abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Hipermarketurile trebuie să acorde spaţii pentru produsele alimentare tradiţionale”

Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Hipermarketurile trebuie să acorde spaţii pentru produsele alimentare tradiţionale”

Publicat în 12.05.2015 la ora 12:00

Ioan Dirzu-PSDÎn cadrul unui proiect de lege, deputatul PSD Ioan Dîrzu, alături de alţi colegi, a propus ca hipermarketurile să fie obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate.

În caz contrar, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 5.000 de lei. Aşa cum a explicat deputatul Ioan Dîrzu,
s-a propus modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare. Potrivit iniţiativei legislative, hipermarketurile sunt structuri de vânzare cu amănuntul, cu suprafaţa de peste 2.500 metri pătraţi, utilizate pentru comerţul mărfurilor alimentare sau nealimentare. Potrivit deputatului PSD, produsele tradiţionale româneşti sunt cele realizate exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un proces de prelucrare tradiţionale, iar România preferă aceste produse. Ideea promovării unui astfel de proiect a venit în urma întâlnirii cu producătorii de produse tradiţionale din judeţ, care se plâng că nu pot să-şi promoveze mărfurile. Târgurile de produse româneşti, organizate uneori, le oferă producătorilor puţine şanse de promovare. Mai mult, micii producători nu îşi pot permite introducerea produselor în magazinele mari, a explicat deputatul Dîrzu. Proiectul a fost depus la Parlament la finele lunii aprilie şi a intrat în procesul legislativ, fiind discutat mai întâi la Senat.

• Hipermarketurile, în afara oraşelor

Deputatul PSD Ioan Dîrzu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-au purtat discuţii pentru adoptarea unei legi potrivit căreia supermarketurile/hipermarketurile să funcţioneze doar în afara localităţilor, cu program de luni până vineri. „Măsura ar fi benefică pentru români, deoarece supermarketurile ar avea adaosuri comerciale mai mici, dar şi pentru producătorii români care ar putea pătrunde pe piaţă”, susţine deputatul Dîrzu. El a adăugat că ”în zona rămasă descoperită în interiorul oraşului vor apărea alţi producători, mai mici, şi se vor putea comercializa mai bine produsele autohtone”. Potrivit social-democratului Dîrzu, foarte puţini producători români merg cu adaosuri atât de mari ca supermarketurile, iar deplasarea cetăţenilor în afara localităţilor nu ar fi o problemă pentru că ei oricum merg la cumpărături cu maşinile sau cu mijloacele de transport în comun. ”Cred că şi angajatul din supermarket, care este prost plătit, vrea să aibă liber sâmbăta şi duminica. Cel mai mare avantaj este că producătorul român poate penetra piaţa comercială din România, prin magazinele care vor lua locul hipermarketurilor, cele de cartier. Ceilalţi vor deveni atractivi prin preţurile practicate. Vă garantez că preţurile vor fi mai mici în hipermarketuri, dacă acestea vor fi mutate în exteriorul localităţii, decât sunt acum, în oraş”, a adăugat Ioan Dîrzu. În opinia sa, în Alba sunt supermarketuri în care 80-90 la sută din produsele comercializate provin din import, în timp ce producătorii locali se plâng că nu pot să-şi vândă produsele.

Acest articol a fost citit de 156 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.