abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » În primele 6 luni ale anului, statul a încasat 2,9 milioane de lei, redevenţă de la compania de stat Cupru Min SA Abrud

În primele 6 luni ale anului, statul a încasat 2,9 milioane de lei, redevenţă de la compania de stat Cupru Min SA Abrud

Publicat în 24.11.2014 la ora 11:00

cuprumin-abrud-plantÎn prima jumătate a acestui an, redevenţele încasate de statul român pentru exploatările de roci, lignit, ape minerale, huilă şi cupru au ajuns la aproape 18 milioane de euro.

Statul român a încasat 78,4 milioane de lei, ca redevenţă, de la firmele care exploatează resursele minerale de subsol ale României, potrivit datelor de la Agenţia de Resurse Minerale. Minereul de cupru de la Roşia Poieni a adus ANRM 2,9 milioane de lei, de la compania de stat Cupru Min Abrud. De pe urma huilei, statul a încasat 1,84 milioane de lei, iar redevenţa colectată de la firmele ce exploatează roci utile – argilă, andezit industrial şi de construcţii, calcar industrial şi de construcţii, diabaz, nisip şi pietriş şi şisturi verzi se ridică la 36 de milioane de lei.
De la exploatările de lignit, în primele 6 luni s-a colectat o redevenţă de 11,77 milioane de lei. Redevenţele pe care România le încasează din concesiunea exploatărilor de resurse minerale sunt de 7 ori mai mici decât cele petroliere. Astfel, din ţiţei şi gaz, ANRM a primit 570 de milioane de lei, în primul semestru al acestui an, cei mai importanţi plătitori fiind Petrom şi Romgaz.

A. D. T.

Acest articol a fost citit de 216 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.