abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Ministrul Economiei, Mihai Tudose, confirmă la Alba Iulia: Cupru Min Abrud, Fabrica de Arme și Salina Ocna Mureș, priorităţi de dezvoltare pe agenda Ministerului Economiei

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, confirmă la Alba Iulia: Cupru Min Abrud, Fabrica de Arme și Salina Ocna Mureș, priorităţi de dezvoltare pe agenda Ministerului Economiei

Publicat în 15.03.2017 la ora 10:00

Ministrul Economiei, Mihai Tudose și Laurențiu Nistor – președintele Comisiei pentru Politica Economică s-au aflat ieri la Alba Iulia. Oficialii s-au întâlnit cu reprezentanți ai mai multor zone din județ – Apuseni și Cugir-Ocna Mureș, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă aceștia și soluțiile de dezvoltare.

Potrivit deputatului PSD Ioan Dîrzu, în cadrul întâlnirii au fost abordate 3 probleme importante: ldezvoltarea companiei Cupru Min Abrud; lFabrica de Arme Cugir – modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție; lSalina Ocna Mureș – investiții în societate. „Cele 3 zone – Apuseni, Cugir și Ocna Mureș au o importanță deosebită pentru noi, ele fiind o prioritate și pentru Ministerul Economiei. La Cupru Min trebuie susținute investițiile pentru că societatea atrage forța de muncă din zonă, iar odată cu dezvoltarea combinatului vor fi create noi locuri de muncă”, a declarat deputatul Dîrzu. Potrivit programului de guvernare al PSD, la Cupru Min Abrud sunt prevăzute investiții de aproape 30 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a spus că va susține modernizarea și retehnologizarea societății. La rândul său, directorul adjunct al Cupru Min, Dorel Tomuș, consilier județean, a precizat că ministrul Tudose l-a asigurat că va fi susținută funcționarea societății și nu se pune problema privatizării. În acest mandat ministrul Tudose dorește să fie construită uzina metalurgică în județul nostru (posibil la Zlatna) și se va implica pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit. Deocamdată nu se știe unde va fi amplasată uzina în care va fi procesat cuprul extras de la Roșia Poieni. În următoarea perioadă se va face un studiu și specialiștii de la București vor decide locația.

La Zlatna există avantajul că în zona fostului combinat sunt utilități și nu va mai fi nevoie de investiții în plus. Mai e problema finanțării construcției uzinei, dar ministrul Tudose a venit cu propunerea de a fi contactată o bancă pentru a se asigura finanțarea. Uzina de procesare a minereului este un proiect cuprins în programul de guvernare și se va realiza, a dat asigurări ministrul Economiei. El a promis că va acţiona conform programului de guvernare din sectorul de minerit neenergetic, pentru ca România să nu mai exporte minereu de cupru, ci să fabrice produse finite. La Cupru Min, obiectivele de modernizare a combinatului cuprind: diversificarea producției finite obținute din concentratul de cupru, prin separarea concentratului de fier și diversificarea gamei de produse – includerea varului industrial în sortimentele valorificate; la Cupru Min SA Abrud se va investi pentru realizarea unei instalații de producere a varului din piatra provenită de la cariera Pârâul Românesc, valoarea lucrărilor cifrându-se la 4,5 milioane de euro, iar perioada de recuperare a investiției este de 5 ani; totodată, la Cupru Min se va realiza, în perioada 2017-2020, o instalație de recuperare a metalelor din apele acide provenite din haldele de steril, investiție în valoare de 25 de milioane de euro. O altă investiție importantă este construirea unei hale de depozitare a concentratului de cupru – aici urmând să fie ”găzduit” două-trei luni. O problemă importantă este cea de mediu – realizarea stației de neutralizare a apelor acide. Deocamdată, societatea mai are aviz de mediu până anul viitor, dar realizarea stației este o prioritate. În ceea ce privește Fabrica de Arme Cugir, temele abordate au vizat necesitatea modernizării și retehnologizării societății de producție, profesionalizarea forței de muncă, salarizarea și îmbunătățirea legislației din industria de apărare. Tot de modernizare are nevoie și Salina Ocna Mureș, iar ministrul Economiei a spus că va susține acest demers al societății. La rândul său, primarul orașului Cîmpeni, Călin Andreș, a solicitat sprijinul ministrului pentru ca localitatea să fie racordată la gaz metan. În următoarea perioadă, primarul Andreș se va întâlni cu specialiști din cadrul ministerului, pentru a studia pentru ce traseu se va opta: Turda – Valea Arieșului sau Zlatna – Abrud și câți doritori sunt pentru a se racorda la aceste rețele.

A. D. T.

Acest articol a fost citit de 634 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.