abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » “La Roşia Montană sunt resurse importante, ar trebui să profităm de ele cu respectarea unor condiţii stricte de mediu”

“La Roşia Montană sunt resurse importante, ar trebui să profităm de ele cu respectarea unor condiţii stricte de mediu”

Publicat în 26.10.2013 la ora 10:00

ioand-darzu-scoli-zona-munteReferindu-se la activitatea sa din Comisia specială pentru Roşia Montană, deputatul PSD Ioan Dîrzu a declarat că s-au purtat discuţii serioase pe tema proiectului minier, au fost audieri şi dezbateri importante zi de zi, până la miezul nopţii.

Activitatea comisiei a fost prelungită până la 10 noiembrie, dar concluziile vor fi prezentate mai repede, peste aproape două săptămâni. În cadrul comisiei s-au format 4 grupuri de lucru şi în prezent se lucrează la raportul final. Cele 4 grupuri sunt: juridic, socio-economic, de patrimoniu cultural şi grupul de mediu, din care face parte şi deputatul Ioan Dîrzu. “În maximum două săptămâni vom avea raportul. S-a vorbit foarte mult de o nouă lege a mineritului, ce va fi elaborată având în vedere interesul naţional, al românilor. Am văzut documentele, sunt resurse mari la Roşia Montană şi cred că românii ar trebui să profite de această bogăţie, cu respectarea condiţiilor de mediu până la cel mai mic detaliu. E foarte multă fabulaţie pe tema proiectului minier, foarte multă lipsă de informare, dar şi o lipsă de comunicare. Sunt 3 motive pentru care mesajul din teritoriu e denaturat. Fiind un stat din UE, trebuie să respectăm normele sanitare şi de mediu europene. În Europa, ca şi în România, aurul se exploatează folosind cianura. Trebuie să recunoaştem că acum, la Roşia Montană, poluarea e foarte mare şi această problemă trebuie rezolvată”, a explicat deputatul Ioan Dîrzu. În opinia sa, nu se poate alege soluţia de creştere a locurilor de muncă în sectorul bugetar, ci trebuie încurajată dezvoltarea mediului privat. Parlamentarul PSD a amintit că “ar fi bine ca statul să deruleze acestă investiţie, pentru a nu mai exista suspiciuni”; aşa cum a declarat şi premierul Ponta, acest lucru nu este posibil. Referindu-se la folosirea cianurii, deputatul Ioan Dîrzu a precizat că aceasta nu ar trebui să fie o problemă pentru că, faţă de concentraţia admisă de Uniunea Europeană, la Roşia Montană se va folosi o concentraţie de cianură de 4 ori mai mică. În ceea ce priveşte garanţiile de mediu, Dîrzu a explicat că acestea vor fi plătite statului înainte de începerea proiectului minier de la Roşia Montană, statul având mare grijă ca toate normele UE, mult mai stricte decât ale noastre, să fie respectate. Aşadar, peste două săptămâni raportul Comisiei speciale va ajunge la Senat, iar apoi la Camera Deputaţilor, procedura urmând să fie finalizată în acest an. La Senat se discută acum şi Legea minelor, parlamentarii urmând să stabilească o corelaţie între raportul comisiei şi legea amintită.

Acest articol a fost citit de 502 ori

Un Comentariu la “La Roşia Montană sunt resurse importante, ar trebui să profităm de ele cu respectarea unor condiţii stricte de mediu”

  1. Mia Coluci Răspunde

    29.10.2013 la 22:02

    Proiectul Roşia Montană reprezintă o investiţie directă de peste două miliarde de dolari în economia României. Raportat la comunitatea în care se desfăşoară, proiectul va avea un impact economic semnificativ, pentru că va crea locuri de muncă, directe şi indirecte, va deschide noi oportunităţi de afaceri şi va aduce contribuţii importante la bugetele locale şi de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.