Rămâi conectat

Știri din zonă

Exploatarea minereurilor de la Roşia Montană ar putea începe în noiembrie 2016

Publicat

în

Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, potrivit unui draft al acordului între guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării, citat de Mediafax.

mina Rosia MontanaInvestitorul va plăti guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut public foarte mult proiectul Roşia Montană, în schimb fostul premier Boc a fost reticent şi a întârziat autorizaţiile. Odată cu venirea premierului Ponta, lucrurile au accelerat, Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte, primind însărcinarea de a se ocupa de proiect.
Contactat de Mediafax, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, a declarat că negocierile dintre guvern şi investitor nu au fost încheiate, ci sunt încă în derulare.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugetele locale venituri de aproximativ 2,3 mld. dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 mld. dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimat la peste 5,2 mld. dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care guvernul îl va propune în acest sens.
Conform acestui document, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute în calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi producă efectele.
În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare. Părţile convin ca societăţii RMGC să i se pună la dispoziţie dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.
lPreţul aurului a
scăzut în ultimul an. Mai e viabil proiectul de la Roşia Montană?
Cotaţia aurului a scăzut cu 14% în ultimele 12 luni, pe fondul unei scăderi fără precedent a cererii de aur pe plan mondial. În trimestrul al doilea, cererea pentru aur la nivel mondial s-a prăbuşit la 856 tone, atingând minimul ultimilor patru ani pe fondul vânzărilor fără precedent făcute de fondurile de investiţii tranzacţionabile (ETF-uri). Fondurile de investiţii au fost cele  care au susţinut avansul din ultimii ani ai aurului. Astfel că se ridică întrebarea cât de viabil mai este proiectul de exploatare de la Roşia Montană. Unii analişti se grăbeau anul trecut să anunţe că uncia de aur ar putea atinge preţul de 2.000 dolari, însă previziunile au fost infirmate iar în prezent o uncie de aur se tranzacţionează la 1.300 dolari (o uncie este egală cu 31,1 grame). Costul de extracţie a unei uncii de aur la Roşia Montană este de circa 800-900 dolari. Nici companiile miniere nu o duc mai bine: sub presiunea scăderii preţului la aur şi a unor niveluri ridicate de datorii cauzate de achiziţiile făcute în anii trecuţi, acţiunile companiilor miniere au scăzut pe bursă. Acţiunile companiei Gabriel Resources, cea care dezvoltă proiectul Roşia Montană, au scăzut cu 30% în ultimul an, iar cele ale companiei Barrick au pierdut 45% în acelaşi interval.

Sursa: Ziarul Financiar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș. Traficul este restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare

Publicat

în

DN 74A s-a surpat în urma ploilor pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Monană. Circulația rutieră în zonă se desfășoară pe un singur sens, iar traficul este restricționat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 t.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, din cauza precipitațiilor din ultimele ore, pe DN 74A Abrud-Boncești, la kilometrul 8+500 de metri, în localitatea Cărpiniș, județul Alba, carosabilul s-a surpat pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe sensul de mers către Abrud.

Traficul rutier se desfășoară alternativ, pe celălalt sens, dirijat prin semafoare, fiind restricționat autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mare de 7,5 t.

Potrivit viceprimarului Vasile Morariu ruptura s-a produs în zona cunoscută ca Valea lui Ilie, pe DN 74, în urma ploilor: ”S-a fisurat drumul până la linia albă, în cazul în care plouă toată noapte este posibil să se mai surpe”, a anunțat acesta pe Facebook marți seara.

Foto: Vasile Morariu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni, după ce o locuință din Roșia Montana a luat foc

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni au fost soolicitați să intervină luni, 8 aprilie 2024, în jurul orelor 13.00, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Roșia Montană.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu ardere generalizata la o locuință, pe aproximativ 60mp. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a acestuia. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bombă de aruncător, calibru 82 mm cu focos, descoperită în această dimineață la Bucium

Publicat

în

O bombă de aruncător, calibru 82 mm cu focos, a fost descoperită în acestă dimienațî la Bucium. A intervenit echipa pirotehnică din cadrul ISU ALBA.

„La solicitarea IPJ Alba, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit în cursul dimineții de vineri, în comuna Bucium, pentru asanarea unui muniții r[mase neexplodate. La sosirea forțelor de intervenție la locul solicitării au constatat faptul că este vorba despre o bomba de aruncator, de calibru 82 mm, cu focos. Echipa pirotehnică a preluat bomba pentru a distrugerea ei ulterioară. Forțe alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud