abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Mitinguri ”pro” și ”contra” RMGC organizate simultan astăzi la Abrud

Mitinguri ”pro” și ”contra” RMGC organizate simultan astăzi la Abrud

Publicat în 20.10.2013 la ora 22:14

miting-abrud-20-octombrie-2Abrudul a găzduit astăzi, 20 octombrie 2013, două mitinguri organizate simultan, în locații situate la o distanță relativ mică. În apropierea primăriei s-au adunat protestatarii care militează pentru respingerea proiectului minier de la Roșia Montană în timp ce în apropierea fostei unități militare, susținătorii proiectului RMGC au cerut bunăstare și locuri muncă în minerit.

• Ora 17: Atmosfera la Abrud este destul de tensionată consemnându-se și primul mic incident, în timpul marșului pornit de cei aproximativ 300 de susținători ai proiectului minier. Aceștia s-au deplasat către locul în care se află celălalt miting însă au fost deviați și blocați de forțele de ordine pe o stradă lăturalnică după ce au forțat primul cordon de jandarmi.

miting-abrud-20-octombrie-1În cealaltă parte se află aproximativ 150 de militanți ecologiști asistați de pe margine de mai mulți localnici care nu au dorit sa se alăture protestului. Este prezent și deputatul Remus Cernea. Organizatorii mitingului susțin discursuri prin care cer oprirea proiectului minier și încurajarea altor activități care să le aducă locuitorilor locuri de muncă și un trai mai bun.

Desfășurarea în bune condiții a celor două proteste, autorizate să se desfășoare la ore diferite, este asigurată de jandarmi care, potrivit unor surse, au mobilizat pentru această zi efective și din alt județ.

• Ora 18: Militanții ecologiști au plecat și ei în marș pe strada principală din oraș astfel că cele două ”tabere”, formate din aproximativ același număr de persoane, s-au aflat pentru o vreme  la o distanță de doar 200 de m una de alta iar jandarmii au reușit cu greu să păstreze ordinea cu toate că minerii au încercat din nou să forțeze cordonul care le bloca deplasarea. În final ecologiștii s-au retras iar minerii au rămas să continue mitingul în apropierea Primăriei Abrud.

• Ora 19.30: Ecologiștii escortați de jandarmi și rămași mult mai puțini s-au întors din marș în centrul orașului unde au fost huiduiți de peste 100 de localnici din Abrud și Roșia Montană care  strigau: “Să plece acasă!”, “Vrem mineri acasă și-o pâine pe masă”, “Ați greșit localitatea!”. Printre localnici se aflau Cristian Albu, președintele Sindicatului Viitorul Mineritului și Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană, care îndemnau localnicii să fie calmi. De altfel, în timpul marșului minerilor, Cristian Albu a cerut permanent acestora să nu fie violenți, transmițându-ne că ar fi dorit chiar un dialog cu ceilalți protestatari.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 621 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.