abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Pianistul Horia Mihail și violonistul Gabriel Croitoru au concertat pentru Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud

Pianistul Horia Mihail și violonistul Gabriel Croitoru au concertat pentru Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud

Publicat în 20.05.2018 la ora 14:40

Rotary Club „Floare de Colț” Abrud – Câmpeni a organizat sâmbătă seara, în incinta Bisericii Reformate din centrul orașului Abrud, un concert caritabil susținut de doi apreciați artiști: pianistul Horia Mihail și violonistul Gabriel Croitoru, fondurile obținute din vânzarea biletelor precum și onorariilor artiștilor fiind direcționate ,,în favorul” Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud.

Organizatorii au precizat că evenimentul a făcut parte din programul multianual de dotare al acestei unități medicale din Abrud, a cărei secție de chirurgie a primit, în 2017, aparatură ATI în valoare de 26.000 euro din fonduri donate de același Rotary Club.

La eveniment au participat numeroși locuitori ai Abrudului cât și invitați din alte părți, iar Lorand Marton Kopenetz, președintele Clubului Rotary ,,Floare de Colț” Abrud-Câmpeni, a precizat la începutul evenimentului următoarele: ,,…putem demonstra că orașul Abrud nu este un oraș mort, este un oraș care trăiește, și cum îi place prietenului nostru Gabriel Croitoru să spună, poate renaște prin cultură, este un oraș în care merită să mai stăm, să construim viitorul, chiar dacă acum pare altfel.” Tot la început a mai vorbit și adus totodată mulțumiri celor prezenți primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, iar tânăra Eliana Burde din localitate, care urmează cursurile Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, a interpretat la pian, în deschiderea concertului, un fragment din Beethoven.

În programul concertului susținut de pianistul Horia Mihail și Gabriel Croitoru s-au regăsit arii muzicale de Dvorak, Brahms, Granados, Kreisler, Mendelssohn, Porumbescu, Debussy, Pugnani, Enescu, Korll, Moskovski, iar la final, cei doi artiști au fost îndelung aplaudați de publicul aflat în număr mare la concert și au primit în semn de apreciere și prietenie câte o bijuterie creată de Atila Szucs, un membru al clubului Rotary, precum și diplome de excelență din partea organizatorilor.

În prezentarea celor doi mari artiști, organizatorii au menționat că maestrul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal Brașov, interpretând Concertul în Re Major de J. Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica ,,George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică ,,Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu profesorul Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București cu prof. Constantin Ionescu – Vovu. După 14 ani de studii în Romania, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois – Statele Unite ale Americii. Acolo, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat.

În 1999, a primit și ,,Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. În prezent este solist concertist, al formațiilor muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte al Asociației Culturale Accendo, desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio Romania-Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.

La rândul lui, violonistul și profesorul Gabriel Croitoru este artistul care dă viață și sunet, din 2008, minunatei viori ,,Catedrala” a lutierului Guarneri, care i-a aparținut maestrului George Enescu. Cunoscut interpret care a concertat pe unele dintre cele mai apreciate scene lirice din lume, promotor al educației muzicale prin proiectele ,,Vioara lui Enescu la sate” și ,,Duelul Viorilor”, Gabriel Croitoru este un ,,Good Advocate” al muzicii și frumuseții în lume. Cum spune el însuși, viața i-a oferit marea șansă de a face ce iubește cel mai mult: să le împărtășească celorlalți bucuria de a cânta. Și de a încânta am putea spune.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 90 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.