abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Horea, marele erou al Apusenilor, sursă importantă de inspirație pentru artiștii participanți la Tabăra de creație „Abrud – Țara Moților”

Horea, marele erou al Apusenilor, sursă importantă de inspirație pentru artiștii participanți la Tabăra de creație „Abrud – Țara Moților”

Publicat în 06.09.2019 la ora 10:00

Între 23 august și 2 septembrie 2019, la Abrud s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Taberei de creație „Abrud – Țara Moților”, eveniment organizat de către Primăria și Consiliul Local Abrud în colaborare cu Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din localitate și susținut de către sponsori, Clubul Rotary, angajați ai unor instituții sau alte persoane iubitoare de artă din zonă.  

Tema acestei ediții a fost pe măsura „jubileului de 5 ani” – oameni, fapte, locuri, tradiții istorice – iar participanții: Olimpia Coman-Sipeanu, Marius Coman-Sipeanu – Sibiu, Mihaela Ganța – Baia Mare, Alina Nealcoș – Deva, Maria Olteanu, Virginia Pișcoran – Satu Mare, Iana Oprișa – Cluj Napoca, Decebal Țăroi, Ioan Aron Țăroi, Victoria Țăroi, Horia Țigănuș – Brașov și Cristina Gloria Oprișa – Satu Mare, coordonatorul taberei, au făcut excursii de documentare la Casa Memorială a lui Avram Iancu, Dealul cu Melci, Cascada Pișoaia, Detunata, Roșia Montană, Roșia Poieni, culegând astfel inspirații din bogata lume a Apusenilor. Totodată, evenimentul a fost din nou gazda ușilor deschise la atelierul artiștilor, în care peste 25 de copii au pictat îndrumați de artiștii taberei, expunând și ei realizările alături, pe simezele expoziției. De asemenea, o notă aparte au fost orele de atelier teatral, unde talentul de pictor s-a împletit cu cel de recitator, zece copii alcătuind un mic spectacol de poezie Sorescu vs. Blaga, coordonați de Iana Oprișa, student masterand la FTF Cluj.

„Ajunsă la a cincea ediție, Tabăra de creație „Abrud – Țara Moților” a devenit pe an ce trece tot mai complexă ca desfășurare. De data aceasta, pe lângă cele 12×2 picturi donate primăriei pentru a îmbogăți patrimoniul artistic al orașului, Abrudul a devenit mai bogat cu două lucrări realizate de grupul artiștilor brașoveni. Ele îl reprezintă pe Horea, eroul Apusenilor, în două ipostaze: un portret din șamotă de aproximativ 40 cm, montat în roata supliciului pe un piedestal din lemn și un Horea pictat pe scândură de lemn, ca un omagiu angelic al eroului, amplasat în curtea casei ce-i poartă numele din orașul Abrud.

Eveniment cultural, vernisajul expoziției a avut loc duminică, 1 septembrie, fiind deschis de către primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, care a felicitat și a mulțumit artiștilor la rându-i, fiind și el recompensat cu o diplomă din partea acestora, pentru implicare, dăruire și organizarea acestui eveniment. Un numeros public a participat la deschiderea expoziției, la momentul artistic susținut de copii, astfel încât cultura și-a spus cuvântul inedit în orașul Abrud.” a transmis doamna Cristina Gloria Oprișa, pictor și grafician care s-a născut și a copilărit la Abrud, coordonatorul acestei tabere.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 234 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.