abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Mihai Tudose, fost ministru al economiei în Guvernul Ponta: ”La Cupru Min înțeleg că se pregătește o privatizare, o mișcare gen Roșia Montană”

Mihai Tudose, fost ministru al economiei în Guvernul Ponta: ”La Cupru Min înțeleg că se pregătește o privatizare, o mișcare gen Roșia Montană”

Publicat în 12.05.2016 la ora 16:03

Mihai-Tudose-Dirzu-Potor-Alba-Iulia-mai-2016Fostul ministru al economiei Mihai Tudose a declarat astăzi, la Alba Iulia, că din informațiile pe care le are, Guvernul Cioloș vrea să privatizeze Cupru Min și să cedeze până la 80% din acțiuni către un străin, precizând că mișcarea e asemănătoare cu cea de la Roșia Montană.

Mihai Tudose a spus, în cadrul unei conferințe de presă la Alba Iulia, că Guvernul Cioloș vizează privatizarea Societății Cupru Min prin asociere cu un străin și, respectiv, cedarea de până la 80 la sută din acțiuni.

”Proiectul (n.a. al guvernului PSD) era de a investi 200 de milioane de euro în zonă (n.a. Munții Apuseni) și Cupru Min să proceseze tot ce înseamnă minereu de cupru din România, până la produs finit, foi de cupru și produs secundar aur și argint, cu tot ceea ce înseamnă locuri de muncă pe orizontală, pe verticală. Din păcate au venit tehnocrații care nu au înțeles lucrul acesta și, să dea Dumnezeu ca informația pe care o am să fie greșită, înțeleg că se pregătește o mișcare gen Roșia Montană, adică să vindem resursa și să rămânem cu vreo 20 la sută acționari”, a spus Tudose.

Întrebat dacă o asociere cu un investitor străin ar fi un lucru rău, Tudose a răspuns: ”Da!”.

Vicepreședintele PSD a spus că această mișcare este asemănătoare cu cea de la Roșia Montană, iar, spre deosebire de investitorul străin, statul și-ar asuma și protejarea mediului.

”Domnule, este resursa noastră și o dăm degeaba și vine cineva și o exploatează, pleacă cu tot ce trebuie și ne lasă și nouă două bombonele. Că și pe partea de mediu, suspiciunea de a se solda totul cu un dezastru (n.a. la Roșia Montană) de aici a plecat. Aceea e o firmă străină,  vine, exploatează, epuizează, pleacă și ne lasă cu halda de cianură. Dacă era statul implicat în procent de 100% la Roșia Montana, statul își asuma pentru că nu pleca nicăieri, rămânea aici”, a spus Tudose.

Fostul ministru al Economiei a adăugat că el ar păstra resursele țării, iar cuprul este o resursă strategică, cotată la bursă și folosită în industriile de vârf și în industria de apărare.

Cupru Min deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României şi este controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Acest articol a fost citit de 219 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.