abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Neamul „Fefelegii” lui Agârbiceanu, neam urgisit şi în zilele noastre: căsuţa – popas turistic a strănepotului acesteia, din Bucium Şasa, a fost mistuită de un incendiu!

Neamul „Fefelegii” lui Agârbiceanu, neam urgisit şi în zilele noastre: căsuţa – popas turistic a strănepotului acesteia, din Bucium Şasa, a fost mistuită de un incendiu!

Publicat în 12.07.2014 la ora 12:00

Câteva structuri de societate civilă pun mână de la mână pentru a sprijini reconstruirea popasului şi derulează o campanie de strângere de fonduri intitulată „Daţi un leu, pentru Vetălău”!

incendiu

De câte ori am urcat la Bucium Şasa, acolo unde Dumnezeu a zidit două monumente naturale tulburătoare în măreţia lor, Detunatele, m-am oprit la o căsuţă de oameni buni şi primitori, la Popasul turistic „Fefeleaga”, oameni chiar înrudiţi cu celebrul personaj cu acelaşi nume din nuvela lui Ion Agârbiceanu. De fapt descendent direct al „Fefelegii” este Gheorghe David, zis
„Vetălău”, cel care, căsătorit fiind şi având o fiică la rândul său, s-a stabilit acolo, lângă Detunate, şi a încropit o mică afacere turistică, popasul despre care am amintit anterior.
l”Fefeleaga” a existat în realitate şi se numea Sofia Danciu!
Cred că vă mai amintiţi din anii de şcoală despre această nuvelă şi despre biata femeie năpăstuită de soartă, căreia moartea îi răpea copiii unul câte unul, în timp ce ea trudea supraomeneşte cărând bolovani conţinând firişoare de aur, de la „băi”, în schimbul câtorva bănuţi, cu ajutorul unui cal costeliv, Bator, singura ei avere…
Ei bine, personajul acesta a existat în realitate şi se numea Sofia Danciu, nu este rodul imaginaţiei autorului „Arhanghelilor”. Dar se pare că autorul a exagerat un pic tragedia trăită de „Fefeleaga”. În nuvelă, toţi cei cinci copii i-au murit femeii, răpuşi de o boală necunoscută, pe măsură ce se apropiau de vârsta de 15 ani. În realitate, Sofia Danciu a avut şase copii: două fete şi patru băieţi. Trei dintre aceştia au murit la scurt timp de la naştere, iar doi au trecut în lumea cealaltă după ce-şi întemeiaseră câte o familie, având vârste de peste 30-35 de ani. Dar a supravieţuit fiica cea mare, pe nume Maria, care s-a căsătorit cu bunicul lui Gheorghe David. Acestui bunic, ginere al „Fefelegii” i se zicea Niculae a Vetii, sau, pe scurt, „Vetălău”, iar „Vetălău” a rămas şi porecla strănepotului, până în zilele noastre. Gheorghe David a muncit 30 de ani pe la minele din Valea Jiului, ca şi sute de alţi buciumani, după ce minele de aur din Munţii Apuseni au fost naţionalizate. În anul 1999 s-a pensionat şi s-a întors acasă, la Bucium Şasa, acolo unde străbunicii, bunicii şi părinţii lui şi-au dus zilele.

• Din popasul „Fefeleaga” a mai rămas în picioare doar „Hotelul tri paie”

Popasul pe care l-a construit acolo „Vetălău” era o mică bijuterie, adăpost de vreme rea pentru turişti şi drumeţi, unde găseai oricând plăcinte pe lespede, un pahar de „jinars” sau de vin, o mâncare caldă, o vorbă bună şi o îndrumare pe cărările către Detunate. Demn de menţionat faptul că popasul avea nu doar valoarea comercială, ci şi una patrimonială, deoarece era format dintr-un grajd construit cu dezertori din Primul Război Mondial, folosit apoi de către aceştia, ca ascunzătoare. Mai era un şopron ridicat mai recent şi „zidit” pe toate laturile cu scândură, precum şi o casă veche din bârne de lemn, în care vreme de 11 ani a locuit Sofia Danciu, „Fefeleaga” lui Agârbiceanu… Grajdul mai adăposteşte şi acum corfele care i-au rupt şi
i-au jupuit spinarea lui Bator, „sireacu”. „Vetălău” numeşte acest grajd „Hotel tri paie” şi vrea să-l transforme parţial într-un mini-muzeu şi parţial în spaţii de cazare. Şopronul este, de fapt, un mic bar în care pot încăpea cam 15-20 de persoane, un loc unde nu este nevoie de frigider, deoarece e atât de răcoros încât băuturile alcoolice şi cele răcoritoare se păstrează, ca la gheaţă.
Din păcate, ca şi cum un duh rău („duhul băilor”?) s-ar încrâncena împotriva familiei urgisitei Sofia Danciu, în data de 7 iulie, casa bătrânească, de care Gheorghe David era atât de mândru, a fost mistuită de flăcări, într-un incendiu izbucnit de la soba bucătăriei. A ars mobilierul, vesela, televizorul, frigiderul, hainele lui David, ale soţiei şi ale fiicei sale, precum şi actele lor de identitate, plus bruma de bani puşi deoparte pentru zile negre.

vetalau

• ”Daţi un leu, pentru Vetălău!”

În faţa acestui dezastru, câţiva oameni inimoşi, iubitori de munte, au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea acestei familii sinistrate. Iată mesajul pe care l-am primit şi eu, de la Adrian Puiuleţ (Trascău Corp, Zlatna), rugându-vă să vă alăturaţi şi dumneavoastră acestei campanii: „Dacă fiecare om care a trecut pe acolo ar dona măcar 1 leu, „Vetălău” şi-ar putea reconstrui casa şi, odată cu ea, ar reconstitui tot farmecul acelui loc. De aceea, şi pe grupul de socializare FaceBook s-a constituit un event denumit “Donează 1 leu pentru Vetălău”. Contul unde puteţi face donaţii în bani e deschis pe numele David Gheorghe la Banca Transilvania: RO95 BTRL 0010 1201 T569 86XX. Donaţiile în materiale: materiale construcţii, mobilier, haine, veselă, orice e nevoie la o gospodărie le puteţi duce personal, dacă nu, se primesc la sediul Trascău Corp Zlatna, str. Petru Dobra nr. 8, Jud. Alba, tel. 0745-306805, asociaţie care are în custodie rezervaţia naturală Detunata Goală. Pentru orice informaţii sunaţi la David Gheorghe (Vetălău): 0741-781979 sau la Adrian Puiuleţ (Trascău Corp) 0745-306805.”
Orice comentariu e de prisos. Haideţi, iubitori ai muntelui şi români cu inima curată, să facem cu toţii un gest de mărinimie pentru nepotul „Fefelegii” şi pentru greu încercata sa familie!

Ioan HĂNŢULESCU

Acest articol a fost citit de 438 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.