abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud a organizat între 3 și 5 octombrie evenimentul „Cosmosul văzut din Munții Apuseni”

Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud a organizat între 3 și 5 octombrie evenimentul „Cosmosul văzut din Munții Apuseni”

Publicat în 05.10.2016 la ora 16:36

eveniment-elevi-abrud-hcc-oct-2016Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât în 1999 că World Space Week – Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic – se va desfășura anual între 4-10 octombrie, în această perioadă aniversându-se două evenimente importante din istoria omenirii: 4 octombrie 1957 – lansarea lui Sputnik 1, primului satelit realizat de om ce a deschis calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – semnarea tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Evenimentul World Space Week este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite cu sprijinul World Space Week Association – WSWA – asociație care conduce o echipă globală de coordonatori naționali ce promovează celebrarea în propriile țări. Începând cu prima ediție, World Space Week a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului, pe pagina de internet a acestuia – www. worldspaceweek.org – fiind înregistrate 1.111 evenimente în întreaga lume. În baza protocolului de colaborare încheiat de Agenția Spațială Română (ROSA), coordonatorul național al activităților spațiale din România, cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în țara noastră se organizează în 2016 peste o sută de evenimente în acest scop, iar din județul nostru erau înscrise până marți, 4 octombrie, Liceul ,,Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Școala Gimnazială ,,Decebal” Cricău și Liceul Teoretic Teiuș. Anul trecut, România s-a clasat printre primele cinci țări cu cel mai mare număr de evenimente, după ce a ocupat și locul I la alte ediții, evenimentele fiind adresate atât elevilor, cât și angajaților, reprezentanților guvernamentali, din mass-media sau publicului larg.

Pornind de la tema centrală a anului 2016 ,,Teledetecția Trasează Viitorul” ce face referire la observarea Pământului din spațiu cu beneficii pentru omenire, Liceul ,,Horea, Cloșca și Crișan” Abrud  a organizat în perioada 3-5 octombrie evenimentul denumit ,,Cosmosul văzut din Munții Apuseni”, având ca motto ,,Stingeți luminile și priviți Cerul; veți avea o seară fericită!”. Coordonați de profesorul Marcel-Ioan Stan, cei 29 de elevii ai clasei a IX-a Matematică – Informatică au realizat în perioada 3-4 octombrie activități de documentare privind spațiul cosmic, sateliții artificiali ai Pământului, cerul și harta cerului, astronauții europeni, Agenția Europeană Spațială – ESA. Pentru definitivarea materialelor și a documentării, elevii au colaborat cu profesori de la catedra matematică și științe, iar miercuri, 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației, elevii au realizat un material comun pe care l-au prezentat la biblioteca liceului în fața altor colegi, în total fiind prezenți peste 50 de participanți.

Profesorul-coordonator Marcel-Ioan Stan a apreciat acest eveniment ca fiind foarte interesant, iar elevii au fost captivați de tematică și de faptul că pot aplica interdisciplinar cunoștințe de la matematică, fizică, chimie, informatică și tehnologii moderne. Regretul este că disciplina ,,Astronomie” a fost scoasă din studiu de mai mulți ani, iar elevii și profesorii pasionați se documentează extracurricular. În final, profesorul din Abrud a transmis mesajul că această aniversare ar putea fi marcată anul viitor în mai multe școli din județul Alba.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 328 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.