abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Licitație în 9 decembrie pentru trei plăcuțe dacice de aur, descoperite în zona Abrud

Licitație în 9 decembrie pentru trei plăcuțe dacice de aur, descoperite în zona Abrud

Publicat în 07.12.2014 la ora 9:00

artefacte-daciceTrei artefacte dacice din aur vor fi scoase la licitație de una dintre cele mai mari case de licitație din România, în data de 9 decembrie.

Numite Plăcuțele lui Bitus și incluse în categoria Tezaur, acestea sunt singurele vestigii de acest gen aflate într-o colecția privată. Au fost descoperite în primii ani ai secolului XX, în zona Abrud din județul Alba, cel mai bogat patrimoniu arheologic al țării și nucleu al descoperirilor istorice despre populația geto-dacă, cele trei plăcuțe clasate în categoria Tezaur sunt realizate prin turnare în matrițe din lemn și confecționate din aur, probabil aluvionar dată fiind puritatea foarte mare, de aproape 100%.

 „Numite Plăcuțele lui Bitus datorită inscripției pe plăcuța votivă de mai mici dimensiuni (VOTU(M) UBE(R) BITUS), ceea ce s-ar putea traduce aproximativ prin Darul îmbelșugat (făcut de) Bitus (Bitus reprezintă unul dintre cele mai răspândite nume dacice, alături de Brisanus, Duda, Soia, Mucapa etc.), acestea sunt unice din mai multe perspective. Pe de o parte sunt singurele artefacte de acest gen aflate într-o colecție privată, iar nu într-una muzeală, dintr-un total de 14 astfel de plăcuțe votive din aur descoperite pe întreg teritoriul fostului Imperiu Roman, ce se întindea din Britania până în Egipt, acoperind cea mai mare parte a lumii civilizate. Însemnătatea acestora este uriașă pentru români, pentru că sunt singurele plăcuțe dedicate, la aproximativ patru generații de la cucerirea Daciei de către Traian, de un dac (iar nu de un roman, de un colonist al Imperiului sau de un negustor grec sau oriental, precum în celelalte cazuri), pledând pentru contopirea populației geto-dace cu cea a coloniștilor romani, întru formarea, în perimetrul Daciei Romane, a poporului român. Situația plăcuțelor din aur este rarisimă în rândul colecțiilor românești – și nu numai. Acestea au fost trecute din generație în generație, de la descoperirea lor de la sfârșitul sec. XIX și până astăzi, scăpând de-a lungul vremurilor, întâi înstrăinării, dat fiind statutul familiei care le-a păstrat, apoi, prin ascundere, naționalizării din anii comunismului. Toate cele trei artefacte fac parte din patrimoniul cultural național, fiind clasate în categoria Tezaur”, subliniază Casa Artmark într-un comunicat intitulat „Dreptul de preemțiune al statului din nou neexercitat”.

Artefactele pot fi admirate public în cadrul expoziției deschise la Palatul Cesianu-Racoviță din București, iar licitația va avea loc la Athénée Palace Hilton.

Acest articol a fost citit de 202 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.