abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Memorandum al Ministerului Economiei privind Cuprumin Abrud: autorizație de mediu, retehnologizare, scutire taxa de drum

Memorandum al Ministerului Economiei privind Cuprumin Abrud: autorizație de mediu, retehnologizare, scutire taxa de drum

Publicat în 20.02.2013 la ora 23:31

Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba, a anunțat astăzi că urmează ca și Guvernul să analizeze un memorandum prezentat de Ministerul Economiei privind situația Cuprumin Abrud, care prevede doi pași importanți pentru relansarea societății miniere în vederea privatizării.

În primul rând se propune derogarea Cuprumin de la prevederile Oronanței de Guvern nr. 64, care presupune ca un procent de 85% din dividende să meargă la Ministerul Finanțelor și 15% să rămână la nivelul societății pentru investiții.  În al doilea rând, documentul propune ca SC Cuprumin Abrud să fie derogată de la plata taxei de drum, inclusă acum în prețul motorinei, compania utilizând lunar circa 110 tone de motorină pentru exploatarea cuprului la Roșia Poieni.

Potrivit lui Roman, dacă propunerile ministerului pentru relansarea Cuprumin vor fi aprobate de Guvern atunci vor exista resursele finaciare pentru obținerea acordului de mediu prin retehnologizare și crearea de noi locuri de muncă prin investiții pentru extinderea activității societății.

“În această săptămână, Guvernul va analiza un memorandum înaintat de Ministerul Economiei, care prevede doi pași importanți. Primul dintre acești pași este că memorandumul propune derogarea Cuprumin de la prevederile Ordonanței de Guvern 64, care presupune că 85% din dividende merg la Ministerul Finanțelor și 15% rămân la nivelul societății pentru investiții. Prin memorandum se propune ca nivelul dividendelor plătite către Ministerul Finanțelor să fie de 50%, iar 50% să rămână la companie pentru partea de investiții. Dacă acest lucru va fi acceptat, putem spera la sume condiderabile pentru partea de investiții și de retehnnologizare. O altă măsură pe care o propune acest memorandum este ca societatea Cuprumin să fie derogată de la plata taxei de drum inclusă în prețul motorinei. În prezent, Cuprumin folosește lunar circa 110 tone de motorină pentru exploatarea cuprului de la Roșia Poieni. Dacă cei doi pași cuprinși în memorandum vor fi acceptați de Guvern, asta înseamnă că cei de la Cuprumin vor avea sume importante pentru obținerea acordului de mediu pe anul 2013, pentru că aici era o problemă din punctul de vedere al investitorilor deoarece compania nu avea avizul de mediu. Prin aceste măsuri, societatea se va bucura de un real succes printre investitori, iar economia de bani poate duce rapid la retehnologizare și noi investiții ceea ce automat înseamnă și noi locuri de muncă” a declarat vicepreședintele CJ Alba.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 343 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.