abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » În 9 decembrie 2016, dosarul Roșia Montană va ajunge la UNESCO

În 9 decembrie 2016, dosarul Roșia Montană va ajunge la UNESCO

Publicat în 28.11.2016 la ora 21:04
rosia-montana-2015„În data de 9 decembrie 2016, dosarul va fi depus. Noi încercăm să facem ca acest dosar să intre de urgență în evaluare”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Culturii. Corina Șuteu a subliniat că este un proces foarte complex și cu mai multe etape. Ministrul Culturii a apreciat că mai devreme de 2018 nu va putea fi finalizat procesul de înscriere a sitului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Chestiunea Roșia Montană este cu atât mai complexă cu cât dezvoltarea economică a zonei și dezvoltarea culturală trebuie să fie, pe de o parte, corelate, și trebuie să nu se tensioneze una pe cealaltă, ci, dimpotrivă, să fie două elemente complementare. (…). Noi trebuie, acum, să construim un dosar în care dezvoltarea economică să fie (…) încurajată de zonele care sunt protejate, adică să ajungem într-o fază în care acest patrimoniu unic în lume de care noi beneficiem să devină el însuși o resursă pentru dezvoltarea economică”, a declarat Corina Șuteu.Ea a menționat că Roșia Montană este unul din dosarele prioritare pe care și le-a stabilit în acest mandat. ‘Nu este un lucru simplu, pentru că așteptările locuitorilor din Roșia Montană sunt, în mod evident, așteptări legate de dezvoltarea economică. Ori, uneori, ar putea părea că, prin protecția zonei, noi împiedicăm această dezvoltare, ceea ce este fals și soluțiile pe care suntem pe cale să le găsim, merg în sensul acestei complementarități’, a conchis ministrul Culturii.În luna septembrie, la Paris, situl Roșia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.

Ministerul Culturii și Ministerul Mediului au comunicat, la începutul lunii februarie, către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roșia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural. Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană se urmărește atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale.

Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervația Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetățile dacice de la Orăștie (1999), bisericile maramureșene din lemn (1999) și centrul istoric al orașului Sighișoara (1999).

Sursa: realitatea.net

Acest articol a fost citit de 119 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.