abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Maratonul „Pachamama”, disputat zilele trecute la Roșia Montană – o inițiativă reușită de a promova sportul, istoria și frumusețea Munților Apuseni

Maratonul „Pachamama”, disputat zilele trecute la Roșia Montană – o inițiativă reușită de a promova sportul, istoria și frumusețea Munților Apuseni

Publicat în 25.07.2016 la ora 22:39

maraton-2016-rosia-montanaAjuns, în acest an, la cea de-a patra ediție și organizat de „Pachamama” România sub mottul ,,Din dragoste pentru România — istoria și cultura ei, spuneți da drepturilor naturii, pentru că natura este o ființă vie”,  maratonul de sâmbătă, 23 iulie 2016, de la Roșia Montană, a avut programate trei probe: maraton – concurs destinat alergătorilor cu experiență, pe distanța de 42,81 km; semimaraton – destinat alergătorilor cu o experiență limitată în alergare, pe distanța de 24,52 km; proba de 10 kilometri – destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să își schimbe modul de viață.

La aceste 3 categorii de alergare s-a adăugat cursa copiilor pe intervale de vârstă: 8-10 ani pe distanța de 600 m; 11-12 ani de distanța de 800 m și 13-15 ani pe distanța de 1200 m, aceasta încheindu-se în timpul unei rafale rapide de ploaie, cu aproximativ o oră înainte de festivitatea de premiere programată seara, de la ora 18.

Toate cele trei probe au început sâmbătă, la ora 7:30, de lângă Monumentul Eroilor din localitate și a fost oficiat de campioana Constantina Diță ca invitată de onoare, maratonul având termen final ora 16:30. Startul maratonului a fost prefațat de un scurt moment artistic, susținut de trei tinere din grupul de tulnicărese ,,Moațele” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni, care au interpretat o melodie tradițională din tulnic. Pe parcursul celor trei curse participanții au putut admira și monumentele naturale ale zonei: Piatra Corbului, Piatra Despicată, Tăul Cornei, Tăul Brazi și, nu în ultimul rând, Masivul Cârnic.

Sâmbătă seara, după festivitatea de premiere, a urmat în program un concert cu muzică folk, alături de un foc de tabără în curtea lui Eugen David – președintele Asociației Alburnus Maior. Programul de duminică a cuprins un tur al celor mai frumoase monumente naturale ale Roșiei Montane împreună cu Călin Caproș – un roșian ce cunoaște foarte bine obiectivele localității și istoria lor, dar și prim-vicepreședinte al Asociației Alburnus Maior, precum și o vizită a cunoscutelor galeriile romane din localitate.

La competiție s-au înscris 49 de concurenți pentru proba de maraton, 79 de concurenți pentru semimaraton, 77 de alergători pentru cursa de 10 km, dintre care din județul nostru au fost 10 concurenți înscriși la toate cele 3 secțiuni, în total participând în jur de 170 de alergători de toate vârstele.

Printre alergători s-a regăsit doamna Lucia Radu, cea mai în vârstă participantă, în vârstă de 84 ani, fostă soție a reputatului jurnalist și realizator TV Tudor Vornicu, care a fost recompensată cu o medalie pe care este scris cuvântul „iubire”. Aflată la prima participare la Maratonul Roșia Montană, Lucia Radu s-a declarat încântată de eveniment, menționând că prezența de aici i-a adus cea de a 103-a medalie din palmares. Printre participanți s-a mai regăsit familia Teodorescu – soț, soție, fiu – care au câștigat proba la care au fost înscriși: semimaraton, respectiv cursa copiilor. Mai mult, Ștefan Sălăgean – câștigătorul maratonului, și-a serbat ziua de naștere la Roșia Montană pe data de 24 iulie, mergând la Galeriile Romane și făcând o drumeție alături de alți participanți.

Câștigătorii celor trei probe ale competiției sunt următorii:

– maraton bărbați: Ștefan Sălăgean, 18-39 ani; Laszlo Kokovics, 40-55 ani;

– maraton femei: Ionela Lixandru, 18-39 ani; Monica Pavelea, 40-55 ani; Hiroko Ogawa, + 56 ani;

– semimaraton bărbați: Ciprian Popa, 18-39 ani; Adrian Teodorescu, 40-45 ani; Grigore Brad, + 56 ani;

– semimaraton femei: Angela Lăcrămioara Teodorescu, 18-39 ani; Florina Mihai, 40-55 ani;

– cursa de 10 km bărbați: Robert Bulgariu, 18-39 ani; Vlad Dinu, 40-55 ani; Gheorghe Vasile Bocșa, + 56 ani;

– cursa de 10 km femei: Anca Toiu, 18-39 ani; Constantina Diță – 40-45 ani; Victoria Gîrjavu, + 56 ani.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 64 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.