abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Din Județ » Efectivele de animale din judeţul Alba sunt în scădere

Efectivele de animale din judeţul Alba sunt în scădere

Publicat în 16.11.2013 la ora 10:30

vaciCu toate că România este membră a Uniunii Europene, fapt pentru care beneficiază de numeroase subvenţii pentru creşterea animalelor şi agricultură, aceste domenii nu reprezintă o prioritate pentru români.

În acest moment sunt la modă afacerile care aduc profit imediat, gen plantaţiile de pomi fructiferi, trufele etc. Creşterea animalelor, o îndeletnicire păstrată încă de pe vremea strămoşilor daci, devine o activitate pe cât de importantă, pe atât de neinteresantă pentru populaţie. În ultimii 13 ani, în judeţul Alba efectivul de animale a scăzut substanţial de la specie la specie.
Bovinele erau odată principala sursă de hrană pentru ţăranul român. În plus, vacile mai erau folosite şi pentru lucrările agricole din câmp, devenind astfel cel mai important animal din gospodăria omului. În anul 2000, în judeţul Alba erau 77.430 de vaci, numărul acestora oscilând până în anul 2008, când a fost consemnată o scădere bruscă până la 67.191 de bovine. Din 2008 şi până în 2013, numărul vacilor din gospodăriile conjudeţenilor a suferit o scădere continuă, ajungând la 59.549 de animale. Cu toate că subvenţia pe cap de bovină a crescut de la an la an, numărul bovinelor a scăzut simţitor în judeţul Alba.
Nici creşterea porcinelor nu mai este o prioritate pentru locuitorii judeţului Alba. În anul 2000, în judeţul nostru erau 97.663 de porci. Cea mai mare creştere a numărului de porci este înregistrată în anul 2004, când în gospodăriile din Alba se găseau 102.442 astfel de animale. Şi chiar dacă porcul este hrana preferată a românului, în anul 2010 a fost înregistrat cel mai mic număr de porci din ultimii 13 ani în judeţul Alba – 66.515 porcine. De atunci, efectivele au crescut din nou, astfel că în 2013, în gospodăriile din Alba sunt 73.174 de porci.
Creşterea oilor a rămas principala ocupaţie a locuitorilor din judeţul Alba. Dovada că această îndeletnicire este păstrată cu sfinţenie la noi în judeţ o reprezintă creşterea numărului de ovine de la an la an. Dacă în anul 2000 la stânile din judeţul Alba erau 238.148 de oi, în prezent numărul acestor animale a crescut, ajungând în 2013 să fie în judeţ 281.481 de ovine. Subvenţiile pentru păşuni şi pentru această ramură a agriculturii au crescut substanţial, această
îndeletnicire devenind o afacere pe cât de profitabilă, pe atât de durabilă.
Cât despre păsări, ele sunt crescute în general la ţară, unde oamenii le ţin pe lângă gospodărie pentru produsele sănătoase, gen carne sau ouă. Valul “bio” care a cuprins România face ca oul de casă şi carnea de pasăre crescută în ograda proprie să aibă un preţ ridicat. În judeţul Alba, numărul de păsări a fost unul oscilant. Numărul cel mai mic de găini, raţe, curci, gâşte etc. înregistrat în judeţul Alba datează din anul 2001, când în gospodăriile conjudeţenilor erau 1.807.000 de astfel de păsări. Raportat la ultimii 13 ani, în anul 2009 a fost înregistrat cel mai mare număr de păsări, 3.372.000. În 2013, gospodăriile din Alba adăpostesc 2.758.954 de păsări.
Din toate aceste date vedem că odată cu trecerea anilor, locuitorii judeţului Alba nu mai sunt interesaţi de creşterea animalelor, cu toate că această îndeletnicire străveche poate reprezenta o adevărată afacere. Un lucru interesant este faptul că oaia este cel mai întâlnit animal în gospodăriile judeţului Alba. Adevărat este şi faptul că acest animal a fost singurul ferit de-a lungul anilor, de scandaluri şi interdicţii gen gripa aviară, pesta şi gripa porcină, boala vacii nebune…

Acest articol a fost citit de 1045 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.