abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » În zona Munţilor Apuseni, exploatarea aurului aluvionar tinde să devină o afacere

În zona Munţilor Apuseni, exploatarea aurului aluvionar tinde să devină o afacere

Publicat în 16.08.2018 la ora 20:03

Până în prezent, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat, cinci avize privind extracţia metalului preţios din apele curgătoare din această zonă.

Ultimul aviz emis de APM Alba a fost solicitat de societatea Seby&Melek SRL Ampoiţa care a depus un proiect pentru exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a pârâului Abrud, în amonte de oraş.

Perimetrul de exploatare ocupă o suprafaţă de 0,108 kilometri pătraţi, locaţia viitoarei investiţii fiind la aproape 500 de metri de gospodăriile localnicilor. Extracţia aurului aluvionar din perimetrul de exploatare se va face prin separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase aflate în albia pârâului Abrud.

Vor fi colectate aluviuni cu dimensiunea până la 4 mm, prin aspiraţie, cu ajutorul unei drage mobile. Adâncimea de la care se colectează aluviuni este cuprinsă între 0,15 şi 0,5 metri, în funcţie de granulaţia aluviunilor. La început, jgheabul de separare va fi amplasat în albia pârâului, iar apoi vor fi aspirate aluviuni cu dimensiunea sub 5 mm.

Aurul, dar şi alte metale – magnetit, sfen/titan, pirită etc. vor rămâne pe covorul de cauciuc cu striaţii, de unde vor fi colectate zilnic. Demn de consemnat este faptul că din aluviunile colectate din albia pârâului Abrud concentratul reprezintă mai puţin de 1 la sută. Potrivit experimentelor, fracţia grea este cuprinsă între 0,0001% la separarea cu şaitrocul – o albie din lemn des folosită în vremurile de demult, şi maximum 1 la sută – la separarea cu jgheab. Volumul de concentrat/fracţie grea este estimat la cel mult 5,7 mc.

”Extracţia aurului din nisipurile aluvionare este un proces simplu, uneori executat manual, ce poate reprezenta, în fapt, o curăţire a albiei minore care va conferi un regim de curgere optim. În acest sens, activitatea care se va desfăşura în perimetru nu necesită lucrări de investiţii (clădiri, drumuri de acces, instalaţii etc), nu va crea gropi sau movile de nisip, care sǎ afecteze cursul Văii Abrud şi nu va polua apele de suprafaţă sau subterane. Perimetrul de exploatare este situat exclusiv în albia minoră a pârâului Abrud, aflat în administrarea AN Apele Române. Perimetrul nu este acoperit cu sol vegetal, iar din activitatea de exploatare nu rezultă steril. În acest context, nu se va amenaja o haldă provizorie pe malul albiei minore”, se arată în proiectul investiţiei.

Alte patru firme au obţinut, în 2017, avize pentru exploatarea aurului aluvionar. Doi întreprinzători din Zlatna, prin intermediul a două firme private, au obţinut dreptul să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale văilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare. De asemenea, exploatarea aurului aluvionar se face în perimetrul satului Furduieşti, aparţinător oraşului Cîmpeni, de către SC Gold of the Valleys SRL din Abrud, iar o altă societatea deţine aviz pentru o afacere similară pe râul Abrudel, între Gura Roşiei şi Abrud.

Acest articol a fost citit de 877 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.