abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Doar două firme au depus ofertele pentru preluarea Cuprumin Abrud. Plicurile se vor deschide în 25 octombrie

Doar două firme au depus ofertele pentru preluarea Cuprumin Abrud. Plicurile se vor deschide în 25 octombrie

Publicat în 08.10.2013 la ora 15:30

cuprumin-abrud-plantVicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a prezentat astăzi ultimele informații legate de procedura de atragere de investiții, respectiv circa 40 de milioane de euro, pentru compania minieră de stat Cuprumin Abrud.

Potrivit liberalului, din cele trei firme înscrise la licitație au doar două, Glencore International din Elveția fiind eliminată din cursă , din motive de eligibilitate: „Din cei trei pețitori, Glencore International din Elveția a fost eliminat întrucât nu a prezentat documentele care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Au rămas în discuție cu oferte preliminare Yildirim Holding din Turcia, Trafigura Ltd. din Singapore”.

În data de 25 octombrie a.c. este stabilită etapa de deschidere a plicurilor cu ofertele de cumpărare ale potențialilor cumpărători. În prealabil, la data 21 octombrie se va adopta forma finală a proiectului contractului de vânzare-cumpărare a concentratului de cupru, iar în 24 octombrie se vor depune ofertele pentru licitație.

Cele 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câștigătorul licitației, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud, în valoare de aproape o jumătate de miliard de dolari. Este vorba de exploatarea și vânzarea timp de 7 ani, a 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de $ pe tonă.

În primii 3 ani se vor realiza investițiile pentru retehnologizarea companiei și partea de descopertă (lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului), urmând ca recuperarea banilor plătiți în avans de investitor să se facă în următorii ani.

O tonă de concentrat conține circa 200 de kilograme de cupru, iar suma de 6.900 de $ pe tonă reprezintă pragul minim sub care investitorul îl va plăti pe perioada de exploatare de 7 ani. Suma va fi mai mare dacă prețul international al cuprului va creste.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 505 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.