Actualitate
Miercuri, 4 decembrie 2024: Spectacol de colinde tradiționale românești, la Biserica Ortodoxă Pogorârea Sf. Duh din Abrud
Cupru Min și Primăria Abrud vă invită la un spectacol tradițional de colinde, de praznicul Sfintei Mari Mucenițe Varvara, patroana minerilor și a orașului Abrud. Evenimentul va avea loc în 4 decembrie 2024, de la orele 17.00, la Biserica Ortodoxă Pogorârea Sf. Duh – Strada Mărășești 57-59, Abrud.
Partenerii organizatorilor sunt: Școala Gimnazială Avram Iancu, Liceul Horia, Cloșca și Crișan și Parohia Ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh, toți din Abrud.
Vor colinda și vă vor încânta următorii:
Grupuri/Ansambluri: Muguri de Cântec, Moștenitorii, Tradiții (coordonator – prof. Mirela Danciu), Corala Alburnus Maior (dirijor – Marcela Boglea), Corala Sf. Varvara – Parohia Ortodoxă Pogorârea Sf. Duh Abrud, Țarina Cupru Min Abrud.
Soliști: Mirela Mănescu, Ana Berindei, Daiana Narița.
„Spectacolul pe care-l organizăm este cu atât mai însemnat cu cât se întâmplă în 2024, adică Anul Avram Iancu, în care aniversăm 200 de ani de la nașterea eroului nostru național și parte nedezlipită de sufletul locuitorilor din Munții Apuseni. Cupru Min rămâne fidel angajamentelor sale de solidaritate cu comunitatea locală în care operează, din care fac parte și angajații companiei. Vă așteptăm cu drag la spectacol mai ales că Sf. Varvara a fost o martiră care iubea veselia oamenilor!”, spune directorul general al Cupru Min, Mircea Goia.
Ocrotitoarea minerilor, Sfânta Mare Muceniță Varvara (sau Barbara la catolici) s-a născut și a pătimit în vremea împăratului păgân Maximian (284-305), în cetatea Heliopolis (Egipt) a Imperiului Roman de Răsărit. Tatăl său, Dioscor era un păgân bogat și de neam mare. Din pricina frumuseții fiicei sale el o ținea ferită de străini, într-un turn înalt. De acolo ea privea frumusețile naturii și se întreba cine este Creatorul acestora. A aflat după ce tatăl său i-a permis să iasă din turn, fiindcă refuza să se mărite. Așa a cunoscut un preot creștin care a învățat-o tainele credinței și a botezat-o. Dioscor a aflat despre convertirea fiicei și s-a mâniat. N-a reușit s-o convingă să se lepede de Hristos și a ucis-o (306) după ce a fost batjocorită și torturată în public, alături de altă muceniță, Sf.Iuliana. După crime, un trăznet i-a lovit și omorât pe ucigașii sfintelor, deci și pe tatăl Sf. Varvara.
Folclorul spune că Sf. Varvara stă închisă în cărbune de un blestem și doar o singură zi pe an, în 4 decembrie, vede lumina zilei și se bucură. De aceea este și ocrotitoarea minerilor, care o sărbătoresc în această zi. Ortacii se roagă pentru cei plecați, ca sfânta să-i ferească de accidente și să-i călăuzească cu candela ei. În general, sfânta este considerată ocrotitoarea tuturor lucrătorilor din subteran și a celor care umblă cu explozibili: mineri, geologi, speologi, pompieri, ingineri militari, artilerişti, geniști, pirotehniști.
Actualitate
Bărbat de 34 de ani cercetat de polițiștii din Abrud, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe strada Avram Iancu
La data de 7 ianuarie 2025, în jurul orei 14.20, polițiștii rutieri din Abrud au oprit, pentru control, pe strada Avram Iancu din orașul Abrud, un autoturism condus de un bărbat de 34 de ani, din localitatea Horea.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,80 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Ansamblul „Țarina Cupriu Min”, cu colindul la sediul central al companiei, uzina de preparare și carieră
Ansamblul „Țarina Cupru Min” i-a colindat pe angajații din sediu Central al Companiei, uzina de preparare și carieră.
„Țarina Cupru Min a făcut iar un tur de forță și i-a colindat pe colegii de la sediu, uzină și carieră… dar nu numai pe ei. Veți afla din video pe unde au mai fost colindătorii noștri, demni păstrători ai tradițiilor folclorice din Munții Apuseni/Țara Moților, cu sprijinul companiei.
Peste tot colegii i-au primit pe artiștii amatori cu mândrie și bucurie și i-au omenit ca pe musafiri dragi sufletului. Ne-am simțit bine în acest „mini turneu” susținut în marea familie Cupru Min, încheiat în tihnă într-un loc al păcii și smereniei.
Sărbători binecuvântate, un An Nou cu pace și noroc bun tuturor!”, au transmis reprezentanții Cupru Min SA.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | abrudinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | abrudinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina,
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: felicitări de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | abrudinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | abrudinfo.ro
-
Din Județacum 3 săptămâni
Mesaje de Crăciun 2024. Felicitări și Urări de Sărbători | abrudinfo.ro
-
Din Județacum o lună
Mesaje de Sfântul Nicolae 2024. Felicitări și urări de Moș Nicolae pentru cei dragi | abrudinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | abrudinfo.ro
-
Actualitateacum 3 luni
Bărbatul de 46 de ani din Abrud, dat dispărut de familie, găsit SPÂNZURAT la marginea unei păduri
-
Actualitateacum 3 luni
A decedat medicul David Ioan Coloman. Acesta și-a dedicat 49 de ani din viață tratând bolnavii Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud
-
Actualitateacum 2 luni
Polițistul care s-a sinucis la Abrud era în depresie, după ce fiul său a fost trimis în judecată pentru trafic ce droguri