în opinia prefectului, moţii au nevoie de investiţii şi locuri de muncă  în Apuseni.  „Am optat şi pentru amenajarea unui centru de valorificare şi prelucrare a fructelor de pădure pentru că este vorba despre o activitate tradiţională a localnicilor. Fructele vor fi valorificate atât în zonă, pentru turiştii care vin în vizită în Apuseni, cât şi la export, unde cererea este tot mai mare. Toate aceste obiective le-am prezentat ministrului Daniel Constantin, care le-a adus în atenţia reprezentanţilor RMGC. Mai mult, în discuţiile pe care le-am purtat la Roşia Montană, aceştia s-au arătat interesaţi de astfel de investiţii, precizând că o mare parte din produsele prelucrate acolo vor fi cumpărate de angajaţii RMGC, dar şi de unităţile de cazare pe care compania le va deschide în zonă”, a subliniat prefectul judeţului Alba.

Acest articol a fost citit de 651 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.