abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Protest spontan la Cupru Min Abrud pentru că ministerul nu a aprobat bugetul şi majorarea salariilor cu 10 la sută

Protest spontan la Cupru Min Abrud pentru că ministerul nu a aprobat bugetul şi majorarea salariilor cu 10 la sută

Publicat în 14.05.2016 la ora 10:30

cariera-cuprumin-2016La Cupru Min Abrud a avut loc ieri un protest spontan la care au participat aproape 100 de angajaţi care lucrează în sectorul de transport al minereului.

Oamenii au fost nemulţumiţi pentru că nu a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei. Ei nu înţeleg de ce angajaţii unei companii care obţine profit în fiecare an primesc numai salariul de bază, iar fondul de salarii este de doar 12,8 la sută din cifra de afaceri! Angajaţii Cupru Min sunt nemulţumiţi pentru că ministerul nu aprobă suplimentarea salariilor. Solicitarea lor e îndreptăţită pentru că din anul 2013 nu au mai crescut salariile la Cupru Min. Asta şi deoarece prevederile legale spun că nu pot fi mărite salariile peste rata inflaţiei. Dar, să ne amintim că salariile bugetarilor au crescut de-atunci, iar cererea salariaţilor Cupru Min e una normală, ei muncind zi de zi în condiţii speciale. Probabil, întârzierea e oarecum o… pedeapsă pentru că anul trecut a fost depăşit fondul de salarii cu 4 la sută! Salariaţii au cerut să aibă loc o întâlnire a conducerii unităţii la Ministerul Finanţelor, pentru a se rezolva această problemă, iar acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Să fie unitatea minieră chiar atât de puţin importantă pentru economia ţării? Bugetul companiei a întârziat pentru că s-a propus majorarea cu 10 la sută a salariilor angajaţilor, ceea ce ar însemna cam 200 de lei, nu mare lucru… Nu e mult deloc pentru lucrătorii companiei care muncesc în condiţii grele, de dimineaţa până seara! Potrivit statisticilor, salariul mediu pe companie este de aproape 2.500 de lei brut, angajaţii muncind în condiţii grele, toţi având grupa I specială de muncă. Revolta salariaţilor a venit şi după ce au aflat că în cazul altor companii naţionale a fost aprobată majorarea salariilor şi, pe bună dreptate ei cer ca munca lor să fie apreciată aşa cum se cuvine. Totodată, cei ce muncesc la Cupru Min au fost nemulţumiți că au primit mai puţini bani din cauză că tichetele cadou acordate recent au fost impozitate, iar ei nu ştiau că există o astfel de prevedere legală.

Adriana DURIGĂ

Acest articol a fost citit de 436 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.