abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » Ioan Dîrzu: „Evoluţia macroeconomică pozitivă a ţării noastre continuă”

Ioan Dîrzu: „Evoluţia macroeconomică pozitivă a ţării noastre continuă”

Publicat în 10.06.2014 la ora 10:30

Ioan-Dirzu-presedinte-PSD-Alba-conferinta-presa-24-oct-2013Economia României îşi revine treptat, după perioada de criză, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, astfel că în acest an ţara noastră va continua să aibă o evoluţie macroeconomică pozitivă.

Din datele prezentate de deputatul PSD Ioan Dîrzu rezultă că Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primele trei luni ale anului 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, cu 3,8 la sută. “Creşterea economică este una sustenabilă, fiind bazată pe dezvoltarea industriei. Producţia industrială a crescut cu 10,1 la sută, valoarea cifrei de afaceri din industrie cu 13,5 la sută, iar comenzile noi din industrie au crescut cu 15,8 la sută. Evoluţia a fost susţinută de îmbunătăţirea cererii externe. Producţia industrială a adus circa 60 la sută din creşterea economică de 3,8 la sută din trimestrul 1. IT-ul a fost un alt sector care a performat bine în primul trimestru al anului, înregistrând o creştere semnificativă, de 7,4 la sută. În primele 4 luni ale anului, comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, cifra de afaceri în domeniul activităţilor de servicii prestate populaţiei a crescut cu 7 la sută”, ne-a declarat deputatul PSD Ioan Dîrzu. În primele trei luni ale anului, ţara noastră a exportat bunuri în valoare de 12,75 miliarde de euro, o creştere de 10,1 la sută faţă de anul trecut. Investiţiile străine directe în România, în primele 3 luni ale anului reprezintă 5,7 miliarde de euro, mai mult cu 1,2 miliarde de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Salariul mediu brut a crescut cu 5,6 la sută în luna martie a acestui an, faţă de aceeaşi lună din 2013, iar cel net cu 5,5 la sută. Tootdată, câştigul salarial real a crescut cu 3,9 la sută, peste rata inflaţiei. Pensia medie a crescut de la 803 la 845 de lei, cu 5,2 la sută, iar cea pentru agricultori este mai mare cu 5,6 la sută. Potrivit datelor statistice prezentate de deputatul Dîrzu, turismul cunoaşte de asemenea o evoluţie pozitivă. În primele 4 luni ale anului 2014 au fost cu 100.000 mai mulţi vizitatori străini în România, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, ceea ce se poate observa din volumul cifrei de afaceri pentru hoteluri şi restaurante, care a crescut cu 9,3 la sută în primele 3 luni ale anului.
lSe anunţă un an agricol excelent!
“Potrivit unei recente analize, anul acesta, producţia medie de grâu va fi de 3,9 tone/hectar, în creştere cu 13 la sută faţă de sezonul trecut, de asemenea un record istoric. Se estimează că România va produce 8,3 milioane de tone de grâu, cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani”, a explicat deputatul Ioan Dîrzu. În opinia sa, România îşi va consolida a cincea poziţie în topul celor mai mari producători de grâu din UE şi va reduce cu o pătrime distanţa faţă de Polonia, ocupanta locului 4.

Acest articol a fost citit de 468 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.