abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Primarii nu vor mai fi nevoiţi să stea la coadă la uşa unui preşedinte de consiliu judeţean”

Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Primarii nu vor mai fi nevoiţi să stea la coadă la uşa unui preşedinte de consiliu judeţean”

Publicat în 21.01.2015 la ora 11:00

Ioan-Dirzu-presedinte-PSD-Alba-conferinta-presa-24-oct-2013Guvernul Ponta va repartiza direct fonduri, susţine deputatul PSD Ioan DÎRZU.

Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat, printr-o hotărâre, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare a bugetului. Astfel, potrivit deputatului PSD Ioan Dîrzu, toate localităţile din ţară au la dispoziţie sumele corespunzătoare bugetului anului 2015. „Astfel, primarii nu vor mai fi nevoiţi să stea la coadă la uşa unui preşedinte de consiliu judeţean”, susţine liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu. El a adăugat că, „potrivit Legii bugetului şi hotărârii de guvern, nicio comună din această ţară nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oraş nu va avea un buget mai mic de 6 milioane de lei şi niciun municipiu nu va primi sume mai mici de 20 de milioane de lei. De asemenea, niciun municipiu reşe­dinţă de judeţ, nici Alba Iulia, nu va beneficia de sume mai mici de 50 de milioane de lei şi niciun consiliu judeţean, deci nici cel din Alba; niciun judeţ nu va avea alocat mai puţin de 80 de milioane de lei”, a spus deputatul Ioan Dîrzu. În opinia sa, acest lucru înseamnă o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autorităţile publice locale, prin intermediul Ministerului Finanţelor. Acest minister nu face decât să aplice formula aprobată de Parlament, o formulă care, în mare, ţine seama de numărul locuitorilor, în proporţie de 55 la sută, de suprafaţa judeţului – 15 la sută, de lungimea drumurilor judeţene şi comunale – 30 la sută. „Astfel, ingerinţa politică a fost redusă la maximum, în sensul în care atât consiliile judeţene, cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume. PSD Alba consideră că nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consilii judeţene care să stabilească  sumele repartizate pentru fiecare localitate în parte. Practic, peste 2.000 de localităţi din această ţară vor avea o creştere majoră a bugetelor, în special comunităţile sărace şi foarte sărace. Există chiar şi creşteri de 900 la sută a bugetului unor astfel de localităţi. PSD Alba consideră că, aplicând această formulă timp de cel puţin 4 ani, primarii din localităţile judeţului Alba nu vor avea niciun motiv ca până în anul 2018 să nu facă posibilă, ca în toate zonele, să fie amenajate reţele de alimentare cu apă şi canalizare, iar sistemul de educaţie să fie pus la punct, în sensul modernizării şi reabilitării şcolilor. Măcar aceste cerinţe minime pot fi rezolvate, atât din fonduri proprii, cât şi prin accesarea unor proiecte europene”, a precizat deputatul Dîrzu.

Acest articol a fost citit de 264 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.