abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » În aşteptarea investitorilor Cupru Min lucrează pe două schimburi şi acţionează pentru decopertarea zonelor bogate în minereu

În aşteptarea investitorilor Cupru Min lucrează pe două schimburi şi acţionează pentru decopertarea zonelor bogate în minereu

Publicat în 24.08.2013 la ora 10:00

În ultima sa şedinţă, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 pentru SC Cupru Min SA Abrud. Potrivit documentului, veniturile totale estimate pentru 2013 se ridică la 134.200 mii de lei, iar cheltuielile totale la 126.800 mii de lei.

Zemanta Related Posts ThumbnailDe asemenea, a fost aprobat şi totalul angajaţilor cuprinşi în acest an în bugetul de venituri şi cheltuieli, la cei existenţi adăugându-se 11, în vederea susţinerii activităţii de producţie. Potrivit preşedintelui Asociaţiei “Salariaţii Cupru Min” Abrud, Dorel Tomuş, cele 11 persoane au fost angajate de la 11 iulie a.c., când societatea a început să lucreze pe două schimburi, pentru reuşi să decoperteze o suprafaţă cât mai mare. S-a solicitat ca cele 11 persoane să fie prinse în buget pentru a nu fi depăşite cheltuielile cu salariile şi a nu se încălca legea; în cazul unui control, banii s-ar fi recuperat de la cei care au aprobat angajarea.
Statul a scos la licitaţie producţia pe şapte ani a producătorului de cupru Cupru Min SA Abrud pentru suma de circa 460 milioane de dolari (346 milioane de euro), într-o mişcare prin care nu mai privatizează compania, ci producţia acesteia. Traderul care intenţionează să cumpere concentratele de cupru ale Cupru Min trebuie să aducă, până la 1 decembrie, un avans de 40 milioane de euro, potrivit anunţului publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Compania din Abrud are nevoie de investiţii estimate anul trecut de reprezentanţii OPSPI la 100 de milioane de euro, ce includ investiţii de mediu, modernizări şi retehnologizări, pentru ca firma să poată extrage cuprul în condiţii rentabile având în vedere că lucrează cu utilaje învechite şi de aproape 8 ani nu s-au mai realizat investiţii în companie. Cu aceşti bani, Cupru Min nu-şi poate realiza însă decât investiţiile de mediu, persistând încă problema lipsei de capital pentru înlocuirea utilajelor învechite şi pentru creşterea producţiei. Compania are nevoie de sume importante şi pentru decopertare, o operaţiune de înlăturare a pământului de la suprafaţă pentru a ajunge la minereu.

• Australienii, interesaţi de  Cupru Min SA Abrud 

După ce la solicitarea Ministerului Economiei pentru încheierea unui parteneriat strategic la Cupru Min nu s-a prezentat decât un singur investitor, şi acela având documentele incomplete, Guvernul a decis să prelungească termenul pentru depunerea ofertelor preliminare, motivând că mai multe companii şi-au manifestat interesul, dar nu au avut timp să întocmească dosarul de intenţie. Noul anunţ de intenţie pentru atragerea unor investitori la Cupru Min, al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost modificat din nou, fiind simplificate o serie de prevederi. Conducerea societăţii din Abrud, împreună cu reprezentanţii Guvernului, au decis să schimbe o parte din cerinţele prevăzute iniţial pentru că pe lângă firma care şi-a anunţat intenţia de preluare a cuprului mai există o solicitare din partea unei companii din Australia, care s-a arătat interesată de Cupru Min. “Dacă ajută Dumnezeu, după 26 octombrie, când se încheie procedura de atragere a investitorilor vom lua o decizie privind retehnologizarea. Cupru Min obţine în continuare profit şi intenţionăm să demarăm un proces de retehnologizare, achiziţionând utilaje moderne în leasing, în vederea exploatării cât mai profitabile a cuprului. Am discutat cu reprezentanţii unor firme şi i-am rugat să prezinte oferte de leasing. În 4 septembrie avem o întâlnire cu reprezentanţii unei societăţi din Finlanda, pentru un parteneriat în construirea unei uzine de recuperare a metalelor din apele acide care se scurg de pe versanţii haldelor de minereu. Există o astfel de investiţie la o societate din Belgia, executată de firma finlandeză. Am adus un modul din Anglia, l-am testat şi am reuşit să obţinem ţeavă de cupru”, a precizat Dorel Tomuş.
Contractul de asociere dintre Cupru Min şi viitorul investitor va avea o durată de şapte ani, cu un an de graţie, livrările de cupru urmând să fie efectuate din cel de-al doilea an al contractului. Mai amintim că, de curând, societatea Cupru Min SA Abrud a fost inclusă în Planul Naţional de Investiţii întocmit de Guvernul României, alături de alte obiective miniere precum Roşia Montană. Potrivit experţilor în minerit, utilizând infrastructura actuală, Cupru Min poate să funcţioneze încă 10-15 ani fără probleme, compania având condiţii pentru a obţine profit. Rezerva de la Roşia Poieni este de peste 600 de milioane de tone de minereu, cu o concentraţie de cupru de 0,36 la sută.

Acest articol a fost citit de 546 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.