abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » O gură de oxigen promisă locuitorilor din Apuseni: SC Autoliv România SRL încearcă să deschidă la Abrud o secție cu 400 de locuri de muncă

O gură de oxigen promisă locuitorilor din Apuseni: SC Autoliv România SRL încearcă să deschidă la Abrud o secție cu 400 de locuri de muncă

Publicat în 29.06.2015 la ora 16:00

Deocamdată, 60 de abrudeni fac naveta 400 km dus – întors până la Lugoj pentru specializare.

Autoliv la abrud

Peste 100 de localnici din Abrud și localitățile din jur au luat ieri cu asalt sediul primăriei din localitate pentru a-și depune dosarul de angajare la SC Autoliv România SRL Lugoj. Da, ați citit bine, Lugoj, județul Timiș, cam 400 de kilometri dus-întors de la Abrud. Primarul Abrudului, Nicolae Simina a explicat că de circa trei săptămâni, 60 de abrudeni fac deja naveta spre Lugoj pentru a se califica la locul de muncă pentru ca, până în toamnă, să se reîntoarcă în orașul din Apuseni pentru a pregăti alți muncitori să lucreze pentru viitoarea secție ce va fi deschisă aici de suedezii de la Autoliv. Pentru specializare, angajatorul acum caută și persoane cu studii superioare de profil tehnic. Nicolae Simina a explicat că administrația locală a cedat dreptul de preempțiune la masa credală în cazul dosarului de insolvență urmat de faliment prin care trece fosta firmă ce producea în sediul Filaturii de Bumbac Abrud. ”Dacă se vor înțelege și cu cei de la Administrația Finanțelor Publice, care sunt primii înscriși la masa credală, Autoliv-ul va deschide în incinta Filaturii de Bumbac o filială care va asigura cel puțin 400 de locuri de muncă, pentru abrudeni și pentru localitățile din jur,” a precizat primarul Simina. Edilul orașului a explicat că în prezent, angajații din Abrud care fac naveta la Lugoj, 200 km dus, 200 km întors, lucrează 12 ore cu două zile libere. Ieri au fost înscriși pe listele angajatorilor încă aproape 100. Cei care fac acum specializare la Lugoj și vor da semne că pot să urmeze o carieră ascendentă vor fi viitorii șefi de echipă, de secție, la Abrud. În oraș, oamenii spun că salariul inițial ar fi 1050 lei plus bonuri de masă. Ca la toate firmele cu capital din vest, se plătește interesul și performanța, iar cei interesați de perfecționarea la locul de muncă sunt sprijiniți de companie.
În România, Autoliv activează din 1997 şi deţine trei fabrici, la Braşov, Timişoara şi Lugoj şi are peste 3.000 de angajaţi. Compania produce componente auto, precum centuri de siguranţă, chingi pentru centuri, airbag-uri şi butelii de gaz pentru declanşarea lor. Autoliv a ajuns în România la un business de peste 385,1 milioane de euro în anul 2010, mai mult cu 39% faţă de rezultatele obţinute în anul anterior.
”Sper din tot sufletul ca măcar acest investitor să reușească să se stabilească la Abrud”, a spus primarul Nicolae Simina. ”În Abrud, oamenii sunt cu economiile la pământ, după ce a eșuat și proiectul de la Roșia Montană. Am văzut că puterea lor de cumpărare a scăzut mai drastic anul acesta, după spectacolul «Inimi fierbinți în Țara de Piatră» mi s-au plâns comercianții de mărfuri alimentare că nu au avut vânzări prea mari, ci au vândut chiar foarte slab. Puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut foarte mult. Și cred că ar fi bine ca să ne păstrăm familiile aici, unite, să nu ne mai plece tinerii prin străinătate, că prea multe căsnicii și destine de copii se destramă. Iar fiecare om de aici mai are un teren agricol pe care îl cultivă, mai are animale pe lângă casă și ar putea merge înainte și cu un salariu mediu”, a completat edilul Abrudului, Nicolae Simina.

Acest articol a fost citit de 1286 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *