abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Merlion Resources Holding Limited, cu sediul în Hong Kong, a câștigat licitația privind vânzarea concentratului de la Cupru Min

Merlion Resources Holding Limited, cu sediul în Hong Kong, a câștigat licitația privind vânzarea concentratului de la Cupru Min

Publicat în 08.09.2017 la ora 22:55

Compania Cupru Min Abrud a finalizat licitația publică internațională privind vânzarea unei cantităţi de 80.000 de tone de concentrat în următorii doi ani.

Compania care a avut cea mai bună ofertă, în final, este Merlion Resources Holding Limited cu sediul în Hong Kong, China. Surse din cadrul Cupru Min SA au precizat că rezultatul licitației a fost contestat de către firma românească care a prezentat, de asemenea, o ofertă: Ronefer SRL Voluntari. La finalul primei etape a procedurii, cea mai bună ofertă a fost prezentată de compania olandeză Trafigura. Reprezentanții Cupru Min SA au solicitat oferte îmbunătățite, cea mai mare valoare pentru concentratul de cupru fiind prezentată de compania chineză. În ultimii ani, Cupru Min a lucrat cu ”trader-ul” românesc Ronefer SRL Voluntari, care doar intermedia vânzarea concentratului de cupru în China. Merlion Resources Holding Limited este o companie înființată în 2012 și face parte din grupul Mercuria, un trader la nivel mondial în domeniul energiei, petrolului și al metalelor. Contractul va fi încheiat pe o perioadă de doi ani şi ar urma să depăşească valoarea de 60 de milioane de euro.

O licitaţie similară a fost organizată în 2016, când Cupru Min a scos la vânzare cantitatea de 40.000 de tone de concentrat. Din cantitatea de concentrat ce va fi vândută în perioada 2017 – 2019, ar urma să se obţină circa 16.000 – 17.000 de tone de cupru, ceea ce înseamnă, potrivit preţului actual al acestui metal, peste 100 de milioane de dolari. Bursa din Londra tranzacţionează în prezent o tonă de cupru la preţul de peste 6.780 de dolari. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. Capacitatea de producţie a uzinei a fost proiectată în perioada comunistă pentru 4 lunii de flotaţie, care urmau să prelucreze 9 milioane de tone de minireu pe an. În 2016 s-au prelucrat 2,3 milioane de tone de minereu, obţinându-se o producţie record de 39.000 de tone de concentrat. Prin investiţii în retehnologizare, în uzină ar urma să se prelucreze anual cantitatea de 3 milioane de tone de minereu. Cupru Min, care numără în prezent în jur de 540 de angajaţi, este pe profit din 2006.

Acest articol a fost citit de 910 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.