Rămâi conectat

Economie

Linie de măcinare reabilitată și repusă în funcțiune, după 20 de ani de inactivitate, la Uzina de Preparare de la Dealul Piciorului

abrudinfo.ro

Publicat

în

Linia 1 de măcinare existentă în cadrul Uzinei de preparare Dealul Piciorului, a fost repusă în funcţiune, după 20 de ani de către compania minieră Cupru Min Abrud. Investiţia s-a ridicat la circa 5 milioane de euro.

Capacitatea proiectată de prelucrare în cadrul Uzinei de Preparare este de 2.250.000 tone minereu/an, respectiv 7.500 tone/zi.

”Reparaţiile pentru punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare sunt necesare pentru asigurarea funcţionării fără întreruperi a Uzinei de Preparare. Prin punerea în funcţiune a acestei linii se asigură o rezervă în cazul reparaţiilor efectuate la celelalte linii de măcinare funcţionale”, se precizează în documentaţia aferentă investiţiei.

La Uzina Cupru Min din Dealul Piciorului, comuna Lupşa, funcţionau două linii de măcinare a minereului. Valoarea totală a investiţiei se ridică la cca. 4.915.000 euro, respectiv 23.788.600 lei. Linia 1 măcinare se găseşte în interiorul clădirii uzinei de preparare şi a fost pusă în funcţiune în anul 1985. În timp a fost scoasă din funcţiune datorită uzurii, compania neavând resursele financiare pentru a demara repararea şi repornirea acesteia.

”Uzina de preparare prelucrează minereul cuprifer sărac provenit din cariera Roşia Poieni şi obţine concentrate cuprifere cu conţinutul peste 16,5 % cupru. Există în funcţiune 2 linii de măcinare-flotare (liniile 3 şi 4), fiecare linie având capacitatea anuală de prelucrare 2.250.000 t. În prezent se doreşte punerea în funcţiune şi a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională, deci se va funcţiona cu maxim 2 linii simultan, aşa cum este şi în prezent”, se mai susţine în document.

Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Economie

O companie cu sediul în Singapore a depus singura ofertă pentru concentratul produs de compania minieră Cupru Min Abrud

abrudinfo.ro

Publicat

în

Compania minieră Cupru Min SA Abrud este în continuare în căutarea unui cumpărător pentru concentratul de cupru pe care îl va produce în anul 2021.

Licitaţia internaţională a fost demarată în luna octombrie 2020, dar încă nu a fost finalizată.

Până la termenul din 17 decembrie 2020 a fost depusă o singură ofertă, din partea companiei Trafigura din Singapore, care a participat la licitaţie şi în alţi ani, fără însă a obţine contractul.

Oferta exploatării miniere de stat din Munţii Apuseni nu a mai fost atât de interesantă ca în anii trecuţi, când au existat mai multe companii interesate să cumpere concentratul de cupru.

În absenţa partenerului tradiţional al celor de la Cupru Min, societatea Ronefer SRL Voluntari, reprezentanţii companiei miniere vor trebui să se mulţumească cu preţul oferit de Trafigura.

Surse neoficiale susţin că valoarea ofertei este mai mică decât cea din 2020, când contractul a fost obţinut de firma din Voluntari. Unul dintre motivele pentru care Ronefer nu a participat la licitaţia ar fi faptul că are de recuperat 12 milioane de lei TVA de la stat.

Comisia de licitaţie a solicitat companiei din Singapore să îşi îmbunătăţească oferta, ultimul cuvând asupra contractului urmând să îl aibă consiliul de administraţie al societăţii. Cupru Min va vinde în 2021 cantitatea de 43.500 tone de concentart de cupru. Anul trecut, o tonă de concentrat a fost vândută cu preţul de 1.253,89 dolari, iar contractul a avut o valoare de peste 55 de milioane de dolari.

Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie. Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională. De asemenea, a iniţiat o investiţie în valoare de 5 milioane de lei pentru ridicarea digului barajului de la Valea Şesei, unde este depozitat sterilul rezultat din procesul de fabricaţie, cu 5 metri.

Cupru Min Abrud este unul dintre cei mai importanţi angajatori din zona Munţilor Apuseni, având circa 600 de persoane cu contract de muncă. În ultimul an contabil, 2019, societatea a înregistrat o valoare a cifrei de afaceri nete de 262,8 milioane de lei şi un profit net de 7,64 de milioane de lei.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Economie

SOF Production Stanija și-a redeschis secția din Abrud și intenționează să mai angajeze 200 de oameni

abrudinfo.ro

Publicat

în

După mai multe luni de suspendare a activității din cauza pandemiei globale de Coronavirus, fabrica de îmbrăcare a volanelor pentru autovehicule din Abrud s-a redeschis la începutul acestei săptămâni „în forță”, intenționând să ofere până la sfârșitul anului locuri de muncă pentru cel puțin 200 de persoane, cu posibilitatea creșterii acestui număr în viitorul apropiat.   

Astfel, secția de la Abrud, care funcționează în sediul fostei filaturi de bumbac din localitate, și-a diversificat domeniul de producție adăugând și fabricarea halatelor medicale pe lângă activitatea de bază – îmbrăcat de volane.

Administratorul Sof Production Stanija SRL, Cosmina Mărcuș Achim, a precizat că în această nouă secție se vor coase halate medicale cu ajutorul unor mașini automate, activitate pentru care nu se solicită experiență din partea angajaților deoarece școlarizarea se va face la locul de muncă fără a fi necesară deplasarea în alte părți, urmând ca aici să lucreze aproximativ 100 de persoane.

Totodată, și secția de îmbrăcat volane se va dezvolta treptat oferind pentru început cel puțin 100 de locuri de muncă, la angajare au prioritate persoanele care au lucrat anterior aici și cele cu experiență în domeniu, iar pregătirea celor fără experiență se face tot în același loc.

De asemenea, printre numeroasele beneficii ce se oferă angajaților trebuie menționate tichete-cadou și de masă, plata orelor suplimentare, precum și transport gratuit dus-întors al angajaților din localitățile Avram Iancu, Gârda de Sus, Horea, Câmpeni, Bistra, Lupșa, Baia de Arieș, Roșia Montană, Corna, Bucium Poieni, Bucium Cerbu, Buceș – județul Hunedoara.

Reamintim că SOF Production Stanija SRL din județul Hunedoara are punctul de lucru din Abrud pe strada Avram Iancu, nr. 2, iar această secție de îmbrăcat volane a fost deschisă încă din 2015 și a avut o medie de aproximativ 300 de angajați.

În urma investițiilor făcute în zona Munților Apuseni, această societate a fost recompensată de-a lungul timpului cu mai multe premii și diplome atribuite de mai multe instituții, printre care se pot enumera: „Best of Business” pentru locuri de muncă nou create – conferit de Consiliul Județean Alba în anii 2018 și 2019; trei locuri II acordate consecutiv de Camera de Comerț și Industrie Hunedoara pentru rezultate deosebite în perioada 2016-2018, la categoria „Întreprinderi mari” – grupa „Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și motoare de autovehicule”.

Ovidiu CULDA

Citește mai mult

Economie

Minerii de la exploatarea minieră Cupru Min SA se pregătesc de protest, după ce actuala conducere le-a îngheţat salariile

abrudinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 28 august 2020, a avut loc întâlnire la uzina din Dealul Piciorului, la care au participat directorul general Tiberiu Raţiu şi liderul sindical.

Directorul este în funcţie din data de 3 august 2020 şi le-a spus muncitorilor că nu a avut ce să facă în acest timp scurt. La cum a fost întocmit şi aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei miniere, practic nu se poate face nimic în acest an în ceea ce priveşte salariile angajaţilor.

Un miner de la Cupru Min, angajat recent, câştigă între 2.300 – 2.500 lei lunar. Cei cu vechime au un salariu ceva mai mare având în vedere că beneficiază şi de sporuri. Angajaţii au solicitat majorarea salariilor cu 1.000 de lei, pentru a avea un venit rezonabil.

Comparativ, personalul tesa şi cei din conducerea companiei au venituri lunare cuprinse între 6.000 şi 30.000 de lei. Cei peste 500 de muncitori sunt foarte nemulţumiţi pentru că veniturile companiei sunt mari şi ar permite majorarea salariilor.

În perioada august – septembrie, sunt programate vânzari de concentrat de cupru în valoare de peste 10 milioane de dolari. O analiză comparativă a hotărârilor de guvern din 2019 şi 2020, prin care s-au aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli de la Cupru Min arată sume similare în ceea ce priveşte cheltuielile salariale.

Şi în 2019, şi în 2020, societatea a prevăzut 50,75 de milioane de lei cheltuieli de natură salarială, dintre care 46,79 milioane de lei reprezintă cheltuieli cu salariile, iar 3,95 milioane de lei reprezintă bonusuri. Singura diferenţă în plus faţă de anul trecut este la capitolul ”cheltuieli aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitet”.

Bugetul la acest capitol a fost majorat la 8 milioane de lei, în 2020, faţă de circa 7 milioane de lei, în 2019. Cu alte cuvinte, salariile şefilor şi membrilor consiliului de administraţie pot fi majorate, dar ale salariaţilor nu.

Surse din cadrul companiei susţin că bugetul a fost propus de fostul consiliu de administraţie, condus de Radu Coşarcă, care a sperat, astfel, să fie menţinut pentru un nou mandat de 4 ani. În iulie 2020, conducerea Ministerului Economiei a decis, însă, schimbarea tuturor membrilor consiliului de administraţie cu specialişti din cadrul ministerului.

Supărarea şi revolta angajaţilor este cu atât mai mare cu cât, la începutul lunii iulie 2020, reprezentanţii companiei au anunţat rezultate financiare record. Potrivit unui comunicat al Cupru Min Abrud, compania şi-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019.

Astfel, compania care produce concentrat de cupru a înregistrat o creştere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, faţă de 2016. Concentratul de cupru exploatat în Apuseni este vândut societăţii comerciale Ronefer SRL Voluntari, care îl revinde în China.

Contractul în valoare de 56,4 milioane de dolari a fost încheiat în noiembrie 2019, pe o perioadă de 1 an. La sfârşitul anului 2020 ar urma să fie organizată o nouă licitaţie internaţională pentru contractarea concentratului de cupru exploatat în cariera de la Roşia Poieni şi prelucrat în uzina din Dealul Piciorului.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Economie

Fostul primar al orașului Abrud, Tiberiu Rațiu numit de ministrul Economiei în funcția de director general al companiei Cupru Min

abrudinfo.ro

Publicat

în

Compania minieră Curpu Min Abrud va avea nu nou director general începând cu data de 1 august 2020, în persoana fostului primar Tiberiu Rațiu.

Acesta îi va lua locul lui Dorel Tomuș, numit în funcție pe vremea guvernării PSD. Noul director general este mebru PNL și a deținut în ultimii ani funcții de conducere în cadrul companiei miniere. Rațiu își va prelua oficial mandatul de director general luni, 3 august 2020.

Săptămâna trecută a fost schimbată și componența conbsiliului de administrație, președinte CA fiind numită directoarea serviciului juridic din Ministerul Economiei, Alina Victoria Voicu, care a mei deținut această funcție în perioada 2014 – 2016.

Schimbarea conducerii vine pe fondul nemulțmirilor angajaților față de salariile primite. Oamenii cer 1.000 de lei în plus la salariu, în condițiile în care un venit mediu este de 2.500 de lei. ”Câștigăm mai puțin ca o femeie de serviciu de la primărie. Lucrăm în condiții de poluare extremă, în praf, poluare cu reactivi și metale grele”, spune un muncitor de la Cupru Min Abrud. În luna iunie 2020, explotarea minieră din Apuseni a vândut concentrat de cupru în valoare de aproape 5,5 milioane de dolari.

Revolta angajaților este cu atât mai mare cu cât, recent, reprezentanții companiei au anunțat rezultate financiare record. Potrivit unui comnicat al Cupru Min Abrud şi-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019. Compania care produce concentrat de cupru a înregistrat o creştere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, faţă de 2016.

Citește mai mult

Economie

Cupru Min Abrud a câştigat procesul cu Curtea de Conturi. Peste 700.000 de lei cheltuiţi pe salariile şefilor nu mai trebuie recuperaţi de societate

abrudinfo.ro

Publicat

în

Instituţia de control a emis un raport potrivit căruia, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018, societatea a făcut cheltuieli şi plăţi nelegale în valoare de 710.933 lei, reprezentând salarii brute acordate cu încălcarea legislaţiei în vigoare.

Compania Minieră Cupru Min Abrud a câştigat, definitiv, în 30 iunie 2020, procesul cu Curtea de Conturi. Peste 700.000 de lei cheltuiţi pe salariile şefilor nu mai trebuie recuperaţi de societate.

Este vorba despre salarii acordate unor persoane cu funcţii de conducere (inginer şef, şef carieră, şef uzină, contabil şef, consilier) şi consilieri ai diectorului general. Iniţial, Tribunalul a considerat că societatea a încălcat legislaţia şi trebuie să recupereze banii, dar, în a doua etapă a procesului s-a decis că plata banilor către şefii din compania a fost legală.

Reprezentanţii companiei miniere au mai precizat că legalitatea acordării drepturilor salariale decurge din împrejurarea că acestea au fost incluse în bugetele de venituri şi cheltuieli, care au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor, acţionariatul fiind exercitat în procent de 100% de Statul Român. Instanţa de la Tribunal a considerat, însă, că banii au fost cheltuiţi ilegal şi a constatat legalitatea raportului care prevedea şi recuperarea banilor. Instanţa de la Curtea de Apel are, însă, o abordare diferită.

”Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta (Cupru Min – n.r.) se prevalează de prevederile art.132 din Legea dialogului social nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Reclamanta se prevalează de contractul colectiv de muncă, al cărui rol este, potrivit susţinerii sale, de asigurare a unor drepturi minimale în favoarea salariaţilor, nicidecum de a stabili un plafon maxim al salariilor ce pot fi acordate. În continuare, reclamanta mai arată că salariile acordate de aceasta au fost stabilite în raport cu sarcinile de serviciu, în baza acordului bilateral al părţilor, acord materializat prin actele în sarcina acesteia nu pot conduce la modificarea unilaterală a contractelor individuale de muncă. Interpretarea intimatei (Camera de Conturi – n.r.) ar conduce la plafonarea salariilor indiferent de performanţele sau sarcinile îndeplinite de salariaţi”, se precizează în cuprinsul hotărârii, care a rămas definitivă.

S-a contestat şi faptul că angajaţii Camerei de Conturi nu ar avea legal atribuţii în a verifica salarizarea angajaţilor unei companii de stat. Camera de Conturi a reţinut acordarea nelegală, în cazul a 9 angajaţi, în perioada 2017 – 2018, a unor cuantumuri salariale peste cele stabilite în Contractul Colectiv de Muncă.

”Aşa cum prevede art. 138 din Legea 62/2011 prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal, alin. 2 stabilind că, prin excepţie de la prevederile art. 129 alin. 3 contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite, în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. Aşadar, din interpretarea acestor dispoziţii legale rezultă că drepturile stabilite prin contractul colectiv de muncă trebuie să se încadreze în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

(…) În ceea ce priveşte Decizia nr. 2/07.02.2017 a Consiliului de administraţie al reclamantei, Curtea reţine de asemenea că, atâta timp cât cheltuielile cu salariile s-au încadrat în cuantumul aprobat prin HG 414/2017 şi respectiv 278/2018, în mod greşit a apreciat Tribunalul că reclamanta nu a respectat dispoziţiile legale”, se precizează în motivarea sentinţei. Urmarea a fost casarea sentinţei atacate, admiterea acţiunii în contencios administrativ formulată de societatea Cupru Min şi anularea în parte a raportului de control din 28 februarie 2019 emis de Camera de Conturi Alba.

Precedentul poate provoca un şoc bugetar deoarece foarte multe companii de stat şi unităţi administrative au pierdut în trecut procesele pe speţe similare şi au ajuns bune de plată (cu imputaţiile de rigoare în privinţa celor responsabili de prejudiciu). Ele ar putea acum, pe baza precedentului, să ceară revizuirea deciziilor instanţelor. Doar în ultimii 5 ani, sumele în discuţie pe speţele de acest fel se ridică la peste 300 de milioane de euro.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud