abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Distracție pe cinste la cea de-a cincea ediție a Balului Fărșangului desfășurată la Abrud

Distracție pe cinste la cea de-a cincea ediție a Balului Fărșangului desfășurată la Abrud

Publicat în 29.02.2016 la ora 9:07

bal-abrud-feb-2016La sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat s-a desfășurat la Abrud cea de-a cincea ediție a Balului Fărșangului – Farsangi Bal, eveniment ajuns în acest an la a cincea ediție, care a fost organizat și de această dată de Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană.

La bal au participat aproximativ 200 de persoane din zona Abrudului cât și invitați din alte părți, de origine maghiară și români, care au petrecut o noapte întreagă într-o perfectă armonie, la fel cum trăiesc cetățenii din Abrud și din Roșia Montană, localități în care există în prezent o comunitate unită de maghiari.

Unii dintre participanți au venit la bal îmbrăcați în diferite costume de carnaval, care au atras admirație sau zâmbete din partea celorlalți, iar după parada costumelor, cei care au primit cele mai multor voturi din public au fost premiați de organizatori. Totodată, organizatorii au oferit și alte surprize participanților, între care s-au regăsit demonstrații de dansuri populare susținute de Ansamblul ”Brădeana” din Sohodol, precum și o tombolă al cărei mare premiu a fost un curs de școlarizare categoria B oferit de Școala de șoferi Gligor din Abrud.

Referitor la istoria acestui bal și despre ediția din acest an de la Abrud, Kopenetz Lorand – președinte ”Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană” a precizat următoarele: ”La romano-catolici, Fărșangul este perioada cuprinsă între Bobotează și Miercurea Cenușii – când începe postul Paștelui. Tradițional, în ultimele zile ale acestei perioade se țin balurile de Fărșang, au loc carnavaluri – cum este cel de la Köln, se țin serbări populare – cum este Înmormântarea Fărșangului la Rimetea. Și Abrudul are o bogată tradiție în acest sens. Am găsit referințe în presa interbelică și anterior, descrieri exacte despre cum decurgeau aceste baluri la Abrud și Roșia Montană.

Asociația noastră a dorit să reînvie aceste tradiții și să ofere pentru o seară un eveniment cultural bogat locuitorilor orașului. Anul acesta am ajuns la a cincea ediție. Am reușit însă mai mult, la bal participând prieteni de la Sălciua, Câmpeni, Alba Iulia, Budapesta. Ne-au onorat cu prezenta corpul diplomatic al Consulatului Ungariei de la Cluj. Însă, cel mai frumos lucru este faptul că prin această ocazie se demonstrează încă o dată că buna conviețuire între români și maghiari la Abrud nu este doar un slogan lipsit de substanță.”

Ovidiu Culda

Facebook 

Acest articol a fost citit de 682 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.