abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » Mediul economic are nevoie de reducerea CAS susţine Ioan DÎRZU, deputat PSD de Alba

Mediul economic are nevoie de reducerea CAS susţine Ioan DÎRZU, deputat PSD de Alba

Publicat în 27.07.2014 la ora 11:00

Ioan Dirzu-PSD“Nevoia reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator vine din realitatea economică. Nu înţeleg de ce preşedintele Băsescu pune piedici aplicării acestei măsuri din moment ce întreaga clasă politică, precum şi cetăţenii ţării, susţin că măsura este benefică. O astfel de politică ne poate aduce mai multe locuri de muncă şi o dezvoltare durabilă”, ne-a declarat deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu.

El a adăugat că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost prezentă în toate programele de guvernare propuse de principalele partide sau alianţe politice din România. În programul PSD, măsura este înscrisă încă din anul 2009, iar în programul USL apare ca propunere comună a PSD – PNL. Potrivit deputatului Dîrzu, până acum, Guvernul Ponta este singurul care a avut curajul să pună în practică o astfel de măsură. În Parlament, modificarea Codului Fiscal privind reducerea contribuţiilor fiscale în sarcina angajatorului a fost votată de toate partidele. ”În prezent, pentru a plăti 1 euro net unui angajat, angajatorul scoate din buzunar 1,8 euro. Nu trebuie să uităm că România are una dintre cele mai ridicate poveri fiscale pe muncă, dar şi o pondere mare a muncii la ne­gru. De aceea, prin reducerea CAS urmărim creşterea gradului de ocupare şi scoaterea la suprafaţă a locurilor de muncă din economia subterană. Vă mărturisesc că sunt semnale pozitive: anul trecut, la nivel naţional, au fost create aproape 100.000 de noi locuri de muncă; în primele 4 luni ale acestui an s-au creat 88.000 de noi locuri de muncă stabile, potrivit Ministerului Muncii. Reducerea CAS a fost gândită într-un pachet mai amplu de măsuri de stimulare a creării de noi locuri de muncă: neimpozitarea profitului reinvestit; acordarea de facilităţi fiscale investiţiilor străine importante; facilităţi fiscale la importul de tehnologie; scheme de ajutor de stat pentru investiţii majore; scheme de minimis pentru IMM-uri inovative”, a explicat liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu. În opinia sa, politica fiscal-bugetară este atributul Guvernului, iar legea privind reducerea CAS a fost votată de Parlament şi acum e momentul ca ţara noastră să câştige locuri de muncă fiscalizate.
lCe înseamnă reducerea CAS
Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a declarat că măsura privind reducerea CAS la angajator aduce mai multe beneficii, cum ar fi: creşterea fondurilor rămase la dispoziţia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de muncă; creşterea numărului contribuabililor şi implicit eficientizarea raportului contribuţii/beneficiari, respectiv creşterea veniturilor asupra cărora se aplică această contribuţie; stimularea mediului de afaceri şi reducerea ratei efective de taxare a muncii; crearea de noi locuri de muncă, diminuarea fenomenului muncii neformalizate şi implicit asigurarea prestaţiilor acordate din sistemele de asigurări sociale – servicii medicale, indemnizaţii pentru boală şi maternitate, indemnizaţii de şomaj şi pensii.
Adriana DURIGĂ

Acest articol a fost citit de 408 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.