abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Oraşul Abrud – gazdă primitoare pentru cea de-a 110-a Adunare Generală ASTRA

Oraşul Abrud – gazdă primitoare pentru cea de-a 110-a Adunare Generală ASTRA

Publicat în 18.10.2015 la ora 11:00

adunare generala ASTRAParticipanţii, ca de altfel şi abrudenii, au fost onoraţi de prezenţa la manifestări a preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a academicianului Emil Burzo – preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, a ÎPS Părinte dr. Irineu – Arhiepiscop al Albei Iulia, a P.S. dr. Claudiu Pop – Episcop greco-catolic de Blaj, precum şi a altor importante personalităţi din ţară şi din judeţul nostru.

În ultimele trei zile ale săptămânii trecute, oraşul Abrud a fost gazda celei de-a 110-a Adunare Generală a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, eveniment la care au participat peste 130 de delegaţi ai despărţămintelor ASTRA din ţara noastră, Republica Moldova şi Serbia. Locul de desfăşurare a evenimentului a fost Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, o instituţie şcolară prestigioasă ce a format de-a lungul timpului sute de cadre didactice pentru învăţământul primar şi preşcolar care au educat tinerele vlăstare ale ţării noastre, în principal din  Munţii Apuseni şi judeţul Alba.
Locul de întâlnire a astriştilor din acest an nu a fost ales la întâmplare, deoarece s-au împlinit 150 de ani de la Adunarea Generală desfăşurată la Abrud în anul 1865, a cincea adunare a acestei asociaţiuni înfiinţate în toamna anului 1861, la Sibiu, în scopul „de a contribui la
înaintarea literaturii române şi a culturii poporale” care, ulterior, şi-a extins sfera în direcţia cercetării şi elaborării lucrărilor originale pentru a îmbogăţi patrimoniul valoric românesc. De-a lungul timpului, oraşul Abrud a fost gazda mai multor Adunări Generale ale ASTRA, prima având loc în anul 1865, urmată de altele în 1888, 1938, precum şi în 1924, când în zona Apuseni, la Abrud, Câmpeni, Ţebea şi Vidra,
s-a desfăşurat o altă Adunare Generală cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea eroului şi martirului naţional Avram Iancu. Totodată, este demn de menţionat că în zona Munţilor Apuseni, din anul 2000 funcţionează cu o activitate intensă Despărţământul ASTRA „Iosif Şterca Şuluţiu” Abrud – Câmpeni, condus în prezent de doamna Maria Ana Motora, despărţământ ce s-a implicat, prin activităţile sale, în aproape toate domeniile vieţii sociale.
Pe parcursul celor trei zile ale manifestării, programul şi-a propus să realizeze, prin dezbaterile ce au avut loc în sesiunea de comunicări în plen şi pe cele trei secţiuni, prezentarea principalelor evenimente şi lucruri semnificative din judeţul Alba, în mod deosebit cele din oraşul Abrud şi zona Munţilor Apuseni. Astfel, s-au făcut prezentări amănunţite a locurilor istorice, a frumuseţilor naturale, a tradiţiilor şi obiceiurilor din această minunată zonă a ţării, s-au vizitat oraşele Abrud, Câmpeni, comunele Avram Iancu şi Bucium, s-a lansat o carte, s-au dezvelit plăci comemorative, iar sâmbătă s-a desfăşurat o inedită cină astrist- moţească, în cadrul căreia s-a prezentat un spectacol cu cântece şi dansuri populare din zonă, foarte apreciat de toţi participanţii.
Întâlnirea astriştilor a debutat încă de vineri după-amiază, când în inima „Ţării de Piatră” au sosit majoritatea invitaţilor, aceştia având prilejul să se familiarizeze cu o parte a Apusenilor: au vizitat oraşele Abrud şi Câmpeni, dar şi Complexul Muzeal din comuna Avram Iancu – ce cuprinde casa natală, muzeul memorial, biserica şi biblioteca de documentare – locul unde s-a născut şi a copilărit „Crăişorul Munţilor”.
Deschiderea festivă a Adunării Generale ASTRA din acest an a avut loc sâmbătă, la ora 10.00, în Sala de sport a Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, unde prof. univ. dr. Dumitru Acu – preşedintele ASTRA, profesor Maria Ana Motora – preşedintele Despărţământului „Iosif Şterca Şuluţiu” Abrud – Câmpeni şi Nicolae Simina – primarul oraşului Abrud au adresat cuvinte de bun-sosit tuturor participanţilor şi mai ales invitaţilor de seamă de la prezidiu: academician Ionel Valentin Vlad – preşedintele Academiei Române; academician Emil Burzo  – preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române; ÎPS Părinte dr. Irineu – Arhiepiscop al Albei Iulia; P.S. dr. Claudiu Pop – Episcop greco-catolic de Blaj; Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, prof. univ. dr. Daniel Breaz – rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia; ing. Maria Precup – primarul oraşului Reghin; Mihail Silistraru – reprezentant al administraţiei de stat a Republicii Moldova în raionul Ialoveni.
În cadrul sesiunii de comunicări în plen, care s-a întins pe o durată mai mare decât cea prevăzută în program, au vorbit gazdele evenimentului, toţi invitaţii din prezidiu şi cei care au prezentat comunicări. Ideile prezentate au fost numeroase, ele atingând numeroase teme, atât cele referitoare la rolul ASTRA pentru poporul român, dar şi lucruri mai vechi sau de actualitate care au legătură cu această zonă. Astfel, primarul Nicolae Simina a solicitat invitaţilor cu putere de decizie găsirea unor soluţii pentru revitalizarea acestei zone afectată de scăderea nivelului de trai; ÎPS Părinte dr. Irineu a evidenţiat rolul ASTRA şi al bisericii ortodoxe în atingerea idealurilor şi menţinerea culturii românilor; preşedintele Ion Dumitrel le-a urat tuturor participanţilor bun venit în judeţul nostru şi a făcut o prezentare a activităţii ASTRA în judeţul Alba de-a lungul timpului; rectorul Daniel Breaz a remarcat importanţa universităţii pe care o conduce pentru judeţul nostru şi a ASTRA pentru România: instituţii care dau valoare societăţii.
Totodată, au mai fost prezentate câteva dintre numeroasele mesaje ale celor care nu au reuşit să ajungă la eveniment: al Administraţiei Prezidenţiale, al mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, al ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum şi ale altor instituţii din ţara noastră. Cel mai lung discurs şi mult apreciat de toţi cei prezenţi a fost cel al academicianului Ionel Valentin Vlad, care a adus salutul Academiei Române, amintind sensibilitatea acesteia faţă de frumuseţea şi „puritatea genetică” a Ţării Moţilor. Totodată, a evidenţiat calitatea înaltă a activităţii ASTREI pentru luminarea şi ridicarea poporului român şi a câtorva conducători ai acesteia, numiţi de unele personalităţi franceze „pictori ai societăţii şi culturii româneşti”; a remarcat rolul bisericilor ortodoxă şi greco – catolică în istoria românilor. Cu această ocazie, a menţionat faptul că o mare parte a resurselor ţării a fost vândută străinilor, România are un număr foarte mic de cercetători – aproximativ o treime faţă de media europeană, iar numărul medicilor este insuficient, deoarece au plecat din ţară din lipsă de apreciere şi răsplată a muncii acestora. Referitor la educaţie, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad a menţionat că la nivelul instituţiei se dezvoltă o strategie de lungă durată a României pe acest domeniu, care are 11 programe interdisciplinare coordonate de 11 institute de excelenţă ale academiei. Mai mult, a făcut o serie de observaţii critice referitoare la limba română şi şcoală, evidenţiate într-un articol pe această temă scris de un alt academician: nu se monitorizează programele şcolare, manualele şi sarcinile la care trebuie să facă faţă un elev; se utilizează competiţia în dauna educaţiei; există în manuale greşeli şi termeni fără rost care nu pot fi reţinuţi; se vorbeşte o limbă română rudimentară, precum şi alte probleme. De asemenea, a evidenţiat contribuţia şi strânsa colaborare a Casei Regale cu Academia Română.
După o scurtă pauză, în care s-a vizitat expoziţia de artă populară şi minerit organizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, comunicările în plen au continuat cu discursul profesorului Victor Bercea, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, care a remarcat strânsa legătură cu ASTRA, precum şi rolul acestora în păstrarea identităţii naţionale a moţilor. Ulterior, au vorbit delegaţi din Republica Moldova, care au menţionat că doresc să se realizeze unirea cu România pe veci şi au împărţit darurile aduse, iar mai târziu un delegat din Miercurea Ciuc s-a prezentat neanunţat la microfon şi a cerut să se ia atitudine în acela locuri unde românii sunt minoritari, remarcând lipsa de reacţie din partea autorităţilor, aceştia fiind aplaudaţi cu toţii de cei prezenţi. Totodată, au mai prezentat comunicări în plen academicianul Emil Burzo, profesorii Viorel Chira, Rusalin Nicolae Sicoe, Roman Motora, Florin Stan, inginerul Emil Crişan, iar la finalul sesiunii, primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, a făcut apel la ASTRA să se implice în modificarea Constituţiei astfel încât să-i protejeze pe români şi bogăţiile ţării.
Sesiunea de comunicări a continuat după-amiază, începând cu ora 16, când participanţii şi-au prezentat lucrările pregătite, împărţindu-se pe cele trei secţiuni: Asociaţiunea ASTRA Rediviva; Perspective şi strategii în activitatea Asociaţiunii ASTRA în Munţii Apuseni; Prezent şi perspective ale învăţământului din Munţii Apuseni. Acestea au durat până seara, când a fost organizată o cină astrist – moţească la care participanţii au fost încântaţi şi au putut cunoaşte o parte din dansurile şi cântecele populare moţeşti, interpretate de numeroşi tineri artişti din zonă.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 80 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.