abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Exploatarea minereurilor de la Roşia Montană ar putea începe în noiembrie 2016

Exploatarea minereurilor de la Roşia Montană ar putea începe în noiembrie 2016

Publicat în 26.08.2013 la ora 9:24

Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, potrivit unui draft al acordului între guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării, citat de Mediafax.

mina Rosia MontanaInvestitorul va plăti guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut public foarte mult proiectul Roşia Montană, în schimb fostul premier Boc a fost reticent şi a întârziat autorizaţiile. Odată cu venirea premierului Ponta, lucrurile au accelerat, Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte, primind însărcinarea de a se ocupa de proiect.
Contactat de Mediafax, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, a declarat că negocierile dintre guvern şi investitor nu au fost încheiate, ci sunt încă în derulare.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugetele locale venituri de aproximativ 2,3 mld. dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 mld. dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimat la peste 5,2 mld. dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care guvernul îl va propune în acest sens.
Conform acestui document, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute în calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi producă efectele.
În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare. Părţile convin ca societăţii RMGC să i se pună la dispoziţie dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.
lPreţul aurului a
scăzut în ultimul an. Mai e viabil proiectul de la Roşia Montană?
Cotaţia aurului a scăzut cu 14% în ultimele 12 luni, pe fondul unei scăderi fără precedent a cererii de aur pe plan mondial. În trimestrul al doilea, cererea pentru aur la nivel mondial s-a prăbuşit la 856 tone, atingând minimul ultimilor patru ani pe fondul vânzărilor fără precedent făcute de fondurile de investiţii tranzacţionabile (ETF-uri). Fondurile de investiţii au fost cele  care au susţinut avansul din ultimii ani ai aurului. Astfel că se ridică întrebarea cât de viabil mai este proiectul de exploatare de la Roşia Montană. Unii analişti se grăbeau anul trecut să anunţe că uncia de aur ar putea atinge preţul de 2.000 dolari, însă previziunile au fost infirmate iar în prezent o uncie de aur se tranzacţionează la 1.300 dolari (o uncie este egală cu 31,1 grame). Costul de extracţie a unei uncii de aur la Roşia Montană este de circa 800-900 dolari. Nici companiile miniere nu o duc mai bine: sub presiunea scăderii preţului la aur şi a unor niveluri ridicate de datorii cauzate de achiziţiile făcute în anii trecuţi, acţiunile companiilor miniere au scăzut pe bursă. Acţiunile companiei Gabriel Resources, cea care dezvoltă proiectul Roşia Montană, au scăzut cu 30% în ultimul an, iar cele ale companiei Barrick au pierdut 45% în acelaşi interval.

Sursa: Ziarul Financiar

Acest articol a fost citit de 501 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.