abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » Familiile beneficiare de ajutor social din Abrud şi Baia de Arieş vor presta ore în folosul comunităţii

Familiile beneficiare de ajutor social din Abrud şi Baia de Arieş vor presta ore în folosul comunităţii

Publicat în 26.02.2016 la ora 11:00

Primaria-Abrud-2016La propunerea primarului Nicolae Simina, Consiliul Local Abrud a aprobat recent un proiect de hotărâre privind aprobarea planului de acţiuni şi lucrările de interes local care urmează a fi prestate de către persoanele apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, acestea  având obligaţia de a efectua muncă de interes local în funcţie de numărul de ore calculate proporţional cu cuantumul ajutorului social, în limita normei de muncă pe zi de 8 ore.

Hotărârea a fost adoptată pe baza prevederilor art. 6, alin. (7) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, în care se precizează că pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Aceste acţiuni se vor desfăşura cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii, fără a depăşi regimul normal de lucru, iar în cazul în care persoanele nu vor efectua aceste zile de muncă, se va suspenda dreptul de ajutor social şi ulterior va înceta.
Pentru planul de acţiuni sau de lucrări de interes local pe anul 2016 este prevăzut ca responsabil viceprimarul oraşului, acest plan având stabilite acţiuni şi măsuri întreprinse pentru următoarele obiective: lucrări de întreţinere, inclusiv pe timpul sezonului rece, a arterelor rutiere principale şi secundare aflate pe raza oraşului Abrud şi a celorlalte localităţi componente; salubrizarea periodică a văilor Abrudel şi Cerniţa; ecologizarea şi salubrizarea parcurilor din localitate; întreţinerea locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi din Abrud; lucrări de întreţinere, reabilitare şi ecologizare a rigolelor din Abrud şi a localităţilor componente; lucrări de întreţinere a parcărilor şi aleilor din zona blocurilor; toaletarea arborilor de pe raza oraşului; curăţarea şi întreţinerea izlazului local; tăiat, crăpat, aşezat lemn foc pentru primăria, spitalul şi şcolile din localitate; colectarea şi selectarea deşeurilor reciclabile; alte lucrări şi activităţi de interes şi utilitate publică.
În strânsă legătură cu această hotărâre, Consiliul Local Abrud a adoptat încă una prin care se stabilesc domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii persoane fizice vor executa muncă neremunerată în folosul comunităţii. Condiţiile de executare şi programul de lucru pentru fiecare persoană se vor stabili de către Serviciul Public de Salubritate din subordinea Consiliului Local Abrud, în funcţie de pregătirea profesională şi starea sănătăţii atestată prin acte eliberate în condiţiile legii, iar evidenţa şi supravegherea contravenienţilor se va face de către şeful serviciului sprijinit de organe din Poliţia Abrud. În planul de lucrări executate cu aceste persoane condamnate să execute muncă neremunerată în folosul comunităţii se regăsesc acţiunile şi măsurile întreprinse pentru aceleaşi obiective care se regăsesc şi în planul stabilit pentru persoanele care beneficiază de ajutor social. Conform legilor în vigoare, munca neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile se prestează de contravenienţii care nu şi-au plătit amenzile, aceasta fiind stabilită prin decizii şi în condiţiile impuse de instanţele de judecată.
O hotărâre asemănătoare ce stabileşte ”Planul de acţiuni sau lucrări de interes local pe anul 2016, pentru repartizarea orelor de muncă prestate lunar de către persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social” a adoptat la începutul acestei luni şi Consiliul Local Baia de Arieş la propunerea primarului Traian Pandor, acest plan având în general acţiuni şi măsuri asemănătoare, dar adaptate oraşului Baia de Arieş şi localităţilor componente.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 120 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.