abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » O teapă de zeci de milioane de euro a adus compania Cupru Min în pragul insolvenței

O teapă de zeci de milioane de euro a adus compania Cupru Min în pragul insolvenței

Publicat în 24.03.2014 la ora 11:04

cuprumin-abrud-plantÎn următoarele zile se va afla deznodământul litigiului dintre Cupru Min Abrud și fostul său partener de afaceri în perioada 2007 – 2009, societatea Energo Mineral SA Bucureşti.

În luna septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a obligat compania minieră din Alba să plătească peste 77 de milioane de lei (circa 17 milioane de euro) către societatea Energo Mineral SA Bucureşti. Dacă decizia va fi păstrată de Curtea de Apel București, cel mai probabil, Cupru Min Abrud va intra în insolvență.

Bogdan Badea, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, întrebat în urmă cu câteva săptămâni despre consecințele unei eventuale pierderi a procesului cu Energo Mineral, declara: “Ar fi un dezastru pentru Cupru Min!”. Acesta cataloga drept inexplicabilă și inadmisibilă decizia Tribunalului București.

Săptămâna trecută l-am întrebat și pe deputatul de Alba Ioan Dîrzu, în ce fel este pregătit actualul Guvern în ceea ce privește situația de la Cupru Min.  Președintele PSD Alba a anunțat vizita Ministrului Economiei Constantin Niță la Abrud, amânând însă un răspuns, până ce Justiția se va pronunța în această speță.

Pe aceeași temă, în urmă cu două săptămâni, senatorul Teodor Atanasiu condamna vehement verdictul Justiției prin care Cupru Min este obligată să plătească, tocmai celor care au exploatat-o în defavoarea totală a statului, acționarul unic al companiei miniere, nu mai puțin de 17 milioane de euro. Atanasiu s-a arătat însă încrezător în repararea situației, de către Curtea de Apel București, susținând că semnalele în acest sens sunt pozitive.

Deși în ultimii ani Cupru Min a înregistrat profit de peste 10 milioane de euro, pentru a își putea continua activitatea, compania minieră are nevoie de investiții mari pentru a rezolva problema de mediu și pentru decopertă, în vederea extinderii perimetrului de exploatare. Încercările statului, în primă fază de a o privatiza, apoi de a vinde producția pe următorii 7 ani unui investitor străin, au eșuat răsunător. Acum, societatea din Apuseni este foarte aproape de insolvență, sute de oameni riscând să își piardă locurile de muncă, tocmai în zona cea mai săracă din județul Alba. Cuprumin are în prezent 481 de angajați.

Istoria “țepei” pe care a luat-o Cupru Min de la Energo Mineral, cu concursul guvernanților

În anul 2007, Energo Mineral SA Bucureşti a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, supranumiți, pe bună dreptate, „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere.  Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici  FOTO măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min şi a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiţii de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare.   Potrivit adevîrul.ro, Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deţinute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Acest articol a fost citit de 518 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.